«Πρόσφυγες Μιλούν στους Πρόσφυγες»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αυτή την εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκινά μια νέα σειρά ανοιχτών κύκλων συζητήσεων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με έμφαση στις επιτυχίες και τις δυσκολίες της ενταξιακής διαδικασίας.

    «Η ένταξη είναι μια βασική βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, την οποία προωθούν η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της στηρίζοντας το έργο των ελληνικών αρχών. Οι γραφειοκρατικές και τεχνικές προκλήσεις είναι πολλές και μπορούν να αποδειχτούν δύσκολες και αποθαρρυντικές. Ωστόσο, οι πρόσφυγες και μπορούν και καταφέρνουν να ενταχθούν στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια αφορμή για κάποιους από αυτούς να μοιραστούν την εμπειρία τους δίνοντας έμπνευση και σε άλλους», ανέφερε ο Πέτρος Μάστακας από τον Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

    Οι προσκεκλημένοι πρόσφυγες έχουν ενταχθεί στη χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό, γλωσσικό και πολιτιστικό επίπεδο και καλούνται να μιλήσουν σε άλλους πρόσφυγες στη μητρική τους γλώσσα με βάση την ιστορία τους και με στόχο να δώσουν ώθηση και στήριξη και σε άλλους. Οι θεματικές των συζητήσεων θα εστιάσουν στην πρόσβαση στην εργασία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μεταξύ άλλων.

    Η πρώτη τέτοια συζήτηση θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με προσκεκλημένο ομιλητή τον Mokhtar Rezai από το Αφγανιστάν. Ο Mokhtar έφτασε μόνος στην Ελλάδα το 2001 σε ηλικία 15 ετών και απέκτησε καθεστώς προσφυγικής προστασίας περίπου εννέα χρόνια αργότερα. Φοίτησε στο ελληνικό σχολείο και υπήρξε ο πρώτος Αφγανός που συμμετείχε και πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Από τότε, έχει γίνει Πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και πατέρας τριών κοριτσιών. Γράφει επίσης για την προσφυγική του εμπειρία ελπίζοντας ότι έτσι θα συμβάλει στην ενημέρωση, το όραμα και την αλλαγή.

    «Ο δρόμος προς την ένταξη δεν είναι εύκολος, απαιτεί σημαντική προσπάθεια, επιμονή και πείσμα. Συνάντησα πολλά εμπόδια στον δρόμο μου αλλά ήμουν αποφασισμένος να τα ξεπεράσω, να επικεντρωθώ στις λύσεις», εξηγεί. «Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ελπίζω να μοιραστώ την εμπειρία μου, ουσιαστικά ένα κομμάτι του εαυτού μου, με άλλους πρόσφυγες. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι η ένταξη έχει ανάγκη τη στήριξη της κοινωνίας για να πετύχει. Αλλά και μια κοινωνία για να πετύχει χρειάζεται να επενδύσει στην ένταξη», προσθέτει.

    Η δεύτερη συζήτηση θα λάβει χώρα την επόμενη ημέρα, στις 16 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα, με προσκεκλημένο τον Julien Makalu, πρόσφυγα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που ήρθε κι αυτός μόνος στην Ελλάδα όταν ήταν μόλις 15 ετών. Έχοντας πίστη στην αξία της εκπαίδευσης και με οδηγό την αποφασιστικότητά του, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου αρίστευσε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών πετυχαίνοντας αμέτρητες διακρίσεις. Στην Ελλάδα έκανε διάφορα επαγγέλματα και τελικά ίδρυσε τη δική του διεθνή εταιρία εμπορικών υπηρεσιών.

    «Η εκπαίδευση είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας», λέει. «Είναι σημαντικό να μοιραστώ και με άλλους την εμπειρία μου τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για την κοινωνία αλλά και για τον κόσμο όλο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, ειδικά για τους νέους σήμερα, είναι καταλυτική για το μέλλον τους και την ένταξη», προσθέτει.

    Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο της ένταξης των προσφύγων, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραφειοκρατικών και γλωσσικών εμποδίων.

    Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία υπέγραψαν πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση των προσπαθειών τους με στόχο την τοπική ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

    Οι ομάδες συζήτησης θα συνεχίσουν μέσα στο 2022 φωτίζοντας τις διαφορετικές προκλήσεις αλλά και την πορεία όσων τα κατάφεραν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «PI» COIN: Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κάνει θραύση

    Κανονική φρενίτιδα έχει επικρατήσει και στην Πάτρα τους τελευταίους...

    Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ν. Κοτρωνιάς μιλά για το πρόβλημα της Βίας: “Η βία, ούτε γεννήθηκε τώρα, ούτε εξαφανίζεται εύκολα…”

    του Αχιλλέα Ροδίτη Ακούμε διαρκώς για περιπτώσεις βίας. Βίας μεταξύ...

    ΠΑΤΡΑ: Τους “κλέβουν” τη δουλειά, νυχούδες και κομμώτριες που παίρνουν “μαύρα” σε σπίτια…

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα μέλη του διοικητικού...

    ΠΑΤΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ κόβει πίτα με Παπανδρέου, Κατρίνη και Σταρακά

    Την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Κοπή...
    Best Shop