Στην παρατήρηση πως αρκετά μοναχικά φλαμίνγκο έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε παραλιακές περιοχές προσώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και παρέχει μια σειρά από συμβουλές.
Αναλυτικά:
Αυτές τις ημέρες δεχόμαστε πολλά μηνύματα για μοναχικά Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) σε παραλιακές περιοχές. Είναι η εποχή που πολλά Φοινικόπτερα εγκαταλείπουν τους τόπους αναπαραγωγής τους σε αναζήτηση περιοχών με καλύτερες συνθήκες και περισσότερες ευκαιρίες για τροφή.
Τα Φοινικόπτερα ταξιδεύουν συνήθως σε οικογενειακές ομάδες ή ολιγομελή κοπάδια και οι μετακινήσεις τους μπορεί να είναι μικρές, π.χ. μεταξύ γειτονικών υγροτόπων, ή και μεγαλύτερες μεταξύ των μεσογειακών χωρών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποια από τα νεαρότερα άτομα που είναι ίσως πιο αδύναμα ή αποπροσανατολίζονται λόγω απειρίας, ξεκόβουν από το κοπάδι και εμφανίζονται σε… απρόσμενα μέρη.
Aς θυμηθούμε λοιπόν ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε σε περίπτωση που εντοπίσουμε ένα μοναχικό Φοινικόπτερο:
– Δεν το ταΐζουμε: όσο ταλαιπωρημένο κι αν φαίνεται. Τα Φοινικόπτερα (και γενικότερα τα άγρια πουλιά) δεν τρώνε ό,τι τρώμε εμείς, ούτε πρέπει να ενθαρρύνονται να τσιμπάνε από το χέρι μας.
– Δεν το ενοχλούμε: για να βρίσκεται κοντά μας και όχι μαζί με την οικογένειά του, το πουλί θα είναι πιθανά είτε εξαντλημένο, είτε αποπροσανατολισμένο. Συνεπώς, η παρουσία μας ενδέχεται να το τρομάξει και να του προκαλέσει περισσότερο στρες.
-Το παρακολουθούμε από απόσταση και, αν διαπιστώσουμε ότι είναι τραυματισμένο, καταβεβλημένο ή ανήμπορο να πετάξει, τότε ενημερώνουμε άμεσα το πλησιέστερο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.