Προσπάθεια Τραμπ για τερματισμό του πολέμου: Κινήσεις προσέγγισης Ρωσίας και Ουκρανίας

    Ημερομηνία:

    Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, καθώς επιδιώκει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία που θα τερματίσει το «λουτρό αίματος» στην Ουκρανία.

    Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – και στη συνέχεια με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο αργότερα – καθώς επιδιώκει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο που ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει την «πρώτη ημέρα» της θητείας του έχουν τραβήξει σε μάκρος τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με την υπομονή της κυβέρνησης να γίνεται όλο και πιο λεπτή, καθώς η χερσαία επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

    Τώρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τις δυο πλευρές αλλά και με άλλους βασικούς ηγέτες από το ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα το πρωί για να σταματήσει το «λουτρό αίματος».

    Οι πιέσεις στον Τραμπ

    Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι θα συζητήσει επίσης για το εμπόριο με τον Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή ΛίντσεϊΓκράχαμ έχουν πιέσει τον πρόεδρο να θεσπίσει νέες τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή αρνήθηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Τραμπ έχει απειλήσει και στο παρελθόν τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εάν πιστεύει ότι ο Πούτιν τον κοροϊδεύει και δεν θα κάνει συμφωνία.

     «Θα το χρησιμοποιήσω αν χρειαστεί, θα προτιμούσα να μην το χρησιμοποιήσω», δήλωσε ο Τραμπ στον Bret Baier στο Fox News την Παρασκευή.

    Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα «παραμείνει προσηλωμένος» στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υποστηρίζοντας μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, την οποία Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζελένσκι πίεζαν τη Ρωσία να αποδεχθεί.

     Ο Ζελένσκι, μαζί με βασικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ταξίδεψε την Παρασκευή στην Τουρκία για ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ ο Πούτιν αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία από το Κρεμλίνο. Ο Ρούμπιο είχε προβλέψει ότι δεν θα υπάρξει «σημαντική ανακάλυψη» στις ειρηνευτικές συνομιλίες – οι οποίες ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των αντιμαχόμενων χωρών από το 2022.

     «Ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια σημαντική εξέλιξη εδώ είναι μεταξύ του προέδρου Τραμπκαι του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους στην Τουρκία.

    Η ανησυχία της Ευρώπης

    Στην προσπάθειά του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Τραμπ έχει κατακεραυνώσει τον Ζελένσκι και έχει επικρίνει την Ουκρανία επειδή δεν κάνει περισσότερα για να τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. Ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανςεξύβρισαν τον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, αφού τον αποκάλεσαν «δικτάτορα χωρίς εκλογές». Ο Τραμπ έχει επίσης υποδαυλίσει τους φόβους στην Ευρώπη σχετικά με τη φιλία του με τον Πούτιν, οδηγώντας σε ανησυχίες ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη ρωσική προσάρτηση βασικών εδαφών στην Ουκρανία.

    Ο Τραμπ παρέμεινε αισιόδοξος αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, λέγοντας στο Fox News ότι ο Πούτιν βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμος να συζητήσει.

    «Έχω κουραστεί να έχω άλλους ανθρώπους να πηγαίνουν και να συναντιούνται και όλα τα υπόλοιπα», δήλωσε ο Τραμπ την Παρασκευή. «Νομίζω ότι είμαι ο μόνος που θα μπορέσει να το κάνει αυτό. Και νομίζω ότι θα το κάνουμε γρήγορα, επίσης».

    Η Ευρώπη εντείνει την πίεση στον Πούτιν

    Την ίδια στιγμή, ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «κατώτερες των προσδοκιών μας, παρά την εξαιρετικά εποικοδομητική στάση της ουκρανικής ηγεσίας».

     Οι δηλώσεις του Μερτς για τον Πούτιν 

    Ο Μερτς εξήρε επίσης τον ρόλο της Ιταλίας στην ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ και ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη άμεσων λύσεων στο μεταναστευτικό, προειδοποιώντας ότι «δεν θα πατάμε πλέον το φρένο», αλλά και τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν ήταν πρόθυμος να έρθει στην Τουρκία και τα στρατεύματά του συνεχίζουν και σήμερα με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις τους. Για αυτό και θα εντείνουμε την πίεση στην Ρωσία και την Τρίτη θα θέσουμε σε ισχύ το 17ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει και τον λεγόμενο σκιώδη στόλο στην Βαλτική», δήλωσε ο καγκελάριος Μερτςκατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τόνισε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ αναντικατάστατο εταίρο της Ευρώπης. Η κυρία Μελόνιέχει μια πολύ καλή – και προσωπική – σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, σημείωσε: «Έχει επιρροή και είναι έτσι από τους σημαντικούς ηγέτες στην Ευρώπη, οι οποίοι φροντίζουν να παραμείνουμε στο πλευρό των ΗΠΑ. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την Αμερική».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε επανειλημμένα τον σημαντικό ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη και διεθνώς, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) απαίτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά η Ιταλία ως «σημαντικός εταίρος» της Γερμανίας και μέλος ενός διευρυμένου ευρωπαϊκού άξονα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.

    Φλίγκος
    ICECAP

    Κανένα ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

    «Δεν υπήρξε ποτέ αμφιλεγόμενη συζήτηση για τον ρόλο της Ιταλίας. Σε καμία περίπτωση, προς έκπληξή μου, δεν άκουσα για αυτό μέχρι να προετοιμαστώ για αυτήν την επίσκεψη, ότι υπήρξε δηλαδή υποτιθέμενη δυσαρέσκεια ή ακόμη και προσπάθειες αποκλεισμού της Ιταλίας (…) Μπορώ να το πω πολύ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά: όλες οι αναφορές σχετικά με αυτό είναι ψευδείς. Θεωρούμε την Ιταλία ως σημαντικό, πολύ σημαντικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακαλώ κατανοήστε ότι είμαι εδώ σήμερα και δεν μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν κράτη-μέλη α’ και β’ κατηγορίας στην ΕΕ, έχουμε όλοι συμφέρον να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καγκελάριος απέρριψε και οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, προκειμένου να περιφρουρήσουν πιθανή εκεχειρία. «Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε καθόλου σήμερα. Επομένως, η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι μια συζήτηση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντελώς εκτός κάθε πολιτικής πραγματικότητας. Αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει η ανάγκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσουμε για αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Πρώτα από όλα, θέλουμε να σιγήσουν τα όπλα, να σταματήσουν οι δολοφονίες», πρόσθεσε.

    Το μεταναστευτικό και τα αιτήματα για άσυλο

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι πρέπει να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, ζήτησε γρήγορα περιοριστικούς κανόνες ασύλου στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πατάμε πλέον φρένο όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων στην Ευρώπη».

    Ο καγκελάριος δεν απέκλεισε επίσης το μοντέλο των αιτήσεων ασύλου εκτός ΕΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτή η λύση του προβλήματος, αλλά μια θετική συνεισφορά και επανέλαβε αφενός ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις και για την δευτερογενή μετανάστευση και αφετέρου ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν αποτελούν ευθύνη μόνο των χωρών που βρίσκονται εκεί, αλλά και όλων των κρατών – μελών. Σχετικά με την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων που επέβαλε η κυβέρνησή του από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, ο Φρίντριχ Μερτς υπερασπίστηκε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη και απολύτως σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Μιλάμε για αυτό με τους γείτονές μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ληφθούν αποφάσεις ερήμην τους», διαβεβαίωσε.

    Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με μέτρα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών και περιορισμού της γραφειοκρατίας και ζήτησε γρήγορη επικύρωση της συμφωνίας με τις χώρες Mercosur και την σύναψη και άλλων αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών. «Θέλουμε ανοιχτό και ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα το πει στον πρόεδρο Τραμπ όταν θα επισκεφθεί προσεχώς τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να τερματιστεί και όχι να κλιμακωθεί η τελωνειακή διένεξη», τόνισε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οπλοφορούσε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης – Είχε τσαντάκι με πιστόλι και πέντε σφαίρες

    Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας,...

    Διεθνές Συνέδριο από το ΕΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΤΑΔΑ) του Ελληνικού Ανοικτού...

    Λάκης Γαβαλάς: Σχολιάζει την εμφάνιση της Κλαυδίας στο τελικό της Eurovision 2025

    Ο Λάκης Γαβαλάς ήταν καλεσμένος στη σημερινή εκπομπή του...

    Στα χέρια πιάστηκαν κρητικός Ιερέας και σεκιουριτάς μετά τον αγώνα ΟΦΗ-ΟΣΦΠ

    Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ του Σαββάτου...