Στην Ερώτηση 9 και και αφού έκανε την “πατάτα” της χρονιάς , ολοκλήρωσε το έργο της με την απάντηση, σύμφωνα με την οποία η λέξη “αγωνία” δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με την λέξη “εισαχθεί”
Στην Ερώτηση 9 και και αφού έκανε την “πατάτα” της χρονιάς , ολοκλήρωσε το έργο της με την απάντηση, σύμφωνα με την οποία η λέξη “αγωνία” δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με την λέξη “εισαχθεί”.
Συγκεκριμένα δόθηκε ερώτηση στους μαθητές :
Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί»;
Α. Αγωγή Β. Εισακτέος Γ. Αγωνία Δ. Αγέλη
Και δεν είναι ότι η διατύπωση του ερωτήματος είναι λάθος αφού και οι τέσσερις λέξεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια, το υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε το έργο του δίνοντας στη συνέχεια (αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις) την απάντηση ότι είναι ότι η λέξη “Αγωνία” δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί».
Όλες οι λέξεις ετυμολογικά προκύπτουν από το ρήμα “άγω”.
Αγωνία>αγών>άγω
Ζήτησαν από τους 11χρονους και 12χρονους μαθητές να γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη “επηρμένος”
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ζητήθηκε από τους 11χρονους και 12χρονους μαθητές να γνωρίζουν λέξεις όπως ο “επηρμένος” και “ευόδωση”.
Επίσης πρωτοφανή λάθη στο μάθημα της Γλώσσας
Ερώτηση 4:
Καθιέρωσε –> Γ ενικό οριστικής Αορίστου. Ζητείται αντώνυμη λέξη.
Συνεπώς η σωστή απάντηση θα έπρεπε να αναγράφει “κατήργησε”
Το “κατάργησε” αποτελεί β ενικό συνοπτικής προστακτικής (Προστακτικής Αορίστου).
Καμία από τις πιθανές απαντήσεις δεν ήταν η σωστή.
Ερώτηση 15
Στη συγκεκριμένη ερώτηση κατανόησης η απάντηση Α δεν είναι εξίσου σωστή. Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου δεν αναφέρεται πως ήταν μουσικοί όλοι όσοι χαιρετούσαν τον Διονύσιο Σολωμό πάρα νέοι χωρίς να δηλώνεται η επαγγελματική τους ταυτότητα.
Ερώτηση 23
Σε καμία από τις τέσσερις δυνατές επιλογές δεν υπήρχε η σωστή απάντηση ως προς το συλλαβισμό της λέξης.
Σύμφωνα με το Βιβλίο Γραμματικής Χατζησαββίδη, (Γραμματική Α Β Γ Γυμνασίου), σελ. 26 – Συλλαβισμός Παρατηρήσεις Γ και Στ.
“Τρία ή περισσότερα σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το ακόλουθο φωνήεν μόνο όταν αρχίζει ελληνική λέξη με τουλάχιστον τα δύο πρώτα από αυτά.” Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση εστιάζουμε στο “κτ” (κτίριο).
Άρα, έ – κτρο – χί – α – ζε.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SITE ESOS.GR