Προϋπολογισμός: «Κάνει ταμείο» του 2024 και θέτει τις βάσεις για τις εξαγγελίες του 2025 η κυβέρνηση

    Ημερομηνία:

    Τα τελικά στοιχεία για το πώς «έκλεισε» η είσπραξη των φόρων του 2024 και πώς κινήθηκε στο α΄δίμηνο του 2025 ο κρατικός προϋπολογισμός (εισπρακτικά αλλά και στο σκέλος των δαπανών) ανακοινώνει σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Αν και τα οριστικά στοιχεία του 2024 θα επισημοποιηθούν τον Απρίλιο από τη Eurostat, δείχνουν τεράστια υπέρβαση έναντι των στόχων του 2024, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις (και όχι εφάπαξ παροχές “μιας χρήσης”) όπως προϊδέασε χθες και πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΟ.

    Τα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, αφορούν στην πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το α΄δίμηνο του 2025. Ωστόσο στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου «πέφτουν» και οι δύο τελευταίες πληρωμές μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του 2024. Μαζί και με αυτές τις δύο πληρωμές, Αθήνα και Βρυξέλλες θα κάνουν «ταμείο» για όλη τη χρονιά που πέρασε, θα σταθμίσουν κατά ποιο μέρος η υπέρβαση αυτή είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη για τα επόμενα χρόνια, θα εκτιμήσουν την πορεία εσόδων και δαπανών του 2025 και, εν τέλει, θα θέσουν τις βάσεις που σε λίγους μήνες θα καθορίσουν το ύψος και το είδος των παροχών, το οποίο θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός.

    Αυτό πάντως που -με βάση τα σημερινά στοιχεία- προκύπτει σίγουρα, είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2024 το κράτος κατάφερε να έχει στα ταμεία του δημοσιονομικό περίσσευμα (δημοσιονομικό πλεόνασμα) και όχι έλλειμμα, μεγαλύτερο από όσο θα δικαιολογούσαν η Ανάπτυξη αλλά και η ακρίβεια, παρότι μάλιστα μειώθηκαν ή καταργήθηκαν και μια σειρά από φόρους (πχ εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ) ενώ δόθηκαν και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αντί για μειώσεις που στην περασμένη δεκαετία κατά κόρον συνεχώς γίνονταν.

    proliptikes

    Η υπέρβαση των στόχων οφείλεται σε δύο βασικά λόγους:

    · Ο «προφανής λόγος» είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο εμπεριέχονται έσοδα από φοροδιαφυγή κατά 2 δισ. ή και παραπάνω. Αυτά, είναι επιπλέον όσων προκύπτουν από την αύξηση του ΑΕΠ, από τον πληθωρισμό, αλλά και από όσα εξοικονομήθηκαν από την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Αποδίδονται άμεσα στα myDATA και την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές «παντού» στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να ενισχύσει την προοπτική χαλάρωσης ή κατάργησης των τεκμηρίων, όταν ο περιορισμός της φοροδιαφυγής δεν θα είναι πλέον στόχος, αλλά αποδεδειγμένο γεγονός.

    · Ο «αφανής λόγος» είναι οι αναβαθμίσεις των ξένων Οίκων! Από τις αναβαθμίσεις αυτές, η χώρα εκτιμάται ότι σταδιακά γλιτώνει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα τα πλήρωνε ως τόκους σε βάθος δεκαετίας, επειδή δανείζεται με καλύτερους όρους, από ό,τι αν δεν είχε λάβει τις αναβαθμίσεις. Αυτή η έμμεση ωφέλεια δεν καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά είναι επιπρόσθετη και αποκαλύπτεται στο συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα ή έλλειμμα) της κάθε χρονιάς.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στις 8 Απριλίου ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα

    Η οριστικοποίηση του επόμενου ραντεβού, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου...

    Πάπας Φραγκίσκος από το νοσοκομείο: Τώρα που είμαι άρρωστος, ο πόλεμος μου φαίνεται ακόμη πιο παράλογος

    O Πάπας Φραγκίσκος απ' το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης όπου...

    Υποχρεωτική η μαντίλα στα σχολεία στα κατεχόμενα

    Υποχρεωτικά μουσουλμανική μαντίλα πρέπει να φορούν οι τουρκοκύπριες μαθήτριες,...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σοβαρό τροχαίο στην Αμαλιάδα – ΦΩΤΟ

    Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα στην Αγ. Άννα Αμαλιάδας...