Έτσι αν δεν ψηθούν σε υψηλή «ξηρή θερμότητα», όπως ψήσιμο στη σχάρα, ψήσιμο στο φούρνο ή σχαροτήγανο, θα γίνουν σαν βραστά, άνοστα και αδιάφορα.
Σε αυτή τη συνταγή ο Jamie Oliver επιλέγει σοφά, να ψήσει τα κολοκυθάκια του σε καυτή σχάρα, κομμένα λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται γρήγορα.
Στη συνέχεια, μετά το ψήσιμο, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο, σκόρδο, φρέσκο δυόσμο και χυμό λεμονιού και έχουμε τέλειο καλοκαιρινό συνοδευτικό πιάτο.
Συνήθως σερβίρω αυτή τη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο ή γαρίδες ή χρησιμοποιήσω το ψημένο κολοκύθι για να γαρνίρω μια πίτσα ή μία σαλάτα burrata.
Σαλάτα με ψητά κολοκύθια
Υλικά:
4 κολοκυθάκια μέτρια
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
1/2 σκελίδα σκόρδο
1 χούφτα φρέσκο δυόσμο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στο μαντολίνο, σε λεπτές φέτες, κατά μήκος.
Τα ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο ή στο μπάρμπεκιου, μέχρι να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά.
Απλώνουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο πιάτο, φροντίζοντας να μην είναι η μία πάνω στην άλλη, για να μην μαλακώσουν.
Όσο είναι ακόμα ζεστά, πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αφαιρούμε τα σπόρια από την κόκκινη πιπεριά τσίλι και την ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε και τη μισή σκελίδα σκόρδο και ρίχνουμε το τσίλι και το σκόρδο ομοιόμορφα από ύψος πάνω από τα κολοκυθάκια.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.