Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας και προζυμένια κρουτόν

    Ημερομηνία:

    Όταν διάβασα αυτή τη συνταγή, στο βιβλίο της Alison Roman, “Dining In” αμέσως άρχισα την κριτική: «πολύ σκόρδο, τι δουλειά έχει η αντσούγια με το κοτόπουλο…» και άλλα τέτοια.

    Μετά, άρχισα να απαντώ σε κάθε μία ένστασή μου: σκόρδο βάζουμε και εμείς στο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες. Αντσούγια έχει και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα, που συνήθως έχει και κοτόπουλο.

    Έπρεπε να τη δοκιμάσω!

    Και οποία έκπληξη! Το κοτόπουλο ήταν νοστιμότατο, ζουμερό, με υπέροχους χυμούς στο ταψί, μέσα στους οποίους ψήθηκαν τα κρουτόν του προζυμένιου ψωμιού. Δεν μας έλειψαν οι πατάτες, αφού τα κρουτόν είχαν και νοστιμιά και τραγανότητα. Μία πράσινη σαλάτα, μόνο και το γεύμα, ήταν έτοιμο.

    Υλικά:

    • 1 κοτόπουλο 1,5 – 2 κιλά
    • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
    • 10 φιλέτα αντσούγιας (ψιλοκομμένα)
    • 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)
    • 1 κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
    • 5 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι
    • 5 κλωναράκια φρέσκια ριγανη και/ή δεντρολίβανο
    • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (χωρίς τη φλούδα και κομμένα στα τέσσερα)
    • 1/2 φρατζόλα προζυμένιο ψωμί (κομμένη σε κομμάτια 5 εκατοστών)
    • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό (χοντροκομμένο)

    Εκτέλεση:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

    Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, καλά.

    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν μια πάστα, το βούτυρο, τις αντζούγιες, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο.

    Αλείφουμε, με αυτό το βούτυρο, το κοτόπουλο παντού: μέσαέξω, σε κάθε πτυχή και αν μπορούμε και κάτω από το δέρμα.

    Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τα δύο μισά του σκόρδου και τα βότανα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τα κρεμμύδια γύρω του.

    Ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

    Ύστερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια να χρυσαφίσουν, άλλα 25 με 30 λεπτά.

    Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής ή μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε, αφήνοντας πίσω, στο ταψί, τους χυμούς και τα κρεμμύδια.

    Δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 220 και ρίχνουμε τα κομμάτια του ψωμιού, μέσα στους χυμούς μαγειρέματος στο ταψί, κουνώντας και γυρνώντας τα, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό.

    Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να ροδίσουν τα κρουτόν, 10 με 15 λεπτά.

    Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο, τα ψητά κρεμμύδια και τον μαϊντανό παρασπαλισμένο γύρω και πάνω, από την πιατέλα.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Αχαΐας

    Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, η επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα...

    Στο νοσοκομείο παραμένει ο Άρης Μουγκοπέτρος – Οι φωτογραφίες που ανήρτησε

    Ο Άρης Μουγκοπέτρος παραμένει στο νοσοκομείο μετά τον ακρωτηριασμό των δύο...

    H συγκλονιστική ιστορία της καλόγριας – φίλης του Πάπα

    Κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει το φέρετρο του Πάπα...

    Αρχηγός αποστολής στην Εθνική Κορασίδων Βόλεϊ, στη Λετονία, ο Τάκης Αντωνόπουλος

    Αρχηγός αποστολής της Εθνικής Κορασίδων Βόλεϊ, στη Λετονία, ήταν...