Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας και προζυμένια κρουτόν

    Ημερομηνία:

    Όταν διάβασα αυτή τη συνταγή, στο βιβλίο της Alison Roman, “Dining In” αμέσως άρχισα την κριτική: «πολύ σκόρδο, τι δουλειά έχει η αντσούγια με το κοτόπουλο…» και άλλα τέτοια.Μετά, άρχισα να απαντώ σε κάθε μία ένστασή μου: σκόρδο βάζουμε και εμείς στο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες. Αντσούγια έχει και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα, που συνήθως έχει και κοτόπουλο.

    Έπρεπε να τη δοκιμάσω!

    Και οποία έκπληξη! Το κοτόπουλο ήταν νοστιμότατο, ζουμερό, με υπέροχους χυμούς στο ταψί, μέσα στους οποίους ψήθηκαν τα κρουτόν του προζυμένιου ψωμιού. Δεν μας έλειψαν οι πατάτες, αφού τα κρουτόν είχαν και νοστιμιά και τραγανότητα. Μία πράσινη σαλάτα, μόνο και το γεύμα, ήταν έτοιμο.

    Υλικά:

    • 1 κοτόπουλο 1,5 – 2 κιλά
    • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
    • 10 φιλέτα αντσούγιας (ψιλοκομμένα)
    • 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)
    • 1 κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
    • 5 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι
    • 5 κλωναράκια φρέσκια ριγανη και/ή δεντρολίβανο
    • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (χωρίς τη φλούδα και κομμένα στα τέσσερα)
    • 1/2 φρατζόλα προζυμένιο ψωμί (κομμένη σε κομμάτια 5 εκατοστών)
    • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό (χοντροκομμένο)

    Εκτέλεση:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

    Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, καλά.

    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν μια πάστα, το βούτυρο, τις αντζούγιες, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο.

    Αλείφουμε, με αυτό το βούτυρο, το κοτόπουλο παντού: μέσαέξω, σε κάθε πτυχή και αν μπορούμε και κάτω από το δέρμα.

    Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τα δύο μισά του σκόρδου και τα βότανα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τα κρεμμύδια γύρω του.

    Ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

    Ύστερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια να χρυσαφίσουν, άλλα 25 με 30 λεπτά.

    Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής ή μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε, αφήνοντας πίσω, στο ταψί, τους χυμούς και τα κρεμμύδια.

    Δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 220 και ρίχνουμε τα κομμάτια του ψωμιού, μέσα στους χυμούς μαγειρέματος στο ταψί, κουνώντας και γυρνώντας τα, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό.

    Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να ροδίσουν τα κρουτόν, 10 με 15 λεπτά.

    Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο, τα ψητά κρεμμύδια και τον μαϊντανό παρασπαλισμένο γύρω και πάνω, από την πιατέλα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Με πόρους ύψους άνω των 19.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έργα σχολικής στέγης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

     Την ανέγερση νέων ή την ανακατασκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων...

    Σιωπηλή δοκιμασία για τον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο – Στην Εντατική με σοβαρή επιδείνωση της υγείας του

    Ο Ιεράρχης μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...

    Το τέλειο μεζεδάκι: πατάτες βραστές με γαύρο μαρινάτο

    Υλικά Μερίδες: 4 600 γρ. πατάτες θυμάρι-ρίγανη για...

    Η ιστορία του ιμάμ μπαϊλντί και τι μας συμβουλεύουν οι σεφ

    Όπως είναι προφανές από το όνομά του, το İmam...