Μετά, άρχισα να απαντώ σε κάθε μία ένστασή μου: σκόρδο βάζουμε και εμείς στο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες. Αντσούγια έχει και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα, που συνήθως έχει και κοτόπουλο.
Ύστερα, έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση, γνωστής Βρετανίδας foodie, που έλεγε τα καλύτερα για την συγγραφέα της συνταγής και ότι την φτιάχνει σχεδόν κάθε Κυριακή και ότι ήταν η καλύτερη και νοστιμότερη που έχει φτιάξει ποτέ.
Έπρεπε να τη δοκιμάσω!
Και οποία έκπληξη! Το κοτόπουλο ήταν νοστιμότατο, ζουμερό, με υπέροχους χυμούς στο ταψί, μέσα στους οποίους ψήθηκαν τα κρουτόν του προζυμένιου ψωμιού. Δεν μας έλειψαν οι πατάτες, αφού τα κρουτόν είχαν και νοστιμιά και τραγανότητα. Μία πράσινη σαλάτα, μόνο και το γεύμα, ήταν έτοιμο.
Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο 1,5 – 2 κιλά
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 10 φιλέτα αντσούγιας (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)
- 1 κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
- 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 5 κλωναράκια φρέσκια ριγανη και/ή δεντρολίβανο
- 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (χωρίς τη φλούδα και κομμένα στα τέσσερα)
- 1/2 φρατζόλα προζυμένιο ψωμί (κομμένη σε κομμάτια 5 εκατοστών)
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό (χοντροκομμένο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, καλά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν μια πάστα, το βούτυρο, τις αντζούγιες, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο.
Αλείφουμε, με αυτό το βούτυρο, το κοτόπουλο παντού: μέσα, έξω, σε κάθε πτυχή και αν μπορούμε και κάτω από το δέρμα.
Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τα δύο μισά του σκόρδου και τα βότανα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τα κρεμμύδια γύρω του.
Ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
Ύστερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια να χρυσαφίσουν, άλλα 25 με 30 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής ή μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε, αφήνοντας πίσω, στο ταψί, τους χυμούς και τα κρεμμύδια.
Δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 220 και ρίχνουμε τα κομμάτια του ψωμιού, μέσα στους χυμούς μαγειρέματος στο ταψί, κουνώντας και γυρνώντας τα, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να ροδίσουν τα κρουτόν, 10 με 15 λεπτά.
Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο, τα ψητά κρεμμύδια και τον μαϊντανό παρασπαλισμένο γύρω και πάνω, από την πιατέλα.
