ΠΑΤΡΑ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Μεγάλη η αύξηση περιστατικών βίας σε οικογένειες – ΗΧΗΤΙΚΟ

    Ημερομηνία:

    Ανησυχητική αύξηση στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σημειώνεται στη χώρα, με 13.608 περιστατικά να καταγράφονται το πρώτο επτάμηνο του 2025.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Γιώργος Αποστόλου, μιλώντας στον Max Fm και στη Δήμητρα Μπαλαφούτη, εξήγησε ότι η άνοδος αυτή δεν αντανακλά κατ’ ανάγκη περισσότερα περιστατικά βίας, αλλά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αστυνομία, χάρη στη δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. «Το φαινόμενο υπήρχε για δεκαετίες, απλώς δεν γίνονταν καταγγελίες. Τώρα οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς να μιλήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η έγκαιρη καταγγελία είναι κρίσιμη, καθώς τα περιστατικά αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε τραγωδίες. Παράλληλα, τόνισε πως η πλειονότητα των δραστών παραμένει άνδρες, γεγονός που σχετίζεται με τον παραδοσιακό ανδροκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας. Ωστόσο, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση έχουν συμβάλει στη μείωση της ανοχής απέναντι στη βία.

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η συνεργασία αστυνομίας και δικαιοσύνης για την προστασία των θυμάτων, με τη λήψη περιοριστικών μέτρων και την παροχή νομικής υποστήριξης. Ο κ. Αποστόλου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσοι βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας να εμπιστευτούν την αστυνομία και να προχωρήσουν σε καταγγελία. «Η σιωπή είναι επικίνδυνη. Κάθε περιστατικό πρέπει να δηλώνεται για να προλαμβάνουμε απώλειες ζωών και να προστατεύουμε παιδιά και οικογένειες», τόνισε. Η κοινωνία φαίνεται να σπάει τη σιωπή της, ωστόσο η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και στήριξη παραμένει επιτακτική.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Πήγε στο σπίτι της συντρόφου του… και ασέλγησε στην ανιψιά της, μόλις 12 ετών

    Ενώπιον του Ανακριτή Πατρών οδηγείται σήμερα ο 60χρόνος από...

    Βαθμολογία UEFA: Η Νορβηγία μείωσε κι άλλο τη διαφορά από την Ελλάδα

    Η Ελλάδα παραμένει στην 11η θέση στη βαθμολογία της UEFA, αλλά...

    Μακελειό στη Μινεάπολη: 12χρονη ομογενής ανάμεσα στα τραυματισμένα παιδιά

    Η ομογενής Σοφία Φόρτσα (Forchas) 12 ετών μαθήτρια της εβδόμης τάξης...