Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου διαφθοράς, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πασίγνωστο από δεκαετίες στέλεχος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς στην Ιταλία, ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Πάντσερ». Πιθανώς λόγω της ανυποχώρητης επιμονής του να επιτυγχάνει τους εκάστοτε στόχους του. Πριν από τη σταδιοδρομία του ως ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια (2005-2019) υπήρξε επί οκταετία γενικός γραμματέας του Μητροπολιτικού Εργατικού Κέντρου στο Μιλάνο, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ενώσεις εργατών στον κόσμο.
Διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος αποστολών διασύνδεσης της Ε.Ε. με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Από το 2019 και εξής αφοσιώθηκε στο λόμπινγκ, εξακολουθώντας να συγχρωτίζεται με μέλη της πολιτικής κοινότητας των Βρυξελλών και περιφερόμενος ως ιδρυτής μιας ΜΚΟ. Εξυπακούεται ότι ο «Πάντσερ» ταξίδευε συχνά στο Κατάρ και φωτογραφιζόταν χαμογελαστός δίπλα σε πρόσωπα με αδιευκρίνιστα καθήκοντα, επίσης από τον κύκλο του λόμπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, αν και αρχετυπικός δημοσιοσχεσίτης, ο Παντσέρι δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μάθει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής του, ενώ αντί για χαρτοφύλακα συνήθιζε να μεταφέρει τα έγγραφά του σε πλαστική σακούλα.
Ενας από τους τακτικούς και γενναιόδωρους χρηματοδότες του στην υπόθεση που δονεί συθέμελα την Ε.Ε. από την προηγούμενη Παρασκευή αναφερόταν με την εξίσου συνωμοτική ονομασία «Γίγας». Ενας από τους αφανείς μαριονετίστες στο λεγόμενο «Qatar-gate» ονομάστηκε «Κονσιλιέρε», ο μυστικοσύμβουλος, ό,τι πλησιέστερο στην περσόνα του μαφιόζου νονού. Κι ένας άλλος ήταν απλώς ο μυστηριώδης «Κύριος Τ.». Για λογαριασμό του «Γίγαντα», του «Κονσιλιέρε», του «Κυρίου Τ.», ενδεχομένως και κάποιων άλλων, ο «Πάντσερ» ανέλαβε να εξυφάνει έναν υπόγειο ιστό από διαπρεπείς, υπεράνω πάσης υποψίας -πλην εξωνημένους, σύμφωνα με το τρέχον κατηγορητήριο- πολιτικούς. Ο στόχος του «Πάντσερ» ήταν να επηρεάζει υπογείως τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς μια ορισμένη κατεύθυνση, δηλαδή την εξυπηρέτηση συμφερόντων κρατών εκτός Ε.Ε., όπως το Κατάρ και το Μαρόκο.
Ο «Πάντσερ» κινήθηκε βάσει του επιχειρησιακού εγχειριδίου της μαφίας: ο εκμαυλισμός και η μύηση των συνεργών του έπρεπε να διέπονται από τον πρωταρχικό άγραφο νόμο της Κόζα Νόστρα, την απόλυτη εμπιστοσύνη. Υπό αυτή την έννοια, η σύζυγος και η κόρη του «Πάντσερ» ήταν γι’ αυτόν η πρώτη και αυτονόητη επιλογή. Αλλά ο κύκλος έπρεπε να ανοίξει περαιτέρω για να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης, το δίκτυο διαφθοράς έπρεπε να εξαπλωθεί και να διεισδύσει όσο βαθύτερα γινόταν.
Γι’ αυτό και ο «Πάντσερ» στρατολόγησε έναν παλιό βοηθό και επίσης συμπατριώτη του από το Μπέργκαμο, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, με το καλοκάγαθο, σχεδόν αγγελικό πρόσωπο. Δοκιμασμένος ως προς την αποτελεσματικότητά του και έμπιστος, ο Φραντσέσκο ήταν πολύτιμος χάρη σε ένα ακαταμάχητο προνόμιο: τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν τη ζωή του με μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δραστήριο μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας S&D, Εύα Καϊλή. Ακολούθως, για χάρη της Εύας ή και του Φραντσέσκο και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, στην υπόθεση αναμείχθηκαν πρόσωπα από την ίδια οικογένεια, ο πατέρας Αλέξανδρος Καϊλής και η αδελφή της Εύας, Μανταλένα.
Ταυτόχρονα, όμως, ο «Πάντσερ» άπλωσε πλοκάμια σε πρόσωπα για τα οποία έκρινε πως α) είναι ευεπίφορα στον χρηματισμό, β) είχαν το απαιτούμενο επίπεδο φερεγγυότητας. Καθόλου τυχαία, σχεδόν όλοι όσοι συνδέθηκαν με το δίκτυο του «Πάντσερ» και μέσω συγκοινωνούντων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με φαντασμαγορικά και ρομαντικά ονόματα («Πολεμήστε την Ατιμωρησία», «Οχι Ελευθερία χωρίς Δικαιοσύνη»), ήταν Ιταλοί και Ιταλίδες. Για παράδειγμα, ο «Πάντσερ» επέλεξε να προσεγγίσει ένα από τα πλέον διακεκριμένα, ανώτατα στελέχη του εργατικού συνδικαλισμού, επίσης Ιταλό. Καθώς και μία Ιταλίδα, πρώην επίτροπο της Κομισιόν και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αξιοσημείωτο έργο.
Η δική της ΜΚΟ συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τη ΜΚΟ του «Πάντσερ», οπότε, κάπως συνδυαστικά, οι δύο οργανώσεις εμφανίζονται με αυξημένο κύρος και ως εκ τούτου προσελκύουν μια σειρά από διασημότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης – αυτή τη φορά όχι μόνο Ιταλούς. Αυτοί οι τελευταίοι αποτελούν, πιθανότατα, τις περιφερειακές απώλειες από την υπόγεια, φαύλη δράση του «Πάντσερ». Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για έναν κύκλο προσώπων που έσπευσαν να απομακρυνθούν τάχιστα από τις ΜΚΟ του «Πάντσερ» μετά τις συλλήψεις της προηγούμενης Παρασκευής. Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν προβολή και να επιδεικνύουν ενεργή κοινωφελή δραστηριότητα, παρασύρθηκαν και έγιναν εν αγνοία τους η βιτρίνα του «Πάντσερ».
Ιταλικά κόλπα
Το modus operandi της μαφίας είναι άμεσα διακριτό στην ως άνω σχηματική περιγραφή του κυκλώματος διαφθοράς, το οποίο παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, εφόσον σε αυτό εμπλέκεται η, προφυλακισμένη σήμερα, Εύα Καϊλή. Μια λεπτομέρεια, ωστόσο, η οποία αποκλίνει εντυπωσιακά από τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς του οργανωμένου εγκλήματος είναι η φρασεολογία της συζύγου του «Πάντσερ». Ο όρος «κομπίνες» δεν θα ακουγόταν ποτέ σε διάλογο μεταξύ μαφιόζων συνεργών. Κι όμως, αυτήν ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε η Μαρία Ντολόρες Κολεόνι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη την οποία υπέκλεψαν οι Βέλγοι πράκτορες κατ’ εντολήν του αρμόδιου εισαγγελέα.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν σε διεθνή ΜΜΕ, όταν οι βελγικές διωκτικές αρχές απαίτησαν από τις αντίστοιχες ιταλικές να εκδοθούν οι κυρίες Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι, δηλαδή η σύζυγος και η κόρη του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος διαφθοράς, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στο διαβιβαστικό έγγραφο συμπεριλήφθηκαν ορισμένα από τα πλέον σοβαρά ενοχοποιητικά ευρήματα των Βέλγων ερευνητών. Η κυρία Κολεόνι, λοιπόν, αποκάλεσε «κομπίνες» τα ταξίδια που, συχνά πυκνά, έκανε ο σύζυγός της, παραπέμποντας ευθέως σε βρώμικες δουλειές. Στα ιταλικά, ακριβώς όπως και στα ελληνικά ή και στα γαλλικά, η λέξη «κομπίνες» ερμηνεύεται ως βρώμικες δουλειές, απατεωνιές κ.ο.κ.
Η κυρία Κολεόνι ακούγεται επίσης να διαφωνεί με την οικονομική διαχείριση των «δώρων» που λάμβανε ο σύζυγός της, να του ζητά να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε βελγική τράπεζα και να φορολογείται για τα περιουσιακά στοιχεία του σε κάποιο κράτος με ΦΠΑ κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η Μαρία Ντολόρες Κολεόνι-Παντσέρι δεν ενέκρινε τον βίο αλά ντόλτσε, εξ ου και στις καταγραφές των τηλεφωνικών κλήσεών της ακούγεται απαυδισμένη ότι «είναι απαράδεκτο να κάνουμε ξανά διακοπές των 100.000 ευρώ όπως πέρυσι ή να πληρώνουμε 9.000 το άτομο μόνο για το ξενοδοχείο».
Σε ό,τι αφορά την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, παρά την ιδιότητά της ως νομομαθούς, φαίνεται πως δεν είχε ιδιαίτερες ηθικές αναστολές για τις πολυτελείς διακοπές και τα ανά τον κόσμο ταξίδια. Η ίδια επισκεπτόταν το Κατάρ, αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις διέγραψε πολλές από τις «yolo» αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βάσει όλων των προηγουμένων, οι Βέλγοι ντετέκτιβ συμπέραναν ότι η σύζυγος και η θυγατέρα Παντσέρι είχαν πλήρη γνώση των έκνομων δραστηριοτήτων του Πιερ Αντόνιο. Ο οποίος εργαζόταν μεθοδικά και υποχθόνια επιδιώκοντας τη λήψη αποφάσεων, υιοθέτησης μέτρων κ.λπ. εκ μέρους της Ε.Ε., οι οποίες θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές προς το Κατάρ και το Μαρόκο, όπως η χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση βίζας. Κράτη όπως τα δύο συγκεκριμένα επιθυμούν διακαώς να βελτιώσουν το έξωθεν προφίλ τους, να διαψεύσουν τους επικριτές τους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασιακές συνθήκες δουλοπαροικίας, αυταρχισμό κ.λπ.
Ιδιαίτερα το Κατάρ επείγεται να αφήσει πίσω του την αρνητική δημοσιότητα, καθώς βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων μετασχηματισμού και αναπροσανατολισμού της εθνικής του οικονομίας. Ανθρωποι με ισχυρές διασυνδέσεις στους κύκλους της Ε.Ε., όπως ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι προσφέρονται με προθυμία να υπηρετήσουν τέτοιου είδους σκοπούς. Αθόρυβα, υπό απόλυτη εχεμύθεια και, οπωσδήποτε, με το αζημίωτο.
Το «ντου» και τα μετρητά
Το αιφνιδιαστικό κύμα συλλήψεων στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ιταλία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ένα θεαματικό «blitzkrieg» της βελγικής Αστυνομίας σε κατοικίες και γραφεία προσωπικοτήτων από την πολιτική αφρόκρεμα της Ε.Ε., αποκάλυψε αμέσως τις διαστάσεις του κυκλώματος. Παρακολουθώντας τις πρωτοφανείς εξελίξεις βήμα-βήμα μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να αντιστοιχίσει τα πραγματικά πρόσωπα στους ρόλους που είχε διαλέξει γι’ αυτούς ο Παντσέρι, στήνοντας τη δική του εκδοχή της «Καμόρα των Βρυξελλών».
Η εξάρθρωση της οποίας έγινε με κινηματογραφικό τρόπο από τους Βέλγους, με ένα «ντου» στο διαμέρισμα του Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου της ΜΚΟ «Fight Impunity» («Πολεμήστε την Ατιμωρισία»). Ο 67χρονος Πιερ Αντόνιο Παντσέρι συνελήφθη ως κατηγορούμενος για εγκληματική συνωμοσία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά. Την ίδια στιγμή συνελήφθησαν η Εύα Καϊλή, ο πατέρας της Αλέξανδρος και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Η Αστυνομία ανακάλυψε συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Από αυτά, τα 600.000 βρέθηκαν στην κατοικία του Παντσέρι, 600.000 μέσα σε μια τροχήλατη αποσκευή στα χέρια του Αλέξανδρου Καϊλή, ο οποίος πιάστηκε ενώ επιχειρούσε να απομακρυνθεί από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, ενώ 150.000 ευρώ βρίσκονταν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Κατά το πλείστον ήταν δεσμίδες από χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, με μέρος αυτών που εντοπίστηκαν στην οικία της Καϊλή προσεκτικά τακτοποιημένα σε κασετίνες και τσάντες.
Μεγάλα χρηματικά ποσά ανακαλύφθηκαν επίσης στις οικίες των Παντσέρι και Τζόρτζι στη Λομβαρδία. Εκεί, άλλωστε, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Μπέργκαμο, όπου και παραμένουν αναμένοντας την απόφαση του ιταλικού κράτους εάν θα τις εκδώσει ή όχι στο Βέλγιο, η 68χρονη σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, και η 38χρονη δικηγόρος κόρη, Σίλβια Παντσέρι.
Στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν επίσης ο γραμματέας της ΜΚΟ «Οχι Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη», Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, καθώς και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Εργατικών Συνδικάτων και παράλληλα συγγραφέας, ποιητής κ.λπ. Λούκα Βισεντίνι. Αμφότεροι Ιταλοί, αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, αν και στον δεύτερο τοποθετήθηκε βραχιόλι εντοπισμού.
Μετά τη συντονισμένη επέμβαση-αστραπή των βελγικών αρχών, στον ευρύτερο κύκλο των συλληφθέντων επικράτησαν αναταραχή και σύγχυση. Υπό τον φόβο ότι ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ που χειρίζεται την υπόθεση, ειδικός στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος υψηλού προφίλ, θα διατάξει και τη δική τους σύλληψη, ορισμένοι ευρωβουλευτές και συνεργάτες τους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται ακόμη, επιχείρησαν άτακτα να αποφύγουν τη σύνδεση με την αποφορά του σκανδάλου. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Φεντερίκα Μονγκερίνι και άλλοι διαπρεπείς πολιτικοί των Βρυξελλών διέκοψαν αυθωρεί κάθε σχέση με τη ΜΚΟ του Παντσέρι, επικαλούμενοι πλήρη άγνοια για τις κρυφές και παράνομες δραστηριότητές του.
Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) έλαβε άμεσα μέτρα, με διαγραφές και καθαιρέσεις. Η ομάδα διέγραψε τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ύστερα από την έρευνα της Αστυνομίας στην κατοικία του. Το S&D ζήτησε επίσης από τρεις ευρωβουλευτές του να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους σε ειδικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου στις οποίες συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, η Βελγίδα Μαρία Αρένα απομακρύνθηκε από την υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Ιταλό Πιέτρο Μπάρτολο ανακοινώθηκε ότι πλέον δεν θα μετέχει στις εργασίες της επιτροπής για την απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας προς το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Το πιο ισχυρό ράπισμα, ως παρενέργεια του Qatar-gate, δέχτηκε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και συντονιστής του S&D, Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος διατηρούσε στενές επαφές με τον Παντσέρι. Εξάλλου, στο δικό του γραφείο εργαζόταν τελευταία ο Φρανσέσκο Τζόρτζι. Στον οποίο έχει μάλλον ανατεθεί ο ρόλος του αποδιοπομπαίου τράγου: η Εύα Καϊλή, μέσα από τις πρότυπες φυλακές του Χάρεν, κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στις οποίες κρατείται επί του παρόντος, ισχυρίζεται ότι είναι αθώα και ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν του Φραντσέσκο.
Δημοσιογράφοι σε Βέλγιο και Ιταλία διακρίνουν μια προαποφασισμένη, κοινή στρατηγική του ζεύγους. Ο ίδιος ευσεβής πόθος από διαφορετικά κελιά είναι για τη μεν Καϊλή να πέσει στα μαλακά, ενδεχομένως λόγω μητρότητας (η κόρη τους είναι σχεδόν 2 χρόνων), ο δε Φραντσέσκο Τζόρτζι να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο και να διαπραγματευτεί την ποινή του προσφέροντας αφειδώς πληροφορίες στις Αρχές.
Οι σκοτεινές ΜΚΟ
Η αποκάλυψη του σκανδάλου που ήδη τείνει να τυποποιηθεί ως Qatar-gate έφερε στο προσκήνιο το κύκλωμα των ΜΚΟ οι οποίες παρεπιδημούν -ή και παρασιτούν- στις Βρυξέλλες, το κέντρο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διαδρομή που ακολούθησε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με την «Πολεμήστε την Ατιμωρησία» καταδεικνύει ένα ολόκληρο, επί της ουσίας ανεξέλεγκτο οικοσύστημα. Η «Fight Impunity» ιδρύθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019, με έδρα σε έναν από τους πιο αριστοκρατικούς δρόμους των Βρυξελλών και πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας, την περίφημη Rue Ducale. Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βασικός σκοπός της «Fight Impunity», σύμφωνα με το καταστατικό της, ήταν να «υπάρξει ένα νέο όραμα έρευνας, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα σταματήσει ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ. Ετσι, το πρώτο συστατικό για μια επιτυχημένη ΜΚΟ είχε βρεθεί. Το δεύτερο ήταν η προσέλκυση ισχυρών και αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων από τη «φούσκα των Βρυξελλών», δηλαδή τον μικρόκοσμο των παρατρεχάμενων στην Ε.Ε. Η Φεντερίκα Μονγκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ βρέθηκαν άπαντες στη λίστα «επίτιμου συμβουλίου» της «Fight Impunity».
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι γνώριζε πολύ καλά πώς να προσεγγίσει τα απαραίτητα πρόσωπα που θα προσέδιδαν το κύρος και την ισχύ που χρειαζόταν η ΜΚΟ του. Συνέχισε να αξιοποιεί τις επαφές του με νυν ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα με στελέχη της αριστερής πτέρυγας της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπως ο Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος λόγω της συμμετοχής του στην Επιτροπή για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις χώρες του Μαγκρέμπ, είναι βέβαιο ότι διαθέτει επαφές με αξιωματούχους του Μαρόκου. Ο πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, χρησιμοποιήθηκε για να υπάρξει επαφή με τη Φεντερίκα Μονγκερίνι, η οποία ήταν παράλληλα πρύτανης του Κολεγίου της Ευρώπης, ενός είδους φυτωρίου που τροφοδοτεί με νέα πρόσωπα την προαναφερθείσα «φούσκα».
Ο Παντσέρι προσέγγισε επίσης τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Εμα Μπονίνο, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας και μια σεβαστή προσωπικότητα στην ιταλική Αριστερά. Ωστόσο, η Μπονίνο υπήρξε και μία εκ των ιδρυτών της ΜΚΟ «Οχι Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη», στο ίδιο ακριβώς κτίριο με τη ΜΚΟ του Παντσέρι.
Η Ε.Ε. διαθέτει μια βάση δεδομένων στην οποία πρέπει να εγγράφονται όλες οι ΜΚΟ, οι ομάδες λόμπι, σύμβουλοι, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλοι οργανισμοί που θέλουν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επηρεάζοντας ευρωβουλευτές και άλλους πολιτικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Κάθε νομικό πρόσωπο που είναι καταχωρημένο στο λεγόμενο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. οφείλει να δηλώσει τον προϋπολογισμό του και οποιαδήποτε δωρεά άνω των 10.000 ευρώ.
Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι η ΜΚΟ Fighting Impunity δεν είναι καταχωρημένη καν στο εν λόγω μητρώο, παρόλο που μέλη της είχαν προσκληθεί σε ακρόαση ενώπιον της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο. Μέλος της οποίας ήταν ο προαναφερθείς Αντρέα Κοτσολίνο. Στην πράξη, το ελλιπές πλαίσιο ελέγχου και το δαιδαλώδες σύστημα των λόμπι στη βελγική πρωτεύουσα δημιουργεί συνθήκες ατιμωρησίας. Οι πιθανές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν κατά ευρωβουλευτών που παραβιάζουν το κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι αρκούντως αποτρεπτικές.
Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελάχιστα και ξεκινούν από μια απλή επίπληξη ή την απώλεια του δικαιώματος αποζημίωσης διαμονής που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές επιπλέον του μισθού τους και φτάνουν μέχρι την απαγόρευση συμμετοχής σε διακοινοβουλευτικά όργανα, και τίποτα περισσότερο. Μάλιστα, τα εργαλεία αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές.
Το κύκλωμα
Είναι γνωστό ότι πρόσβαση σε ΜΚΟ του συγκεκριμένου είδους είχε και η Εύα Καϊλή. Και ίσως δεν είναι εντελώς άσχετες με τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες της νυν φυλακισμένης ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ οι ενέργειες της αδελφής της, Μανταλένας Καϊλή, η οποία έχει δημιουργήσει Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες το προηγούμενο διάστημα.
Πάντως, έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του ζητήματος περί τις ΜΚΟ αλλά και το εύρος της δράσης του κυκλώματος Παντσέρι θα πρέπει να ανατρέξει αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Φαίνεται ότι πριν από το Κατάρ «τροφοδότης» των Ιταλών στις Βρυξέλλες ήταν το Μαρόκο, το οποίο επίσης ήθελε να έχει προνομιακές σχέσεις με την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, το Μαρόκο ενδιαφέρεται έντονα για τα τεκταινόμενα στη Δυτική Σαχάρα, η οποία από τον ΟΗΕ θεωρείται μη αυτόνομο έδαφος. Το καθεστώς του Μαρόκου είναι σε ευθεία σύγκρουση με τους αυτονομιστές της περιοχής, τους Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, οι οποίοι λαμβάνουν στήριξη από την Αλγερία.
Το καθεστώς της περιοχής και ο τρόπος αυτονομίας είναι το μήλον της Εριδος μεταξύ του κράτους του Μαρόκου και των αυτονομιστών, με την επίσημη κυβέρνηση να επιδιώκει τον προσεταιρισμό της Ε.Ε. στο πλευρό της. Επομένως, πριν από το Κατάρ και την υπόθεση της βίζας, υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι που δούλευαν για πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους ίδιους ενδιάμεσους: τους «Παντσέρι & Σία». Κι αυτό διότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διατηρούσε στενές σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν επίσης ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, φύσει σύνδεσμος με τον Αντρέα Κοτσολίνο. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, απολαύει βουλευτικής ασυλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν και ιταλικά ΜΜΕ, κομβικό ρόλο στο σχήμα «Μαρόκο – Ιταλοί» διαδραμάτιζε ο πρέσβης της χώρας στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, αλλά και ο Μανσούρ Γιασίν, υπεύθυνος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, ο οποίος είχε και αυτός επαφές με την τριπλέτα των Ιταλών. Η εκτίμηση των αρμοδίων στις Βρυξέλλες είναι ότι, εκτός από τις δεσμίδες με τα μετρητά, οι πληρωμές διακινήθηκαν μέσω των ΜΚΟ του κυκλώματος Παντσέρι, κάτι που ενδεχομένως θα πιστοποιηθεί από τον ενδελεχή έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιταλού λομπίστα και «padre padrone» στο Qatar-gate.