flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

“Ρήμαξαν” τους ψωλιόγκους στον Πατραϊκό – Κατάσχεσε κιλά αλιευμάτων το λιμενικό

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μεσολογγίου, στη θέση “ΒΑΛΤΙ” Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίστηκε Α/Κ σκάφος να έχει προβεί στην αλιεία και να εκφορτώνει σε Φ/Γ όχημα ψυγείο, ποσότητα ολοθούριων (holothuria spp), εκ των οποίων 277 κιλά (περί τα 4.200 άτομα) είχαν αλιευθεί καθ’υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού των 400 ατόμων.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των νόμιμων διοικητικών κυρώσεων, ενώ η πλεονάζουσα ποσότητα των 277 κιλών κατασχέθηκε.

Το αγγούρι της… θάλασσας περιζήτητος μεζές

Το γνωστό με την επιστημονική ονομασία «ολοθούριο» που ανήκει στην οικογένεια των αχινών και αστεριών, αποκαλείται από τους ψαράδες του Ιονίου και του Αιγαίου, «ψωλιόγκος» ή «αγγούρι» της θάλασσας» και η μοναδική χρήση του στην Ελλάδα, είναι μόνο για δόλωμα από ερασιτέχνες αλιείς σε παραγάδι.

Ζει κυρίως μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και τρέφεται με ζωικές ή φυτικές ουσίες από τη λάσπη του βυθού.

Κι αν το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από 2 ευρώ το κιλό, ακόμα κι αν είναι βιολογικής καλλιέργειας, δεν ισχύει το ίδιο για τον θαλασσινό συνονόματό του.

Οσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό! Περιττό να αναφέρουμε πως βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.