flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

“Τρόμος” οι τιμές σε κάποια super market! Mπήκαμε σε δύο στην Πάτρα… και φρίξαμε! ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το περπάτημα στους διαδρόμους ενός super market στην Πάτρα είναι πλέον «εφιαλτικό»! Μεσημέρι Σαββάτου και η «Πολιτεία»… έκανε επιτόπια «αυτοψία» σε δύο super market της Πάτρας, ένα ελληνικών συμφερόντων και ένα υποκατάστημα πολυεθνικής. Οι τιμές… εξωφρενικές και στα δύο, πάντα σε σύγκριση με αυτές των αρχών του 2022. Και δυστυχώς οι Πατρινοί καλούνται μέσα στον Οκτώβριο να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης συνεχίζονται.

 

Στο ψυγείο με τα γαλακτοκομικά, ήδη τα κεσεδάκια με το γιαούρτι ζυγίζουν λιγότερα αλλά η τιμή παραμένει σταθερή (σχεδόν 3 ευρώ τα τρία αλλά με λιγότερα γραμμάρια το καθένα)! Στο γάλα μακράς διαρκείας… τρίβαμε τα μάτια μας! 1,65 το αγοράζαμε τον Ιανουάριο του 2022 (το 1,5 λίτρο) και πλέον για το ίδιο γάλα στην ίδια συσκευασία… πληρώσαμε 2,68! Στο super market Ελληνικών συμφερόντων υπήρχε προσφορά επί της αρχικής τιμής που ήταν… 2,50 ευρώ!

 

Στα ψάρια και τα κρεατικά, η τσιπούρα «πέταξε» στα 10,5 ευρώ το κιλό, ο κιμάς λάπα στα 9 ευρώ όταν στις αρχές του 2022 τον αγόραζες προς 7 ευρώ! Για τα μακαρόνια (όχι ετικέτας) σπάνια βρίσκεις το μισό κιλό κάτω από 1 ευρώ όταν πωολούνταν προς 60 – 70 λεπτά. Στα χαρτικά οι τιμές είναι ανεβασμένες κατά τουλάχιστον 20% ενώ ακόμη και το εμφιαλωμένο νερό έχει πάρει τα ύψη! Τα super market κατήργησαν τις προσφορές στις σοκολάτες και μάλιστα τα σοκολατοειδή έχουν ανατιμηθεί κατά 15% περίπου. Απλησίαστα και τα τυριά με το κεφαλοτύρι να παίρνει την ανιούσα, ενώ ακόμη και το γκούντα για τοστ αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας όταν παλαιότερα το αγόραζες… πάμφθηνα! Στα είδη μπάνιου, σπάνια πλέον βρίσκεις αφρόλουτρα…. ένα και ένα δώρο, όπως και στα σαμπουάν. Τα φρούτα έγιναν… είδος πολυτελείας με τους γιαρμάδες να φθάνουν τα 2,2 ευρώ το κιλό, ενώ το καρπούζι φαίνεται πως διατήρησε σταθερή την αξία του αφού ακόμη και στα τέλη Σεπτέμβρη πωλείται προς… 49 λεπτά το κιλό! Παλαιότερα το καρπούζι τον Σεπτέμβρη επωλείτο 2 ευρώ… το κομμάτι! Τα 10 λίτρα ηλιέλαιου κόστιζαν 10 ευρώ, φέτος 28. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 8,75 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 17.

Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω  είναι ο μισθός να μην φτάνει ούτε για τα βασικά, και πλέον οι πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση για το πως θα βγάλουν το υπόλοιπο του μήνα, αλλά και τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.

 

Η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23%, με τη φρατζόλα να φτάνει από 0.90 λεπτά έως και 1,20 λεπτά. Και μιλάμε για την απλή. Πλέον  δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα, ενώ άλλοι μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν πως «αυξηθήκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ, σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια. Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%»!

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα, καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

 

 

 

Φόβος και τρόμος για καταναλωτές

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποίησε έρευνα, στην οποία αποτυπωνόταν το μεγάλο άγχος των πολιτών για την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, φάνηκε πως οι κάτοικοι της Ελλάδας ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις οικονομικές εξελίξεις, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (52%) παρά για τον πόλεμο στην Ουκρανία (4%) ή την πανδημία του κορονοϊού (1%).