Το ΣτΕ προχωρά σε πάγωμα της επιχειρούμενης αποκρατικοποίησης των ΕΑΣ από την διοίκηση της εταιρείας, με το ορισμό δικάσιμου κατά την οποία θα συζητηθεί η Αίτηση Ακύρωσης της συμφωνίας παραχώρησης του management της εταιρείας κι εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχεία στην κοινοπραξία Τσέχων – Σλοβάκων.
Αυτό συνεπάγετο ότι χθες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, έπρεπε να μην πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση που είχε οριστεί.
Προς έκπληξη όλων ωστόσο, η Γενική Συνέλευση Μετόχων πραγματοποιήθηκε, με πολλά περίεργα να συμβαίνουν, που κατά τους εργαζόμενους αλλά και όσους μειοψήφησαν να εγείρουν σοβαρά ζητήματα με ποινικές προεκτάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ήταν παρούσα μεγάλη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (πού εκ του καταστατικού δεν έχει δικαίωμα παράστασης) ενώ προς έκπληξη όλων παρέστησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ και μικρομέτοχος στην εταιρεία, επιχειρηματολογούσε επί 2 ώρες για ποιο λόγο η συμφωνία που προσπαθεί να νομιμοποιήσει η διοίκησης της εταιρείας με την κοινοπραξία των Τσέχων – Σλοβάκων είναι άκυρη και νομικά ανυπόστατη. Έθετε ερωτήματα προς την διοίκηση, για τα οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.
Μία από τις απαντήσεις, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση, ήταν αυτή του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ανέφερε ότι «μου είπαν να το ψηφίσω και θα το ψηφίσω».
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η Διοίκηση της εταιρείας επεχείρησε – και πέτυχε προσωρινά – την έγκριση απόφασης μεταφοράς 4 εκατ. ευρώ προς την κοινοπραξία των Τσέχων – Σλοβάκων, ως μέρος των 17 εκατ. που έχει εγκρίνει η ΕΕ για την παραγωγή βλημάτων των 155 χλστ. Μέχρι που ήρθε το ΣτΕ λίγες ώρες μετά να την μπλοκάρει.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κοινοπραξία, που έχει υποσχεθεί επενδύσεις 50 εκατ., όχι μόνο δεν έχει μέχρι στιγμής εμφανίσει κανένα έγγραφο που να δείχνει το χρώμα του χρήματος, απεναντίας λαμβάνει κι από πάνω χρηματοδότηση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Την απόφαση του ΔΣ κατακεραύνωσαν μέτοχοι στην Συνέλευση, ζητώντας να εμφανίσει η εταιρεία κάποια εγγυητική για τα χρήματα που θα λάβει, κάτι για το οποίο ομολόγησε η διοίκηση πώς δεν υπάρχει, τονίζοντας ότι αυτό είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας.
Έτσι, λοιπόν, εν μέσω αντεγκλήσεων και – κατά τους καταγγέλλοντες – πολλών ανυπόστατων νομικά ενεργειών, το ΣτΕ που ενημερώθηκε για την Γενική Συνέλευση απέστειλε Προσωρινή Διαταγή με την οποία «κωλύεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ ΕΑΣ και κοινοπραξίας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 11 Νοεμβρίου που έχει οριστεί η εκδίκαση της αίτησης αναστολής οποιονδήποτε ενεργειών μεταξύ ΕΑΣ και κοινοπραξίας μέχρι την 3η Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας, το ΔΣ της εταιρείας δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη καμίας απόφασης σε σχέση με την κοινοπραξία. Συνεπώς οι χθεσινές αποφάσεις είναι άκυρες και μάλιστα σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τις επιταγές του ΣτΕ τότε προκύπτουν βαριές νομικές ευθύνες.
Το ΣτΕ ψάχνει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων, για τα οποία μέχρι στιγμής η διοίκησης των ΕΑΣ δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση, όπως:
- Με ποια διαδικασία, ποιο νόμο και πιο πλαίσιο επιλέχθηκε η κοινοπραξία των Τσέχων – Σλοβάκων ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASAP;
- Με ποια διαδικασία, ποιο νόμο και πιο πλαίσιο επιλέχθηκε πάλι η κοινοπραξία για καθολική παραχώρηση όλων των εγκαταστάσεων Λαυρίου και Δερβενοχωρίων για όλες τις αγορές ενώ ακόμα και μέχρι προ 7 ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωνε – όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι – την αμερικανική πλευρά πως δεν θα υπάρξει αποκλειστική διάθεση όλων των γραμμών παραγωγής στους Σλοβάκους;
- Με ποια διαδικασία, ποιο νόμο και πιο πλαίσιο μεταφέρθηκαν και όλα τα διαμετρήματα του Ελληνικού Στρατού στην υπό μεθόδευση κοινοπραξία μεταξύ ΕΑΣ και κοινοπραξίας;
- Γιατί ενώ τα ΕΑΣ για κάθε άλλη κίνηση τους δημοσιεύουν τα πάντα στο προκείμενο επιτρέπουν την δημόσια διαπόμπευση τους και δεν δίνουν απλά τα στοιχεία που απαιτούνται;
- Με ποιο πλαίσιο μπαίνει μια Σλοβακική Εταιρία χωρίς σύμβαση, χωρίς κανένα διαγωνισμό, σε γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ ενώ ήδη υπάρχει εκεί βιομηχανικός συνεργάτης που έχει προκύψει με διαγωνισμό;
- Με ποια διαδικασία το ΔΣ των ΕΑΣ αποφάσισε να δώσει προκαταβολή 4 εκατομμύρια ευρώ στην κοινοπραξία απο το ASAP χωρίς εγγυητικές και παρεχόμενο έργο;
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η οργή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία μπορεί προς το παρόν να μην έχει εκφραστεί στην ολότητά της λόγω των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, σύντομα όμως αναμένεται να υπάρξει ηχηρή παρέμβαση – με την απειλή επιβολής ισχυρών κυρώσεων ίσως και αναβολής προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων – ακόμη και μέσω Κογκρέσου εάν συνεχιστεί αυτή η εξόφθαλμη τακτική κατά της αμερικανικής εταιρείας, που σκοπεύει να επενδύσει – και με χρήματα του αμερικανικού κράτους – έως 250 εκατ. για την παραγωγή βλημάτων του αμερικανικού στρατού.