Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Ευρώπη, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Ο ιλιγγιώδης ρυθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αυτό το καλοκαίρι υπενθυμίζει για άλλη μια φορά στον κόσμο τι διακυβεύεται εάν δεν γίνουν πολύ περισσότερα – και γρήγορα – για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχυθούν οι άμυνές μας ενάντια στις συνέπειες μιας επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης.
Αποπνικτικά κύματα καύσωνα, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και μαινόμενες πυρκαγιές συγκλονίζουν πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ενός καλοκαιριού με πρωτοφανή ζέστη και βροχοπτώσεις.
Οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στη βόρεια Ινδία, σκοτώνοντας σχεδόν 100 ανθρώπους από τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60 θανάτων μόνο την τελευταία εβδομάδα. Οι πλημμύρες οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και παγίδευσαν δεκάδες άλλους, έρχονται λίγες εβδομάδες μετά από ένα κύμα καύσωνα που οδήγησε σε σχεδόν 170 θανάτους στη χώρα.
Μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ασίας έχουν επίσης πληγεί από αδιάκοπες βροχοπτώσεις από τα τέλη Ιουλίου, αφού τρεις τυφώνες αναπτύχθηκαν μέσα ή κοντά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Αυτές οι καταιγίδες προκάλεσαν τουλάχιστον 62 θανάτους στην Κίνα, 47 στη Νότια Κορέα και δεκάδες άλλους στις Φιλιππίνες.
Μια άλλη ισχυρή καταιγίδα έπληξε τμήματα της βόρειας Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε επτά χώρες και με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις θανάτους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που πέθανε μετά από μερική κατάρρευση ενός φράγματος που υπερχείλισε στη Νορβηγία.
Αλυσίδα καταστροφών
Οι «εκτός ελέγχου» πυρκαγιές στον Καναδά και την Ισπανία, ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονταν να περιορίσουν τις φλόγες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές οι πυρκαγιές θεριεύουν επειδή οι περιοχές βρίσκονται σε ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Και στη Χαβάη, ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά Lahaina του Μάουι συνεχίζει να αυξάνεται, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 111 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και με περισσότερους από 1.300 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται.
Πρόκειται για την πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η κοινωνία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απροετοίμαστη για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ισχυρότερες καταιγίδες και οι όλο και πιο καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια των ξεπερασμένων ενεργειακών δικτύων και των όποιων συστημάτων αντιμετώπισης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν
Τα τελευταία χρόνια, οι κορυφαίοι ερευνητές του κόσμου, που καλύπτουν τομείς από τις επιστήμες της γης και της βιοποικιλότητας έως τις ατμοσφαιρικές και κλιματικές επιστήμες μοντελοποίησης, έχουν προειδοποιήσει ότι το είδος των θανατηφόρων φυσικών καταστροφών που βιώνουμε σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι είναι μόνο μια γεύση του τι πρόκειται να έρθει εάν δεν γίνουν πολύ περισσότερα για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές και να προετοιμαστούμε για όλο και πιο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Έτσι, στην πραγματικότητα, η φετινή έκθεση-ορόσημο από την κορυφαία αρχή των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα ήταν η πιο ζοφερή μέχρι στιγμής.
Οι επιστήμονες επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα σε μια νέα έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι 25 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γης, αντιμετωπίζουν τώρα μεγάλες ελλείψεις νερού λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της ξηρασίας που προκαλείται από το κλίμα.
Παρά αυτά τα καμπανάκια συναγερμού, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο αντλούν δισεκατομμύρια δολάρια από την επέκταση των υποδομών ορυκτών καυσίμων και αξιοποιούν νέες περιοχές για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Ακόμη και με τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ να φτάνει σε ιστορικά υψηλά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα φτάσουν πάνω από 1 τρισ δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.
Αυτές οι συνεχιζόμενες επενδύσεις ώθησαν τους επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα να εκδώσουν άλλη μια ζοφερή προειδοποίηση πριν λίγες ημέρες, προτρέποντας τους ηγέτες των χωρών να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για τα ορυκτά καύσιμα και να λάβουν υπόψη τις «τρομερές» επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που μπορούν τώρα να φανούν «στις οθόνες των τηλεοράσεών μας» και «έξω από το παράθυρο μας».