Ήταν στις 3 Ιανουαρίου όταν η Τουρκία εγκαινίασε μία νέα πρακτική προκλήσεων στο Αιγαίο για το 2022. Ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV ή Drone όπως αποκαλείται από πολλούς) πέταξε πάνω από το νησί Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, σε υψόμετρο 19.000 ποδών.
Συνολικά 4 φορές από την αρχή του χρόνου, στο στόχαστρο των Τούρκων μπήκε η νήσος Κονδελιούσσα, που βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, το κοντέρ έγραψε ακόμη μία υπερπτήση σε υψόμετρο 19.000 ποδών.
Μία εβδομάδα νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν και πάλι υπερπτήσεις από ένα drone στις 9.52, 9.53 και 9.55 στα 19.000 πόδια.
Την Παρασκευή, η Τουρκία έστειλε 3 UAV’s ταυτόχρονα με 2 κατασκοπευτικά τύπου CN-235. Το κοντέρ έγραψε 66 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 23 από τα CN-235 και οι 42 από UAV.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει πρόβλημα σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών και δεν μπορεί να το κρύψει. Απογειώνει συνεχώς τα ίδια μαχητικά (έχουν καταγραφεί τα διακριτικά τους από ελληνικά μαχητικά κατά την διάρκεια των αναχαιτίσεων) και πλέον το ένα μετά το άλλο τα εναπομείναντα καθηλώνονται. Η οικονομική κρίση και το εμπάργκο από τις ΗΠΑ έχει οδηγήσει τους Τούρκους σε απογοητευτικά επίπεδα διαθεσιμοτήτων.
Αναλύοντας κάποιος ψύχραιμα τις κινήσεις των Τούρκων, η υπόθεση με τα uav – drones είναι η πλέον… ανέξοδη. Το κόστος πτήσης είναι κάτω από 1.000 $ ανά πτήση και καταφέρνει να καταγράψει τον εκνευρισμό στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και ταυτόχρονα την δημιουργία εντυπώσεων.
Από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα συνολικά 8 τουρκικά drones έχουν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με 4 από αυτές να έχουν εξελιχθεί σε υπερπτήσεις πάνω από την Κανδελιούσσα.
Οι 42 υπερπτήσεις της Παρασκευής είναι ρεκόρ στην «νέα εποχή» προκλήσεων που εγκαινίασε η Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 50.