Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου και η γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση πραγματοποίησε εκτενές ρεπορτάζ θέτοντας ερωτήματα.
Το ARD συνομίλησε με τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία περιγράφει τις δραματικές στιγμές εκείνης της ημέρας. «Χτύπησε το τηλέφωνό μου, είμαστε όπως είμαστε και τώρα, ήταν η συγκάτοικος από το κάτω διαμέρισμα και μου λέει: ‘Τί κάνεις;’ Λέω: ‘Καλά, μια χαρά’. Μου λέει: ‘Δεν έχεις καταλάβει τίποτα;’ Λέω: ‘Να καταλάβω τί;’ Μου λέει: ‘Πυροβολισμοί, ασθενοφόρα, περιπολικά στη γειτονιά μας…Μιλάνε και για νεκρό…’ Εγώ φόρεσα παπούτσια και κατέβηκα κάτω, στο σημείο- είναι εδώ, αν θέλετε να βγούμε κάτω να το δείτε- και είδα πραγματικά πάρα πολύ κόσμο μαζεμένο, αστυνομία κλπ και είδα τον Γιώργο αιμόφυρτο να είναι κάτω στον δρόμο…» λέει η τάθα Αλεξανδροπούλου Καραϊβάζ
Μόλις πριν από δύο ώρες ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει την τελευταία του εμφάνιση στο κανάλι του, το STAR. Κάθε τόσο κάλυπτε σημαντικά θέματα του αστυνομικού ρεπορτάζ, για παράδειγμα υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, κρούσματα διαφθοράς στις διωκτικές αρχές, αλλά και τις προσπάθειες οργανωμένων συμμοριών να ασκήσουν επιρροή στις τάξεις της αστυνομίας. Εκείνη τη μοιραία ημέρα, στις 9 Απριλίου του 2021, ο Γιώργος Καραϊβάζ βγαίνει από το αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του. Τον πλησιάζουν δύο άτομα που επέβαιναν σε μαύρο μοτοποδήλατο και τον «γαζώνουν» με δέκα σφαίρες.
Δολοφονία για …παραδειγματισμό;
Πρώτες εικασίες θέλουν τους δράστες να συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Κάποιοι λένε ότι είναι αλλοδαποί. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν ήθελαν μόνο να εκδικηθούν έναν ενοχλητικό δημοσιογράφο, αλλά να τον εξοντώσουν προς παραδειγματισμό και άλλων. Την εποχή εκείνη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόσχεται «άμεση διαλεύκανση» της υπόθεσης. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τους δράστες.
Η υπόθεση προκαλεί αίσθηση και εκτός συνόρων και ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα θεωρείται ουραγός στην ΕΕ στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, όπως προκύπτει και από τη σχετική κατάταξη των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Η Καταρίνα Μπάρλεϋ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη Γερμανία και νυν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνει ότι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ «είναι η μοναδική από τις άφθονες, δυστυχώς, δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη, όπου οι αστυνομικές έρευνες δεν κάνουν την παραμικρή πρόοδο…»
Από την πλευρά της η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης «Renew Europe» Σοφί Ιντ’Φελντ υπενθυμίζει ότι το 2017, όταν δολοφονήθηκε στη Μάλτα η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, είχε εμπλακεί στη δικαστική έρευνα και η Europol. Στην περίπτωση της Ελλάδας όλοι εμπιστεύθηκαν εξαρχής τις ελληνικές διωκτικές αρχές, επισημαίνει η Σοφί Ιντ’Φελντ, και αναρωτιέται αν αυτό ήταν σωστό. «Είχαμε πιστέψει στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα και σήμερα ανησυχούμε πολύ», λέει χαρακτηριστικά.
«Σιωπή» και στα ρωτήματα της ΕΣΗΕΑ
Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Κατά την τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση «δεν είχε χρόνο» για να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές. Η αστυνομία επισημαίνει ότι πρόκειται για μία «υπόθεση σε εξέλιξη», κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο επί του παρόντος.
Η επικεφαλής της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, επισημαίνει ότι έχει επανειλλημμένα απευθύνει επιστολές για την υπόθεση Καραϊβάζ σε υπουργούς και εκπροσώπους των διωκτικών αρχών, χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση. «Είναι κάτι τραγικό», λέει η ίδια. «Δύο χρόνια τώρα δεν υπάρχουν κινήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, που να δείχνουν ότι έχει εξιχνιασθεί αυτό το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας. Διότι η εκτέλεση του συναδέλφου μας είναι έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας, κατά της Δημοκρατίας…»