Γράφω με την εμπειρία μου από τον Δήμο Ερυμάνθου και εξοργίζομαι διαβάζοντας πώς, η Κυβέρνηση αποφάσισε να χρεώνονται οι μικροί Δήμοι, για την Τεχνική Βοήθεια που τους προσφέρουν οι μεγαλύτεροι όμοροι Δήμοι, όταν οι μικροί Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ερυμάνθου, δεν διαθέτουν οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες!
Αυτή η εξοντωτική διάταξη ήλθε αιφνιδιαστικά ως τροπολογία, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών…
Ειρωνεία! Στην προαναφερθείσα διάταξη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ”δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς Δήμους να συστήσουν ως τις 31/12/2022 (!) υπηρεσίες δόμησης”, ενώ αυτή η δυνατότητα παύει από 1/1/2023!
Γιατί άραγε; Είναι λογικό και εφικτό οι μικροί Δήμοι να συστήσουν τέτοια υπηρεσία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Με τι προσωπικό;
Μάλλον πρόκειται για εμπαιγμό των μικρών Δήμων που αποτελεί συνέχεια του εμπαιγμού του πρωθυπουργού κατά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Δημάρχους μικρών Ορεινών Δήμων όπως και ο Δήμος Ερυμάνθου τον οποίο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μπαρής. Τότε όμως δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, παρά ο πρωθυπουργός άκουσε τα παράπονα των μικρών αλλά αντί να δώσει εφικτές και βιώσιμες λύσεις, χειροτερεύει ακόμη την κατάσταση και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των μικρών Δήμων, επιβάλλοντας ένα ακόμη χαράτσι.
Εκτός από το νέο χαράτσι που επιβάλλεται από 1/1/2023 για την τεχνική βοήθεια, οι μικροί Δήμοι εξακολουθούν να μένουν αβοήθητοι και χωρίς διοικητικό προσωπικό ώστε να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους με συνέπεια να πιέζονται και στις καθημερινές λειτουργίες τους.
Στον τεχνικό τομέα, οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι μεγάλοι δήμοι στους μικρούς δήμους περιλαμβάνει και αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον όπως η έκδοση αδειών, ο έλεγχος των αρχιτεκτονικών, στατικών, υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών, ο έλεγχος εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων, ο έλεγχος τοπογραφικών και η επίβλεψή τους. Κι ακόμη η τεχνική βοήθεια θα επεκτείνεται στην σύνταξη πράξεων εφαρμογής ώς την γνωμοδότηση για τους όρους δόμησης.
Βέβαια η χρέωση των υπηρεσιών των μεγάλων δήμων θα περιλαμβάνει και την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας αλλά και την άσκηση μέρους η του συνόλου των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών από τον μικρό Δήμο.
Αντίστοιχη αντιμετώπιση θα έχουν και οι Δημοτικές Εταιρείες Ϋδρευσης (ΔΕΥΑ) που με τον νέο νόμο προβλέπεται να υποστηρίζονται από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των ΟΤΑ, μέσω ειδικών συμβάσεων συνεργασίας που θα υπογράφονται, γεγονός που δείχνει πως θα εφαρμοστεί ένα ”υβρίδιο ιδιωτικοποίησης” και σε αυτόν τον τομέα.
Για διάθεση προσωπικού στους Δήμους που έχουν ανάγκη κι ως τώρα έχουν παραλύσει οι λειτουργίες τους, φωνή βοώντος εντη ερήμω….
—
Τάκης Γεωργακόπουλος
Γιατρός, Πνευμονολόγος
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερυμάνθου