Διανύουμε ήδη την περίοδο της Σαρακοστής, και η Μεγάλη Εβδομάδα πάντα αποτελεί την κορύφωση των προετοιμασιών, αλλά και της νηστείας του Πάσχα. Είτε αποφασίσατε να νηστέψετε όλη τη Σαρακοστή είτε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αλήθεια πως η διατροφή αυτών των ημερών αποτελεί μια πρόκληση. Γιατί, η λιτή μας στάση που συνάδει με το πνεύμα του Πάσχα και διέπει και το φαγητό που μπαίνει πάνω στο τραπέζι, δεν πρέπει απαραίτητα να σημαίνει άνοστο φαγητό ή περιορισμένες επιλογές.
Ένας από τους πιο γευστικούς συνδυασμούς, που δυστυχώς σπάνια σκεφτόμαστε να τον δοκιμάσουμε αν δεν νηστεύουμε είναι αυτός των οσπρίων και των θαλασσινών. Η ρεβιθάδα, απογειώνεται γευστικά όταν στο ταψί της συναντιώνται τα ρεβίθια με το χταπόδι. Στο ψήσιμο, αυτά τα δύο βασικά υλικά μελώνουν, και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο αξεπέραστης νοστιμιάς, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και τα έθιμα του Πάσχα. Για εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά και μαγείρεμα που δεν μας υποχρεώνει να έχουμε προνοήσει αποβραδίς, επιλέγουμε Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
Υλικά
1 χταπόδι 2 κιλών
1 φύλλο δάφνης
κόκκους πιπέρι
κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι κρασί
Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, 400γρ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 λεμόνι
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με τα δικά του υγρά, για 35΄- 40΄. Προσέχουμε να μην κολλήσει και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά. Ταυτόχρονα, ανοίγουμε και σουρώνουμε τα Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, τα βάζουμε τα βάζουμε σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και προσθέτουμε και λίγα από τα υγρά τους. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο νερό, για να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το χταπόδι, το δενδρολίβανο, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και το ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένο το φαγητό με υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄.

Και δύο συμβουλές για νόστιμα σνακ και γρήγορα γεύματα με τα Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Το συγκεκριμένο προϊόν εκτός από τη νοστιμιά του, μας χαρίζει και την ευελιξία του. Μπορούμε με αυτό να δημιουργήσουμε δροσερές, λαχταριστές μα πολύ χορταστικές σαλάτες και θρεπτικά buddha bowls, ό,τι πρέπει για την περίοδο της νηστείας. Συνδυάζονται εξαιρετικά με όλα τα φυλλώδη, με γλυκοπατάτες, κινόα, αβοκάντο και όποιο άλλο λαχανικό προτιμάτε. Με βάση τα Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, μπορείτε να δημιουργήσετε αμέτρητες τέτοιες συνταγές, και δεν πρόκειται να τις βαρεθείτε ποτέ.
Ακόμη, μετατρέπουμε τα Ρεβίθια σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, σε χούμους, ένα χορταστικό και θρεπτικό ντιπ. Η προσθήκη ταχινιού του δίνει μεστή και φουλ σαρακοστιανή γεύση. Το καλό με το χούμους, είναι ότι και αυτό μπορούμε να το προσαρμόσουμε εύκολα στις γεύσεις μας. Του ταιριάζει το λεμόνι, ενώ αν μας αρέσουν τα καυτερά του ταιριάζει και το μπούκοβο και η πάπρικά. Μια ιδιαίτερη εκδοχή είναι και αυτή με την προσθήκη λαδιού τρούφας. Αν θέλουμε ένα γρήγορο σνακ κόβουμε καρότο και αγγούρι σε στικς, και το χούμους γίνεται το πιο νόστιμο ντιπ. Αλλά μπορούμε να το προσθέσουμε και μέσα σε αραβικές πίτες και τορτίγιες ή σε κάποιο boddha bowl.
Αυτή τη Σαρακοστή, τα προϊόντα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ γίνονται ο προσωπικός σας βοηθός στην κουζίνα, για μια νόστιμη νηστεία χωρίς λόγο για ατασθαλίες, αφού το μενού, έχει τις πιο νόστιμες σαρακοστιανές συνταγές.
