Μικρές αλλά στοχευμένες αυξήσεις, που απορροφούν εν μέρει τις πιέσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, φέρνει ο Ιούλιος στους λογαριασμούς ρεύματος, με τους παρόχους να σταθμίζουν τη διεθνή συγκυρία και τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στη λιανική.
Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 85,42 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, καταγράφοντας ήπια άνοδο 3,5% σε σχέση με τα 82,49 €/MWh του Μαΐου. Η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η πτώση της τιμής φυσικού αερίου TTF στα 33,6 ευρώ/MWh συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η αγορά σε σχετική ισορροπία.
Ωστόσο, με τη χώρα να εισέρχεται στην «καρδιά» του καλοκαιριού, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών εντείνει την επαγρύπνηση για νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο Γ1Ν στα 15,6 λεπτά/kWh, από 14,4 λεπτά τον Ιούνιο (+7,7%), τονίζοντας πως απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στη χονδρεμπορική. Για τους καταναλωτές με διζωνικούς μετρητές, η τιμή μειώνεται στα 0,126 ευρώ/kWh στις ώρες χαμηλής χρέωσης. Παράλληλα, η τιμή του κυμαινόμενου myHome4all παραμένει σταθερή στα 14,2 λεπτά/kWh, παρά την άνοδο άνω του 30% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τον Ιούλιο.
Στο κλαμπ των μεγάλων παρόχων, η Protergia έπειτα από ένα χρόνο σταθερών χρεώσεων στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, αυξάνει την τιμή στα 16,9 λεπτά. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 25 λεπτά/κιλοβατώρα.
Ο Ηρωνας προσαρμόζει την τιμή του πράσινου τιμολογίου στα 16,4 λεπτά/κιλοβατώρα, από 14,6 λεπτά τον Ιούνιο σημειώνοντας αύξηση κατά 12,3%.
Υψηλότερη είναι η άνοδος της τιμής από την Elpedison, η οποία διαμορφώνει το πράσινο τιμολόγιο στα 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 kWh και σε 20,11 λεπτά για κατανάλωση άνω των 100 kWh. Η αύξηση τιμολογίων είναι από 10,4% έως 13,35%.
Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας αύξησε στα 19,786 λεπτά την πράσινη κιλοβατώρα από 18,9 λεπτά τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζοντας αύξηση 4,6%. Αντίστοιχα η NRG για τον Ιούλιο φτάνει στα 19,5 λεπτά/κιλοβατώρα, από 16,9 λεπτά τον Ιούνιο καταγράφοντας άνοδο τιμολογίου κατά 15,3%.
Αξιοσημείωτο είναι πως η Ζενίθ εμφανίζει την υψηλότερη τιμή του μήνα, στα 20,55 λεπτά/kWh, η Volton αυξάνει στα 18,77 λεπτά/κιλοβατώρα, από 16,64 λεπτά τον Ιούνιο καταγράφοντας αύξηση 12,65%. Τέλος η Ελίν παραμένει ο φθηνότερος πάροχος με 14,24 λεπτά/kWh, παρά την αύξηση σχεδόν 14%.
Στροφή στα «μπλε» σταθερά τιμολόγια – Πιο ελκυστικά εν μέσω αβεβαιότητας
Η αυξημένη μεταβλητότητα και το γεωπολιτικό ρίσκο ωθούν τους καταναλωτές σε ασφαλέστερες επιλογές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, συνεχίζουν να προσελκύουν την μερίδα του λέοντος των νέων συνδέσεων με τις τιμές να ξεκινούν ακόμη και κάτω από 10 λεπτά/kWh.
Η ΔΕΗ αναβιώνει δυναμικά την πολιτική σταθερών τιμολογίων με το νέο myHome EnterTwo: ένα διζωνικό σταθερό τιμολόγιο διάρκειας δύο ετών, με 9,5 ευρώ /kWh στις ώρες χαμηλής χρέωσης και 14,5 ευρώ/kWh στις ώρες αιχμής. Η επιχείρηση αριθμεί ήδη 800.000 πελάτες στο «μπλε» χαρτοφυλάκιό της.
Από την 1η Αυγούστου, η επιχείρηση μειώνει το όριο χαμηλής χρέωσης από 500 σε 200 kWh, με τιμολόγηση 14 λεπτών/kWh για τις πρώτες 200 kWh και 17,2 λεπτών/kWh για την υπόλοιπη κατανάλωση.
Με φόντο την έντονη ζήτηση του καλοκαιριού, την εξέλιξη των τιμών φυσικού αερίου και το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν τεστ αντοχής για τα τιμολόγια και τις στρατηγικές τιμολόγησης των παρόχων.