Ρεύμα: Εσπασε το φράγμα των 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ημερομηνία:

Το φράγμα των 122 ευρώ έσπασε για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην εγχώρια αγορά, λόγω, καταρχήν, της μειωμένης παραγωγής των ΑΠΕ και της αυξημένης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και των γενικότερων αναταράξεων που συνεχίζονται υπό το βάρος της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη του μετώπου στη Μέση Ανατολή.

PHILOXENIA

Συγκεκριμένα, η τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 122,10 ευρώ, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 1,42% σε σχέση με χθες που ήταν στα 120,4 ευρώ.

54 ευρώ σε 5 ημέρες

Αρκεί να αναφερθεί ότι την περασμένη Κυριακή ο πήχης της τιμής βρισκόταν στα 68,20 ευρώ/MWh για να ακολουθήσουν τη Δευτέρα η εκτίναξη κατά 45,07% στα 98,94 ευρώ/MWh και τις επόμενες μέρες μέχρι σήμερα διαδοχικές νέες αυξήσεις, φτάνοντας στα 122,10 ευρώ, δηλαδή μια διαφορά 54 ευρώ σε πέντε ημέρες…

Το ίδιο κλίμα ανατιμήσεων στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας επικρατεί και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι χθες 7 Μαΐου με τα 120,4 ευρώ η Ελλάδα είχε την τέταρτη φθηνότερη τιμή μετά την Ισπανία (82,28 ευρώ/MWh), την Πορτογαλία (95 ευρώ/MWh) και τη Γαλλία (97,76 ευρώ/MWh), με τις υπόλοιπες χώρες να κινούνται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Ρεύμα: Εσπασε το φράγμα των 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Όσον αφορά τη διακύμανση, για σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 54,19 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 180,08 ευρώ/MWh. Δείχνοντας ότι οι αρνητικές και μηδενικές χαμηλότερες τιμές των προηγούμενων ημερών ανήκουν στο παρελθόν, τουλάχιστον υπό αυτές τις συνθήκες σε ενεργειακό μίγμα και γεωπολιτικό πεδίο.

Για την εγχώρια αγορά πάντως, η βασική αιτία αποτυπώνεται στη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι για σήμερα οι ΑΠΕ παραμένουν στην κορυφή, αλλά συμμετέχουν με ποσοστό 45,6% έναντι των 65% και 70% των προηγούμενων ημερών. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με αυξημένη συμμετοχή της τάξης του 30,18%, ενώ έπονται ο λιγνίτης που έχει «επιστρατευθεί» εσχάτως, με 9,36%, τα υδροηλεκτρικά με 8,75% οι εισαγωγές με 5,42%και η αποθήκευση με 0,09%.

Σε ανοδική τάση εξακολουθεί να κινείται και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Μπορεί να μην έχει φτάσει στην περιοχή των 60 ευρώ, όπως συνέβη με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν, ωστόσο στο τραπέζι των αναλυτών υπάρχουν σενάρια μέχρι και για 100 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Χθες, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο έκλεισαν στα 45,5 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 3,6%.

Σε κάθε περίπτωση, όσο εξακολουθεί να μην διαφαίνεται αξιόπιστα η οριστική αποκλιμάκωση και η έξοδος από την κρίση, τόσο οι τιμές θα τραβούν την ανηφόρα. Κάτι άλλωστε που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Πάτρα: Συνελήφθη καθηγητής! Τον κατήγγειλε μαθήτρια με την οποία φέρεται να είχε σχέση

Σοβαρή υπόθεση με πρωταγωνιστή καθηγητή σχολείου της Πάτρας βρίσκεται...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις αγροδιατροφής για το Α’ εξάμηνο του 2027

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας,...

Καμίνια Πάτρας: Μπλόκαρε την έξοδο πάρκινγκ και κατέληξε με χειροπέδες

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση σε θερινό κατάστημα εστίασης...

Πάτρα: Συνέλαβαν δύο Τούρκους στο λιμάνι

Στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Πάτρας προέβησαν...