Ρεύμα: Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο παρά τους «μετασεισμούς» του Κρεμλίνου

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ανεπηρέαστα αφήνουν για τον Γενάρη τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας οι «μετασεισμοί» που προκαλεί το Κρεμλίνο στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, μετά την λήξη της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι τιμές που ανακοινώνουν σταδιακά από προχθές οι πάροχοι εμφανίζουν μικτή εικόνα αφού οι καθετοποιημένοι προμηθευτές διατήρησαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα ή και ελαφρώς χαμηλότερα τις τιμές με τον Δεκέμβριο ενώ μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζουν τα τιμολόγια στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές. Σε αυτό συνετέλεσε και η μειωμένη  μέση τιμή της χονδρικής η οποία τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 129 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 137 ευρώ που ήταν το Νοέμβριο. Έτσι για τον Ιανουάριο, οι τιμές ξεκινούν από 15,5 και φτάνουν μέχρι τα 18,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς η ΔΕΗ ανακοίνωσε ελαφρώς μειωμένη την τιμή του νέου έτους, διαμορφώνοντας το πράσινο ειδικό τιμολόγιο στα 15,4 λεπτά (από 15,5 λεπτά τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 16,4 λεπτά για πάνω από προαναφερόμενο όριο μερικώς αυξημένη από τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα πτώση 1,5 λεπτό εμφανίζει η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου, η οποία  διαμορφώνεται στα  13 λεπτά (από 14,5 λεπτά τον Δεκέμβριο).

    Την διατήρηση των τιμών στα 15,9 λεπτά που εφάρμοσε πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε  η Metlen, μία εβδομάδα νωρίτερα. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες, μειωμένα κατά 8,8% είναι τα τιμολόγια Ιανουαρίου για την Ήρων με το πράσινο τιμολόγιο να διαμορφώνεται στα 15,4 λεπτά ενώ η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας αύξησε κατά 11,9% την τιμή του ειδικού τιμολογίου στα 18,9 λεπτά με έκπτωση συνέπειας. Αντίστοιχα, στα 18,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση για το ειδικό τιμολόγιο της Ελίν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
    Παρά το γεγονός ότι οι τιμές κινούνται καθοδικά, το ΥΠΕΝ εκτός απροόπτου  αναμένεται να διατηρήσει την συμβολική συνεισφορά στο κόστος στα ίδια περίπου επίπεδα (ή ελαφρώς χαμηλότερα) που τον προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 1,5 λεπτό. Tην ίδια στιγμή  εκκρεμεί η αποσαφήνιση του μοντέλου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις επιδοτήσεις που θα δοθούν αναδρομικά από τον Δεκέμβριο και  αναμένεται να χορηγηθούν με τον κανόνα των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis).

    Αρνητική η διεθνής συγκυρία

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι προμηθευτές ενέργειας μπαίνουν με το δεξί στη νέα χρονιά, παρότι η διεθνής συγκυρία κάθε άλλο από ευνοϊκή δείχνει μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την συμφωνία με την Ουκρανία για την μεταφορά φυσικού αερίου προκαλώντας αναταράξεις στο 5% των εισαγωγών της ΕΕ. Το ρωσικό αέριο σταμάτησε να ρέει μέσω Ουκρανίας χθες το πρωί, κάτι που είχαν σχεδόν προεξοφλήσει από καιρό οι traders.

    Χωρίς ακόμη να είναι σαφές με ποιο τρόπο οι ποσότητες του Ρωσικού αερίου δεν θα λείψουν από την ΕΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για το κλείσιμο της στρόφιγγας και ότι την τελευταία διετία υπάρχει σταδιακή απεξάρτηση με περισσότερες εισαγωγές αμερικανικού LNG. Ο αντίκτυπος πάντως των διεθνών εξελίξεων επηρεάζει τις τιμές με το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών ΤΤF να φλερτάρει πλέον με τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ η χώρα μας μπορεί να τροφοδοτηθεί πλήρως με LNG μέσω της Ρεβυθούσας αλλά και μέσω του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Πέραν μάλιστα της ενεργούς σύμβασης που έχει η ΔΕΠΑ με την Gazprom για την προμήθεια αερίου μέχρι το 2026, η Ελλάδα θεωρείται ότι μπορεί καλύψει τις ανάγκες και με LNG διαφόρων προελεύσεων. Όπως τονίζεται για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτωθούν στη Ρεβυθούσα 5 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκ των οποίων δυο της Elpedison, δυο της Metlen και 1 της ΔΕΠΑ.

    «Πλέον το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι Έλληνες ειδικοί, με βάση στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, είναι περίπου 60% φέτος» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι η λειτουργία του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, δεν επηρέασε ιδιαίτερα τη συνολική κατάσταση. Όπως είπε από την έναρξη της λειτουργίας του, η ελληνική πλευρά δεν έχει χρησιμοποιήσει τον τερματικό σταθμό παρά μόνο η βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς το X του Ίλον Μασκ έγινε το πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας δεξιάς

    Ως επιχειρηματική πρόταση, η ιδιοκτησία του Ίλον Μασκ στην...

    Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες, απαγορεύτηκαν οι εξωτερικές σόμπες

    Η απαγόρευση της χρήσης θερμαντικών συσκευών φυσικού αερίου σε...

    Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων – Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ

    Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας)...
    Best Shop