Πάνω από το 70% των αιτήσεων για νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από καταναλωτές που κινούνται σε νέο πάροχο, αφορούν σταθερά (“μπλε”) τιμολόγια ρεύματος, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της προμηθευτικής αγοράς.
Η τάση προσανατολισμού των καταναλωτών προς τα σταθερά τιμολόγια υπαγορεύεται από τη διαμόρφωση των τιμών τους σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τα οποία ακριβαίνουν λόγω της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τη διασφάλιση προβλέψιμου ενεργειακού κόστους για τους επόμενους μήνες.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας τα σταθερά τιμολόγια δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από ένα έτος, που σημαίνει ότι τα εξάμηνα σταθερά θα πρέπει να λανσάρονται στην αγορά ως κυμαινόμενα (κίτρινα) στα οποία επιπλέον δεν υφίσταται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να “σπάσει” το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι παρ’ όλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών παραμένει στα “πράσινα” τιμολόγια στα οποία μεταφέρθηκε πέρυσι όλη η αγορά, πιθανώς επειδή ένα τμήμα τους δεν έχει την απαιτούμενη πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην αγορά.
Ήδη η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι προχωρά στην εφαρμογή εκπτώσεων ύψους 68% προκειμένου η τελική τιμή για το “πράσινο” τιμολόγιο να διαμορφωθεί στα 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ η Protergia ανακοίνωσε την διατήρηση του τιμολογίου στα επίπεδα που ίσχυσαν από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο (15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα) χωρίς την πρόσθετη έκπτωση που ίσχυσε το Νοέμβριο.