Ιστορικές στιγμές στην εγχώρια ενεργειακή αγορά καταγράφονται σήμερα, Πέμπτη 1η Μαΐου, καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν,-για το ρεύμα-, αρνητικές τιμές έως -50 ευρώ.
Ειδικότερα, η τιμή θα είναι αρνητική για επτά ώρες, από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, ξεκινώντας από το… 0 και φτάνοντας στο διάστημα 2 με 3 το μεσημέρι στα -50 ευρώ/MWh.
Έτσι, και η μέση τιμή για σήμερα στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 40,98 ευρώ/MWh, καταγράφοντας θεαματική μείωση κατά 36,89% σε σχέση με χθες που ήταν στα 64,93 ευρώ/MWh. Παράλληλα, η υψηλότερη τιμή φτάνει τα 99 ευρώ/MWh, με τη ζήτηση να είναι πεσμένη και λόγω Πρωτομαγιάς στις 196 GWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ κυριαρχούν με ποσοστό 63,41%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 19,76%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 9,57%, ο λιγνίτης με 2,64% και τα υδροηλεκτρικά με 2,30%.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, φαίνεται ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν αρνητικές τιμές-ρεκόρ λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της υπερπαραγωγής των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Όπως είχε αναδείξει το Bloomberg, το φαινόμενο των αρνητικών τιμών έχει γίνει συχνό τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τονίζοντας την απουσία μεγάλης κλίμακας αποθήκευση μπαταριών στην περιοχή για την άμβλυνση της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης. Για παράδειγμα, οι τιμές ενέργειας σε όλη σχεδόν τη «γηραιά ήπειρο» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έπεσαν πολύ κάτω και των -100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Epex, αναφέρεται ότι στο Βέλγιο, οι τιμές μειώθηκαν έως και σε -266 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ολλανδία έως και σε -189,90 ευρώ και στη Γερμανία έως και σε -129,81 ευρώ.
Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, με… χαμηλό πήχη εισήλθε στον Μάιο και η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο έκλεισαν στα 32,03 ευρώ/MWh, παραμένοντας στα μειωμένα επίπεδα του τελευταίου διαστήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο, την 1η Μαΐου 2024, η αντίστοιχη τιμή είχε κλείσει στα 32,4 ευρώ/MWh.
