Στα πράσινα τιμολόγια έχει μεταπέσει το 95% των καταναλωτών ρεύματος (πάνω από το 85% των πελατών των ιδιωτών παρόχων και σχεδόν το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ). Στη συντριπτική τους μάλιστα πλειονότητα οι καταναλωτές δεν δείχνουν διάθεση μετακίνησης σε άλλο τιμολόγιο ή πάροχο, αναμένοντας και τις τιμές του Φεβρουαρίου.
‘Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η αγορά πάντως δεν αναμένει μετακινήσεις που θα αλλάξουν το τοπίο σε σχέση με τα μερίδια των παρόχων, αφού οι διαφορές στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο είναι πολύ μικρές, με εξαίρεση την Elpedison και τη Zeniθ που ανακοίνωσαν για τον Ιανουάριο τις υψηλότερες τιμές στα 17,058 και τα 16,947 λεπτά/kwh αντίστοιχα.
Τη μεγάλη ανατροπή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σταθερό τιμολόγιο, που δεν αποκλείεται να δούμε εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις τιμές του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά. Με τα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης να εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα εν μέσω χειμερινής περιόδου και τη ζήτηση στην Ευρώπη να υποχωρεί, οι αναλυτές αναμένουν νέα βύθιση των τιμών ακόμη και κάτω από τα 25 ευρώ η μεγαβατώρα την άνοιξη. Αυτή η εξέλιξη σε κάθε περίπτωση προεξοφλεί τη συνέχεια των χαμηλών τιμών ρεύματος που είδαμε τον Ιανουάριο και για τους επόμενους μήνες του έτους, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια νέα γεωπολιτική αναταραχή ή κάποιος άλλος ακραίος λόγος που θα διαταράξει τον εφοδιασμό της αγοράς.
Τα τιμολόγια του Ιανουαρίου πάντως έδειξαν ότι ο ανταγωνισμός στο ειδικό, πράσινο τιμολόγιο λειτούργησε, με την πλειονότητα των παρόχων να προσφέρει τιμές κάτω από τα 15 λεπτά/kwh. Το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο (για καταναλώσεις κάτω των 500 kwh) ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, με την τιμή χρέωσης να διαμορφώνεται σε 13,6 λεπτά/kwh. Ακολούθησαν η Ελίν με 14,038 λεπτά/kwh, η ΗΡΩΝ με 14,052 λεπτά/kwh, η NRG με 14,120 λεπτά/kwh, η Protergia με 14,260 λεπτά/kwh κ.λπ., ενώ στην τριάδα των ακριβότερων πράσινων τιμολογίων συμπεριλαμβάνονται η ΟΤΕ Estate με 19,8 λεπτά/kwh, η Elpedison με 17,058 λεπτά/kwh και η Zeniθ με 16,947λεπτά/kwh.
Στην πλειονότητα των παρόχων οι χαμηλές τιμές αφορούν τους συνεπείς πελάτες, αφού διαμορφώνονται έπειτα από σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων συνέπειας. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει εκτός από την τελική τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στις προϋποθέσεις που αναγράφονται στον συγκριτικό πίνακα που ανακοίνωσε η ΡΑΑΕΥ, αφού για παράδειγμα εάν δεν πληρώσουν τον λογαριασμό τους εμπρόθεσμα δεν δικαιούνται έκπτωση συνέπειας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν την κιλοβατώρα πολύ ακριβότερα από την αναγραφόμενη τελική τιμή. Οι εκπτώσεις συνέπειας λειτουργούν και ως ένα κίνητρο από πλευράς των παρόχων για αύξηση του ποσοστού των πελατών τους που πληρώνουν στην ώρα τους, το οποίο κυμαίνεται σήμερα για το σύνολο της αγοράς στο 80% περίπου. Μια άλλη παράμετρος που διαφοροποιεί την τελική τιμή ρεύματος και την οποία θα πρέπει να συνυπολογίζουν οι καταναλωτές είναι το πάγιο.
Μια αντικειμενική εικόνα σε σχέση με τα νέα τιμολόγια θα μπορεί να διαμορφώσει ο καταναλωτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους και αυτό γιατί «βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της επανόδου στην κανονικότητα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η πορεία πάντως της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους εκπέμπει θετικά μηνύματα για τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής το επόμενο διάστημα.