Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Ημερομηνία:

Σήμα για ανοδικές χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου δίνουν οι τιμές της χονδρεμπορικής, οι οποίες τις τελευταίες μέρες είναι σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, έπειτα από μεγάλο διάστημα πτωτικής πορείας.

PHILOXENIA

Το μεγάλο άλμα στα τιμολόγια έγινε την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, όπου η DAM διαμορφώθηκε στα 92,14 ευρω/ΜWh, σημειώνοντας άνοδο κατά 98,57%.

Ο καλπασμός των τιμών της χονδρεμπορικής συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα την Τετάρτη 15 Μαΐου, που η τιμή ξεπέρασε τα 103 ευρώ η μεγαβατώρα, με ελαφρά πτώση χθες, που υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ (στα 97,18 ευρώ).

Για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση 17,6% με χαμηλότερη τιμή τα 7,66 ευρώ η μεγαβατώρα και υψηλότερη τα 192,20 ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών αποτελεί το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο τις προηγούμενες μέρες κυριάρχησε το φυσικό αέριο. Για σήμερα, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου θα είναι περίπου ισοσκελισμένη, γέρνοντας ελαφρά προς τις ΑΠΕ, όπου το ποσοστό συμμετοχής τους θα ανέλθει σε 35,37%, έναντι 35,14% του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 21,92% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,97% ενώ εξαφανισμένος παραμένει ο λιγνίτης.

Στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, που έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, και αντίστοιχα τα δικαιώματα των ρύπων που διαμορφώνονται στα 70 ευρώ ο τόνος. Το σινιάλο για άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα δίνει και η μέση τιμή της χονδρεμπορικής, η οποία μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 75,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60,1 ευρώ τον Απρίλιο και 67,54 ευρώ το Μάρτιο.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Πλάκα: «Η Έρις, ένα από τα 6 θύματα, είχε έρθει ταξίδι του μέλιτος και ήταν έγκυος»

Συγκλονισμένη από την τραγωδία στην Πλάκα εμφανίζεται οικογενειακή φίλη...

Ο εφιάλτης των πνιγμών στην Αχαΐα

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό και τραγικό φαινόμενο σημαδεύει τη φετινή...

Οι έσχατες ημέρες της αυλής του Μαξίμου

Του Γιώργου Καρβουνιάρη Δημοσιογράφος, Αν. Γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ Κάθε εξουσία...