Σε επιδοτήσεις των νοικοκυριών τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ανάλογη στήριξη θα δοθεί και για τις επιχειρήσεις που είχαν εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στήριξη στα νοικοκυριά θα ξεκινήσει να χορηγείται από τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να κλιμακώνονται προς τα πάνω κάτι το οποίο φαίνεται να έχει εντάξει στις προβλέψεις του το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση.
Λίγο διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 35 KwA (φούρνοι, κομμωτήρια κ.α). Για αυτές ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επαγγελματίες θα υποβάλλουν δηλώσεις που θα πιστοποιούν ότι το συνολικό ποσό που έχουν λάβει δεν ξεπερνά τα όρια που θέτει η Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις (κανόνας De minimis) που είναι έως 200.000 ευρώ την τριετία ανά επιχείρηση.
Δεδομένου ότι η λειτουργία αυτής της πλατφόρμας θα πάρει λίγο χρόνο, η επιδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να χορηγηθεί συγκεντρωτικά στο τέλος του τριμήνου δηλαδή μετά το Φεβρουάριο του ’25 και να περιλαμβάνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Διαφορετική θα είναι η ενίσχυση για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες εξετάζονται μέτρα κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών κερδών.
Ο Νοέμβριος ολοκληρώνεται με σημαντική αύξηση στην μέση τιμή της χονδρεμπορικής, η οποία μέχρι χθες 29 Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 138,30 λεπτά ενισχυμένη κατά 53% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που όπως φαίνεται θα μετριαστεί για τους καταναλωτές εξαιτίας των σημαντικών εκπτώσεων που εφαρμόζουν οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί.
Οι τελευταίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήνουν να περάσουν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στην λιανική. Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε έκπτωση 68% στο βασικό πράσινο τιμολόγιο που για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Metlen για διατήρηση του τιμολογίου της στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών προσφέροντας το πράσινο τιμολόγιο στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης δηλώνει στο newmoney ότι παρότι φαίνεται ότι οι πάροχοι θα έχουν λογικές τιμές και εμφανίζουν σημαντική αυτοσυγκράτηση, η πολιτεία θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μικρής κλίμακας επιδοτήσεις προκειμένου η τιμή ανά κιλοβατώρα να διαμορφωθεί στην περιοχή των 0,15 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των επιδοτήσεων αυτό αναμένεται να καθοριστεί από την πορεία των τιμών του Δεκεμβρίου και θα αφορά μια συνολική παρέμβαση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και πιθανότητα και φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή. Τελευταία η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φορολογήσει και τα τραπεζικά κέρδη πολιτική που δεν αποκλείεται (αν τελικά εφαρμοστεί) να συνεισφέρει εξίσου στην ταμειακή ενίσχυση της πολιτείας και για τις παρεμβάσεις στο ρεύμα.
Ανησυχητικό το διεθνές περιβάλλον
Τα κυβερνητικά μέτρα πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες την ώρα που οι διεθνείς προβλέψεις προεξοφλούν αυξημένες τιμές φυσικού αερίου το ύψος των οποίων θα καθορίσουν οι καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα που λόγω του ήπιου χαρακτήρα τους τα δύο προηγούμενα χρόνια κράτησαν χαμηλά τις τιμές.
Εάν συμβεί το αντίθετο φέτος και τα αποθέματα καυσίμου αρχίσουν να περιορίζονται νωρίτερα, αυτό είναι ένα στοιχείο που θα επηρεάσει την πορεία των τιμών δεδομένου ότι οι προθεσμιακές αγορές και τα hedge funds καραδοκούν στη γωνία για να κερδοσκοπήσουν από τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων.
Στην τελευταία ανάλυση του, ο ΙΕΑ αναφέρεται σε πέντε παραμέτρους που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών. Ανάμεσα τους είναι η αύξηση της προσφοράς σε LNG αλλά και λιγότερο φυσικό αέριο από τους αγωγούς για την Ευρώπη εφόσον δεν ανανεωθεί η σύμβαση διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που λήγει στα τέλη του 2024. Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι τα γεωπολιτικά γεγονότα και οι απρόβλεπτες διακοπές στις εγκαταστάσεις LNG, επηρεάζοντας την διαθεσιμότητα τους φυσικού αερίου για εξαγωγές αλλά και θερμοκρασίες κάτω από τις συνηθισμένες όπως για για παράδειγμα ένας κρύος χειμώνας που θα εκτίνασσε τις τιμές του φυσικού αερίου.