Στα όρια του οικονομικού κραχ βρίσκονται οι 19 δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, λόγω του υπέρογκου ανοίγματος που προκάλεσαν στους προϋπολογισμούς τους, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, στα καύσιμα και τα υλικά.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων και δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στην συνεδρία για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους από τους ΟΤΑ, που έγινε χθες στο πλαίσιο του 11ου RGC.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι από την αύξηση του κόστους διαχείρισης ενέργειας, κάθε δήμος της Δυτικής Ελλάδας έχει σήμερα άνοιγμα 1,5 – 2 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ, το οποίο κανείς δήμαρχος δεν είναι διατεθειμένος να μετακυλίσει στους δημότες. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σειρά οικονομικών και θεσμικών μέτρων για την ενίσχυση των ΟΤΑ.
Με εξίσου ρεαλιστικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στην περίπτωση του δικού του δήμου, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από 2,5 εκ. ευρώ το 2019 στα 3,9 εκατ. ευρώ σήμερα.
Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε ότι τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, παρά την καθυστερημένη έναρξή τους, προβάλλουν ως χρυσή ευκαιρία για τους δήμους, για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο και συμμετοχή σε έργα ΑΠΕ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αυτά περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της υλοποίησης ενός έργου 14 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες LED, ανανέωση του στόχου των οχημάτων με την απόκτηση μέσω leasing 32 αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας και σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων που αφορούν 130.000 αγρότες για την μείωση του ενεργειακού κόστους άρδευσης.
Ο Χάρης Δούκας, αν. καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ειδικός σε θέματα ενεργειακών πολιτικών, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες είναι η ενεργειακή αυτονομία. Αρα, στροφή στις ΑΠΕ όπου οι δήμοι θα πρέπει να μπουν για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να διεκδικήσουν ένα πλαφόν παραγόμενης ενέργειας από τις ενεργειακές κοινότητες να διατίθεται υποχρεωτικά για τις ανάγκες των δήμων.
Ο Βασίλης Κασιώλας, διευθυντής της Data Consultants αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες να φτιάξουν μια σωστή στρατηγική και τι χρηματοδοτικά εργαλεία θα υπάρξουν από εδώ και πέρα για να βοηθηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Τέλος, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, κάλεσε τους εκπροσώπους των ΟΤΑ να εκμεταλλευθούν την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού των ΑΠΕ τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να εντάξουν τους δήμους στο νέο περιβάλλον.