flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ρώρος και Ψωμάς κατά Κουρή… για το Καρναβάλι

Βολές κατά της προέδρου του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πάτρας Ήρας Κουρή εξαπέλυσαν εκπρόσωποι παρατάξεων στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για τη διοργάνωση του 2021. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν προτάσεις, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, ενώ σύμφωνα με τις παρατάξεις Ρώρου και Ψωμά η δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχέδιο για το Καρναβάλι του 2021, το οποίο εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που ξέρουμε.

ΩΡΑ ΠΑΤΡΕΩΝ: ΟΙ ΓΟΝΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Η Ώρα Πατρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «η παράταξή μας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας που οργάνωσε η πρόεδρος κ. Κουρή για να συζητηθούν οι προτάσεις των παρατάξεων για το μέρος του σχεδίου δράσης, που αφορά την διοργάνωση του καρναβαλιού του ’21. Από την  τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη  της Λαϊκής Συσπείρωσης καταδεικνύοντας ότι για αυτούς το καρναβάλι αποτελεί ένα γεγονός προς διεκπεραίωση.

Αναρωτηθήκαμε πως θα τεθεί σε εφαρμογή ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τις εκδηλώσεις του διαστήματος από τις 17/1 έως τις 14/3/21. Τονίσαμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δημιουργούς του καρναβαλιού πληρώματα, φορείς της πόλης, «άστεγες» καρναβαλικές συλλογικότητες και συλλόγους γονέων.

Η κ. Κουρή σχεδιάζει ως να ζει σε άλλο πλανήτη χωρίς να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της πανδημίας, τις απαγορεύσεις, την οικονομική δυσπραγία και χωρίς να διαβουλεύεται με σημαντικά κύτταρα του Καρναβαλιού. Η εν λόγω συζήτηση για το «σχέδιο δράσης» μόνο ως παρωδία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Ώρα Πατρών δεν θέλησε να νομιμοποιήσει την διαδικασία και η εκπρόσωπός μας κ. Μαρία Κουρμπανά αποχώρησε.

Εκφράζουμε την διαφωνία μας σε μια λογική κατασπατάλησης και διασκόρπισης δημοτικού χρήματος με απευθείας αναθέσεις σε «….βιντεοσκοπημένα δρώμενα, βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, διαδικτυακά φεστιβάλ…», που ελάχιστους πιθανόν αφορούν και την καλούμε να ενισχύσει τον θεσμό δημιουργώντας δομές που απαιτούνται για το Καρναβάλι και με κυριότερη τη στέγαση των καρναβαλικών πληρωμάτων. Ας είμαστε ειλικρινείς και ακριβείς:  η διαφαινόμενη αδυναμία διοργάνωσης μαζικών δρώμενων για το Καρναβάλι του ’21 είναι υποχρεωτική και αμετάκλητη εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης. Έτσι και αλλιώς το χαμένο καρναβάλι του ’21 μπορεί να αποδειχτεί, ως ευκαιρία για την εξέλιξη του θεσμού. Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν στην συνεδρίαση του  Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας.

Επιτέλους η κ. Κουρή ας αποκαταστήσει την επικοινωνία με τα πληρώματα και την γνωμοδοτική επιτροπή. Τα πληρώματα είναι το ζωντανό κομμάτι του Καρναβαλιού και αυτούς πρέπει να  εμπιστευτούμε στον διαφορετικό σχεδιασμό ενός ιδιαίτερου και ξεχωριστού καρναβαλιού».

ΣΠΙΡΑΛ: ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΠΥΞΙΔΑ

Αντίστοιχα, η παράταξη του «σπιράλ» σχολίασε στον απόηχο της συνεδρίασης «η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν αγαπάει το Πατρινό Καρναβάλι. Οξύμωρο, αλλά αληθές. Η καρναβαλική κοινότητα επένδυσε ελπίδες στην αλλαγή ηγεσίας του. Προσωρινά και μάταια. Έτσι, το πιο κρίσιμο Καρναβάλι της σύγχρονης ιστορίας (που η πανδημία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η ευκαιρία του για αναστοχασμό, εναλλακτικές δράσεις και διεθνή προβολή) οδηγείται σε… κατάργηση. Αιτία η πλήρης απραξία της Δημοτικής Αρχής. Τουλάχιστον ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι «εταίροι» όλο και κάτι θα ετοιμάζουν.

Υπενθυμίζεται πως το σπιράλ ετοίμασε έγκαιρα μία πλήρη πρόταση με επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια ανά δράση ευθύνης του Δήμου. Τον Σεπτέμβριο την καταθέσαμε στον Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, η οποία δεσμεύτηκε να την αξιοποιήσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθούσε. Έφτασε Δεκέμβριος και διαβούλευση δεν έγινε. Πληρώματα, καρναβαλιστές, φορείς, σωματεία, ιδιώτες (όσοι συναποτελούν την καρναβαλική οικογένεια της Πάτρας) δεν κλήθηκαν ποτέ, ούτε για συνάντηση, ούτε για κατάθεση προτάσεων, ούτε για προβληματισμό. Και σε 40 μέρες το Πατρινό Καρναβάλι… αρχίζει.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Αντί διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Πατρινό Καρναβάλι» συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων για το Καρναβάλι 2021», όπου συζητήθηκαν αποκλειστικά προτάσεις παρατάξεων και μελών του ΔΣ. Και απ’ αυτές θα προκύψει… σχέδιο δράσης προς ψήφιση!

Πλέον προβλέπουμε με σαφήνεια πως η πόλη οδηγείται στο Πατρινό Καρναβάλι του 2021 χωρίς «οδηγό», χωρίς πυξίδα, χωρίς διάθεση, έμπνευση και προοπτική. Η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί τόσο πολύγια τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης που όχι μόνο δεν προγραμματίζει τίποτα γι’ αυτόν, αλλά εμποδίζει όλα τα δημιουργικά στοιχεία του να δράσουν και να ανθίσουν, ενώ παράλληλα αφήνει περιθώρια σε άλλους δήμους να διεκδικήσουν προβολή και ζωτικό χώρο, εις βάρος του ισχυρού brandnameτης Πάτρας.

Απαραίτητη διευκρίνιση: Το σκέλος της διασκέδασης και, εν μέρει, της ψυχαγωγίας επηρεάζονται μοιραία από τα απαραίτητα κατά της πανδημίας μέτρα και δεν θα μπορέσουν να υπηρετηθούν πλήρως φέτος. Το Πατρινό Καρναβάλι, όμως, είναι επίσης πολιτισμός, τέχνες, δημιουργία, παιχνίδι, επικοινωνία, ανατροπή κ.α. Όλα αυτά θα μπορούσαν φέτος να συνυπάρξουν και μάλιστα με έναν τρόπο μοναδικό, που ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε. Ψιλά γράμματα για τη Δημοτική Αρχή».