flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ρωσία: Απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών με φόντο τις διαδηλώσεις για Ναβάλνι


Την απέλαση διπλωματών από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία ανακοίνωσε η Ρωσία, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν σε παράνομες -κατά τη Μόσχα- διαδηλώσεις εναντίον της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες των διπλωματών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. «Αρνούμαστε την κατηγορία της Ρωσίας ότι ο διπλωμάτης μας συμμετείχε σε διαδήλωση» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο έκρινε ότι ο 44χρονος ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε προγενέστερη δίκη, τους μήνες που νοσηλευόταν στη Γερμανία ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 χρόνων με αναστολή το 2014, σε μια υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, την οποία ο ίδιος και οι οπαδοί του χαρακτήρισαν χαλκευμένη από το Κρεμλίνο. Η δικαστής αφαίρεσε τους 11 μήνες που είχε ήδη εκτίσει ο Ναβάλνι, τελώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οπως διευκρίνισε, ο καταδικασθείς θα εκτίσει την ποινή του σε «σωφρονιστική αποικία», δηλαδή σε καθεστώς εσωτερικής εξορίας.

Καταδικάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, «καταδίκασε κατηγορηματικά» την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» αυτήν την απόφαση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον (υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες επρόκειτο να απελαθούν από τη Ρωσία. Καταδίκασε κατηγορηματικά αυτήν την απόφαση και απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους συμμετείχαν σε δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς τους ως ξένοι διπλωμάτες», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης «την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ με τις χώρες μέλη» τις οποίες αφορά η απόφαση της Ρωσίας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους τρεις διπλωμάτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Μπορέλ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να ζητήσει την αποφυλάκιση του Ναβάλνι και να εξετάσει την δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση», είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία πλήττει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρξει «απάντηση» αν η Ρωσία δεν αναθεωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλνι, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.