Ρωσία: «Δεν θα εξάγουμε πετρέλαιο που υπόκειται σε πλαφόν»

    Ημερομηνία:

    Η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο με το πλαφόν που συμφώνησε να επιβάλλει η Δύση, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε σήμερα Κυριακή (4.12.2022) ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

    Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου και, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ψάχνει απάντηση στο πλαφόν που συμφώνησε να επιβάλλει η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία στα 60 δολάρια ανά βαρέλι που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

    Η κίνηση της Δύσης είναι μια προσπάθεια να τιμωρήσει και άλλο τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειώνοντας τα έσοδά του, όμως ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

    «Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα από το σε ποιο επίπεδο τίθεται, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», είπε ο Νόβακ, που είναι ο αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο, το αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

    «Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», πρόσθεσε ο Νόβακ και τόνισε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.

    Δεν είναι σαφές ποια θα είναι, αν υπάρξει, η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές ρωσικού πετρελαίου επειδή η εκπτωτική τιμή του Μπρεντ για τα ρωσικά μείγματα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα.

    Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια το βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το πλαφόν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ έκλεισαν στα 85,57 δολάρια την Παρασκευή.

    Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Το πλαφόν θα απαγορεύσει τελικά τις εξαγωγές στις χώρες που το χρησιμοποιούν
    Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως το μέτρο ετοιμάστηκε για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρίες και τους traders να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρίες που καθοδηγούνται από το πλαφόν.

    Στην ουσία, ένα τέτοιο μέτρο θα απαγορεύσει την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες και εταιρίες που το εφαρμόζουν.

    Αφότου διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Πούτιν λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, προειδοποιώντας πως οι Δυτικοί θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή κρίση.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπορεί να αποκόψει τις ενεργειακές προμήθειες αν επιβληθούν πλαφόν τιμής, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα «παγώσει» σαν την ουρά του λύκου, όπως λέει ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι.

    Η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια προκειμένου να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της πέρα από την εμβέλεια ενός νέου πλαφόν τιμής της G7, δήλωσαν παράγοντες της βιομηχανίας και αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τα όρια του πιο φιλόδοξου σχεδίου μέχρι σήμερα να περικοπούν τα έσοδα της Μόσχας σε περίοδο πολέμου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

    Αγορά Αργύρη Αγ. Ανδρέου 12 και Αράτου -Δευτέρα 11-11-2024 ...

    Γαλλία: H πιο δημοφιλής χώρα του πλανήτη για το 2025

    Από τον ρομαντισμό που αποπνέουν τα δρομάκια στο Παρίσι...

    Επικουρικές συντάξεις: Στις 74.500 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις

    Στις επικουρικές συντάξεις επικεντρώνει τις προσπάθειες της η κυβέρνηση για την...

    ΑΧΑΪΑ: Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Κώστα Κόντη

    Την παραίτησή του από τη θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής...
    Best Shop