Σαν σήμερα έφυγε ο «παράλογος» Ευγένιος Ιονέσκο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1994, ο Ευγένιος Ιονέσκο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και το Θέατρο του Παραλόγου έχασε έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του. Θεωρείται από τους επιφανέστερους συγγραφείς, με κορυφαία έργα του να είναι ο «Ρινόκερος», «Η

    φαλακρή τραγουδίστρια», ο «Δολοφόνος χωρίς αμοιβή» κ.ά. Αντλεί τις επιρροές του από τον βωβό κινηματογράφο, το βωντβίλ, τον ντανταϊσμό, τον σουρεαλισμό και την φιγούρα του κλόουν. Γεννημένος στις 26 Νοεμβρίου 1909 στη Σλατίνα της Ρουμανίας, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Γαλλία μέχρι να επιστρέψει το 1925 στη Ρουμανία με τον πατέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του.

    Αφού εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι με τον πατέρα του και την ετεροθαλή αδελφή του μαθαίνει Ρουμάνικα και ξεκινά τις σπουδές του στο κολλέγιο. Οι σχέσεις του με την οικογένεια του ήταν τεταμένες, καθώς ο πατέρας του τον προόριζε να σπουδάσει μηχανικός, ενώ εκείνος στρέφεται στη λογοτεχνία και την ποίηση. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στο Κολλέγιο του Αγίου Σάββα και μετά στο Κολλέγιο της Κραϊόβα από το 1928 εώς το 1933 και γίνεται έτσι καθηγητής της γαλλικής γλώσσας.

    126799052_3727127517339357_6183241597388343075_n

    Το 1930 δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Bilete de Papagal το πρώτο του ποίημα, ενώ το 1930 η επιθεώρηση Zodiac δημοσιεύει το πρώτο του κριτικό κείμενο για τον αυτόχειρα ποιητή Ιλάριε Βόρονκα. Αυτή ήταν και η αρχή για εκείνον ως κριτικός. Το 1934 δημοσιεύει τη συλλογή του με τίτλο Nu (Όχι), που περιλάμβανε κριτικά δοκίμια. Tα κείμενα αυτά σε συνδυασμό με το σαρκαστικό ύφος του Ιονέσκο προκαλούν σκάνδαλο στους λογοτεχνικούς κύκλους της Ρουμανίας, καθώς κατηγορούν την ελίτ των Ρουμάνων λογοτεχνών της εποχής για συντηρητισμό.

    GYMALL

    Μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιονέσκο μετακομίζει ξανά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, αυτή τη φορά με τη σύζυγο του, Ροντίκα Μπουριλεάνου, με την οποία παντρεύτηκαν το 1936 και απέκτησαν μία κόρη το 1944. Αφού ασχολείται λίγα χρόνια με τη μετάφραση ποιητικών έργων, το 1948, όταν και έχασε τον πατέρα του, επιχειρεί τη συγγραφή του πρώτου του θεατρικού έργου, ενός μονόπρακτου με τίτλο «Η φαλακρή τραγουδίστρια». Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά στο Παρίσι τον Μάιο του 1950, όμως δε γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται από ένα πλήθος διανοούμενων, όπως ο Αρτίτ Αντάμοφ, ο Λουίς Μπουνιουέλ κ.α.

    Στο διάστημα από το 1950 εώς και το 1966 γράφει το μεγαλύτερο μέρος των θεατρικών του έργων και συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις. Το 1969 έρχονται για τον Ιονέσκο οι πρώτες βραβεύσεις. Του απονέμεται το μετάλλιο του Μονακό, ενώ το Δεκέμβριο του 1969 βραβεύεται με το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της Γαλλίας. Τον Ιανουάριο του 1970 διορίζεται ως μέλος της Γαλλικής Ακδημίας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

    Eugene-Ionesco

    Η γενιά του ’50, στην οποία άνηκε ο Ιονέσκο, μαζί με τον Μπέκετ, τον Άλμπι κ.α. ανανέωσε το σύγχρονο θέατρο και έφερε ένα νέο ρεύμα «Το θέατρο του παραλόγου». Πρόκειται για μία γενιά τραυματισμένη από την τραγωδία του Β’ Παγκόσμιου, που έψαχνε να βρει τα αίτια πίσω από κάθετι. Αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να δουν πίσω από το επιφανειακό, να εμβαθύνουν στην ανθρώπινη συνθήκη και να καταγράψουν το αδιέξοδο της επικοινωνίας και το παράλογο της ίδια της ζωής. Ο Ιονέσκο δεν ξεκίνησε να γράφει θέατρο από την αγάπη του για αυτό, αλλά γιατί είχε κουραστεί από τις ακαδημαϊκές και ρεαλιστικές προσεγγίσεις, που έβλεπε να του αποδίδουν. Τα τραύματα αυτής της γενιάς και η ικανότητα τους να δουν πίσω από την ανθρώπινη ψυχή, την καθιστά διαχρονική.

    Το 1984 ο Ευγένιος Ιονέσκο αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του και πέφτει για δύο μέρες σε διαβητικό κώμα. Η νοσηλεία του κρατάει για μεγάλο διάστημα, όμως δεν τον σταματά από τις ασχολίες του, αφού ο ίδιος παρευρίσκεται σε διαλέξεις και  βραβεύσεις. Το 1989 η κατάσταση του επιβαρύνεται και νοσηλεύεται εκ νέου. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου μαζί με άλλους 711 συγγραφείς, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σάμουελ Μπέκετ, υπογράφει την παγκόσμια διακήρυξη του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. 

    Στις 28 Μαρτίου του 1994, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας χάνει τη μάχη με την υγεία του και πεθαίνει στο σπίτι του στο Παρίσι. Η ταφή του γίνεται στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δύο συλλήψεις και πέντε δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα

    Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας και...

    ΔΕΙΤΕ LIVE: Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Πάτρα – Ο Γιαννάκης άναψε τον βωμό στην Γέφυρα

    Η Πάτρα υποδέχεται σήμερα  την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024». Η Φλόγα αναµένεται...