Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Κυριακής ανέρχεται στα 4.307 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.102. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 4.460 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.205 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή ήταν 288.562 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,5 %.
Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.
Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (52) που καταγράφηκε την Κυριακή είναι αυξημένος σε σχέση με το Σάββατο (43). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Κυριακή είναι 49,3 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Κυριακή ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το Σάββατο (470 από 459). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.
Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια
Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 766 κρούσματα (1052 κρούσματα προχθές), όπως και στην Αττική με 902 κρούσματα (1481 κρούσματα προχθές). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 21% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 18% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.
Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική
Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική
Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (90 έναντι 34), και δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη μας για δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο, που στην πορεία θα συντελέσει σε ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.
Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη
Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 262 κρούσματα την Κυριακή και διαφαίνεται κάμψη της ανοδικής πορείας (Σχήμα 9), και παραμένει η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (152). Στη Μαγνησία με 151 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με προχθές και επιβράδυνση της ανοδικής πορείας. Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 58 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, είναι πλέον ανοδική, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στα Τρίκαλα εντοπίστηκαν 84 κρούσματα συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 12).
Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα
Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία
Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα
Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα
Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 139 κρούσματα (Σχήμα 13), η ανοδική τάση συνεχίζει, και η Αχαΐα παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 27 κρούσματα και η ανοδική τάση παρουσιάζει σημάδια κάμψης, αλλά παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 37 κρούσματα (Σχήμα 16) και διαμορφώνεται ανοδική τάση, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Η Αρκαδία, όπου σήμερα εντοπίσθηκαν 45 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική πορεία, παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 52 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και που εμφανίζει κάμψη. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 15 κρούσματα συνεχίζει να βρίσκεται μόλις πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και βρίσκεται επίσης σε άνοδο, με μειωμένο όμως ρυθμό (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 34 κρούσματα (Σχήμα 19), και συνεχίζει έντονα η ανοδική πορεία που τη έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.
Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα
Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία
Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα
Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία
Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία
Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία
Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία
Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 89 κρούσματα παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, και η ανοδική τάση ενώ είχε αρχίσει να επιβραδύνεται, συνεχίζει με έντονο ρυθμό (Σχήμα 20). Στην Εύβοια, με 34 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (Σχήμα 21), αλλά συνεχίζει η εκ νέου ανοδική πορεία. Μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 31 κρούσματα (Σχήμα 22), και η πορεία είναι ανοδική, οπότε και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα, η ανοδική τάση παρουσιάζει κάμψη, ενώ βρίσκεται ήδη πολύ πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 23). Μικρότερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 69 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και η ανοδική τάση συνεχίζει έντονα ανοδικά (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ανοδική πορεία, και συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 25).
Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία
Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια
Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία
Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα
Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα
Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία
Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μικρότερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 85 κρούσματα (Σχήμα 26), με την ανοδική πορεία να συνεχίζει. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) εντοπίστηκαν 15 κρούσματα, υπάρχει ανοδική πορεία, και πέρασε ξανά πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 38 νέα κρούσματα πλέον πέρασε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 28), όπως και η Πρέβεζα, όπου εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).
Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα
Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία
Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα
Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα
Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στη Χαλκιδική με 83 κρούσματα (Σχήμα 41). Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στην Καστοριά με 11 κρούσματα (Σχήμα 40), στις Σέρρες με 106 κρούσματα (Σχήμα 39), στην Πιερία με 69 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Πέλλα με 106 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Ημαθία με 82 κρούσματα (Σχήμα 30), στα Γρεβενά με 12 κρούσματα (Σχήμα 38), στη Φλώρινα με 17 κρούσματα (Σχήμα 33) και στο Κιλκίς με 76 κρούσματα (Σχήμα 35). Πλέον πολύ έντονη ανοδική τάση υπάρχει σε όλες τις περιοχές, παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις ανά ημέρα.
Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία
Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα
Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη
Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα
Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα
Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς
Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα
Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία
Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά
Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες
Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά
Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική
Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 38 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία παρουσιάζει κάμψη. Στην Ξάνθη, εντοπίστηκαν 53 κρούσματα (Σχήμα 33) και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, αλλά συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 33). Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 58 κρούσματα (Σχήμα 44), και η ανοδική πορεία συνεχίζει με έντονο ρυθμό.
Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη
Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη
Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο
Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 85 κρούσματα, παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με προχθές, βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45), και διαμορφώνεται ανοδική τάση. Στα Χανιά με 34 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και υπάρχει ανοδική τάση, έχοντας βρεθεί ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 28 κρούσματα, και διαμορφώνεται ανοδική τάση, που το έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 47). Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 14 κρούσματα (Σχήμα 48), παρατηρείται ανοδική τάση, και βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.
Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο
Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά
Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο
Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι
Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα (Σχήμα 49), βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και διαμορφώνεται ξανά έντονα ανοδική πορεία. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 55 κρούσματα (Σχήμα 50), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, πλέον έχει αναστραφεί σε ανοδική η πορεία αποκλιμάκωσης και συνεχίζει να παραμένει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Χίο όπου δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις, και πλέον έφθασε στο όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ξανά ανοδική πορεία με διακυμάνσεις, και βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 17 κρούσματα και η ανοδική πορεία ενώ είχε αρχίσει να κάμπτεται, συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 53). Στην Πάρο εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα (Σχήμα 54) και η συνολική πορεία πέρασε ξανά σε πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα (Σχήμα 55), και διαμορφώνεται ήπια ανοδική πορεία, ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα σήμερα διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση (Σχήμα 56). Στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα (Σχήμα 57), η πρόσφατη ανοδική πορεία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο
Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα
Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο
Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο
Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο
Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο
Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο
Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη
Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο
Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με προχθές, έχουμε υψηλότερο αριθμό, τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,5% (η ημερήσια τιμή είναι 2,9 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε ελαφρά στο 1,45 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).
O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.
Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt
Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 6100 (6102). Γενικά την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ακόμη εντονότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) που ξεκίνησε την προηγούμενη, κάτι που αναμέναμε να συμβεί μετά τα μέσα Οκτώβρη.
Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 300.000 από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 4 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες.
Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία τα Τρίκαλα αρχικά και την Καρδίτσα τώρα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών. Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.
Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Κυριακής (07/11/2021) σε σχέση με το προηγούμενη (31/10/2021)
Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.
Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, πλέον όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.
Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών
Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, πολύ λίγες περιοχές της χώρα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από κάποιες που είναι είτε σε σταθεροποίηση (Καστοριά), είτε διανύουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα (Γρεβενά).
Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών
Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), φαίνεται ότι έντονα ανοδική τάση έχουν η Θάσος, η Λέσβος και η Κέρκυρα αλλά σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό συνολικά και οι διακυμάνσεις έντονες από μέρα σε μέρα, οπότε μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι ανοδικές τάσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως της Λάρισας και σε μικρότερο βαθμό της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και πλέον ξανά και των Τρικάλων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αργολίδα, η Αχαΐα και η Κορινθία. Στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει η Φθιώτιδα. Όσον αφορά τις περιοχές της Μακεδονίας, πλέον όλες προβληματίζουν έντονα, με εξαίρεση για την ώρα την Καστοριά, ενώ στην Κοζάνη διαμορφώνεται έντονος ρυθμός ανόδου ξανά. Όσον αφορά στην Ήπειρο, προβληματίζουν τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα, ενώ πλέον και η Άρτα με την Πρέβεζα εμφανίζουν έντονα ανοδική τάση, και από τη Θράκη περισσότερο ο Έβρος. Πλέον και το Ηράκλειο αρχίζει να εισέρχεται σε ανοδική τροχιά, επισημαίνεται και η έντονα ανοδική πορεία που παρατηρείται στο Λασίθι, ενώ με δεδομένη την κινητικότητα εντός της Κρήτης, αντίστοιχη εικόνα θα διαμορφωθεί στην πορεία και σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική παρά το σχετικά ηπιότερο ρυθμό αύξησης, ο οποίος συγκρατεί και το ρυθμό ανόδου για το σύνολο της χώρας (μπλε μπάρα). Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα είναι απαραίτητη.