Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
    “Συνεχίζουμε την αποκλιμάκωση, χρειάζεται όμως προσοχή σε τουριστικές περιοχές – νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος” σημειώνει ο καθηγητής.

    Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Παρασκευής ανέρχεται στα 5.599 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 5.579. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 5.823 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 5.592 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 107.516 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self-test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

    Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (33) που καταγράφηκε είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την Πέμπτη (30). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 31,6 παραμένει υψηλός και επανήλθε σε πτωτική πορεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου CORE.

    Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη (211 από 224). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους, όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια (όπως και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη) μέχρι τις 15 Μαΐου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

    – 190.000 rapid και PCR test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.

    – Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 19/02/2022, ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

    – Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 10.500 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, συντελεί καθοριστικά στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης και ότι η διατήρηση του τείχους ανοσίας, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρείται , είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που αναμέναμε όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του 5ου κύματος και υποδηλώνει διαφυγή ανοσίας. O κυρίως λόγος που συμβαίνει αυτή η διαφυγή ανοσίας, είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης, με δεδομένη τη σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα προστασίας μεταξύ εμβολιασμένων με 2 δόσεις και με 3. Επίσης, σημαντική διαφυγή ανοσίας υπάρχει λόγω του αυξημένου ρυθμού επαναμολύνσεων ακόμα και σε σύντομο διάστημα από προηγούμενη μόλυνση, που αποτελεί χαρακτηριστικό του νέου υποστελέχους της Ο (Β.Α.2, ή παραλλαγή Ο-2), το οποίο εικάζεται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Ο κατά 33% μεσοσταθμικά. Συνεπώς, ο συνδυασμός επιβράδυνσης της 3ης δόσης και της παρουσίας του νέου στελέχους, οδήγησαν σε ένα νέο κύμα που έχει ήδη καθυστερήσει επιπλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωση. Πλέον, παρατηρούμε ότι επανερχόμαστε στην πτωτική πορεία, έχοντας ξεπεράσει την ανοδική διακύμανση που παρατηρήθηκε την προηγουμένη εβδομάδα λόγω των αυξημένων επαφών του Πάσχα.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια.

    Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 486 κρούσματα (565 κρούσματα την Πέμπτη), ενώ στην Αττική, με 2.100 κρούσματα (2.082 κρούσματα την Πέμπτη), ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την Πέμπτη. Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 37,5% των κρουσμάτων, και εμφανίζει 4,3 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, επανέρχεται σε  πτωτική μετά την ανοδική διακύμανση που παρατηρήθηκε (Σχήμα 5), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) συνεχίζει πτωτικά και παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αθήνα

    Όμοια με την Αθήνα, η πορεία στη Θεσσαλονίκη επανήλθε σε πτωτική, παρά την προσωρινή ανοδική διακύμανση (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) συνεχίζει πτωτικά και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

    Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 120 κρούσματα , και επανήλθε η πτωτική πορεία (Σχήμα 9), όπως και στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 95 κρούσματα (Σχήμα 10). Επιστροφή σε πτωτική πορεία παρατηρείται και στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 54 κρούσματα (Σχήμα 11), όπως και στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 61 κρούσματα (Σχήμα 12).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

    Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη με 127 κρούσματα , και επανέρχεται σε πτωτική πορεία (Σχήμα 13), όπως και η Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 30 κρούσματα (Σχήμα 14). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 72 κρούσματα και επανήλθε η πτωτική πορεία (Σχήμα 15) όπως και στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 72 κρούσματα (Σχήμα 16). Στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 94 κρούσματα , επίσης διαμορφώνεται πτωτική πορεία (Σχήμα 17), όπως και στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 86 κρούσματα (Σχήμα 18), αλλά και στην Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 62 κρούσματα (Σχήμα 19).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Μεσσηνία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

    Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 98 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη, και επανέρχεται σε πτωτική πορεία (Σχήμα 20), όπως και στην Εύβοια, με 115 κρούσματα (Σχήμα 21), αλλά και στη Βοιωτία, όπου εντοπίστηκαν 65 νέα κρούσματα (Σχήμα 22). Στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 9 νέα κρούσματα επανήλθε η πτωτική πορεία (Σχήμα 23), όπως και στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 80 κρούσματα (Σχήμα 24), αλλά και στην Ευρυτανία, όπου εντοπίστηκαν 0 νέα κρούσματα (Σχήμα 25).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

    Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 69 κρούσματα , και επανήλθε η πτωτική πορεία (Σχήμα 26), όπως και στη Θεσπρωτία όπου εντοπίστηκαν 29 κρούσματα (Σχήμα 27), αλλά και στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 45 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), όπως και στην Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 61 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

    Όσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Ημαθία με 88 κρούσματα (Σχήμα 30), στην Καστοριά με 16 κρούσματα  (Σχήμα 40), στην Κοζάνη με 52 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Πέλλα με 67 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Πιερία με 78 κρούσματα (Σχήμα 37) και στη Χαλκιδική με 44 κρούσματα (Σχήμα 41). Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στα Γρεβενά με 10 κρούσματα (Σχήμα 38), στη Δράμα με 33 κρούσματα (Σχήμα 34), στην Καβάλα με 50 κρούσματα (Σχήμα 36), στο Κιλκίς με 22 κρούσματα  (Σχήμα 35), στις Σέρρες με 98 κρούσματα (Σχήμα 39) και στη Φλώρινα με 9 κρούσματα (Σχήμα 33). Πλέον σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας έχει επανέλθει η πτωτική πορεία.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

    Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 7 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη, και συνεχίζει η πτωτική πορεία, και γίνεται η πρώτη περιφερειακή ενότητα που θα αποχαρακτηριστεί από περιοχή ανησυχίας ενώ κάμπτεται η ήπια αναστροφή που είχε παρουσιαστεί στη Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 69 κρούσματα (Σχήμα 43), όπως και στον Έβρο που εντοπίσθηκαν 54 κρούσματα (Σχήμα 44).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ξάνθη

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

    Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 134 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με την Πέμπτη, και διαμορφώνεται ήπια πτωτική πορεία (Σχήμα 45), όπως και στα Χανιά με 124 κρούσματα (Σχήμα 46). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 17 κρούσματα, και αρχίζει να κάμπτεται η ήπια αναστροφή (Σχήμα 47), όπως και στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη καθώς εντοπίστηκαν 46 κρούσματα (Σχήμα 48).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

    Η πτωτική πορεία στην Κέρκυρα όπου εντοπίστηκαν 69 κρούσματα δείχνει να επανέρχεται (Σχήμα 49), ενώ επιβραδύνεται η ανοδική διακύμανση στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 27 κρούσματα (Σχήμα 50).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

    Ήπια πτωτική πορεία παρατηρείται στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα (Σχήμα 51), ενώ αρχίζει να κάμπτεται η ανοδική διακύμανση στη Λέσβο, όπου εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα (Σχήμα 52). όπως και στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 44 νέα κρούσματα (Σχήμα 53), αλλά και στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα (Σχήμα 54).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θάσο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ρόδο

    Η ανοδική διακύμανση συνεχίζει στην Πάρο, όπου εντοπίστηκαν 40 νέα κρούσματα (Σχήμα 55), ενώ κάμπτεται στη Μύκονο, όπου εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα (Σχήμα 56). Αρχίζει να κάμπτεται η πολύ έντονα ανοδική αναστροφή και στη Σαντορίνη, όπου εντοπίστηκαν 38 νέα κρούσματα (Σχήμα 57).

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Σαντορίνη

    Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με την Πέμπτη, παρατηρήθηκε μικρότερος αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) και μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,1% (η ημερήσια τιμή είναι 5,2%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 0,88 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).  Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) παραμένει υψηλός, και οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επαφές τις ημέρες του Πάσχα, έχοντας συντελέσει σε ανατροπή της πορείας αποκλιμάκωσης, η οποία έχει επανέλθει σχεδόν σε όλες τις περιοχές, και αναμένουμε να επανέλθει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες στις επόμενες 1-2 ημέρες.

    O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

    Η πτωτική πορεία των προηγούμενων δύο εβδομάδων έχει δώσει τη θέση της σε προσωρινή αναστροφή, η οποία όμως τώρα κάμπτεται και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος εμφανίζει μείωση σε σχέση με την Πέμπτη, και πλέον βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τις 5.500 (5.580). Όπως είχαμε προβλέψει, η ανοδική διακύμανση σε όλες σχεδόν τις περιοχές ξεκίνησε να κάμπτεται αυτή την εβδομάδα, αλλά για να επανέλθει η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά. Για αυτό το λόγο και με δεδομένη τη μεγάλη διασπορά στα σχολεία θεωρούμε πρόωρη την κατάργηση των self-test στα παιδιά σχολικής ηλικίας με την επιστροφή τους μετά την Πρωτομαγιά, ειδικά σε συνδυασμό με την ανοδική διακύμανση που παρατηρήθηκε.

    Παρόλο που, η συνολική ανοσία στον πληθυσμό, τόσο τεχνητή, όσο και φυσική μετά από νόσηση, τα πολλά τεστ (αν και μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες) καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας συντελούν πλέον στη συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας, όπως αποδείχθηκε, συνεχίζει να χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης.

    Όσον αφορά στη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι την Πέμπτη φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 74% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 55% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί ο χαμηλότερος ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση που παρατηρείται τις τελευταίες 15 ημέρες θα έχουμε γύρω στους 2600 θανάτους περισσότερους από COVID-19 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τους θανάτους που θα είχαμε αν ο ρυθμός χορήγησης της τρίτης δόσης παρέμενε στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε στις αρχές του έτους και στο τέλος του 2021.

    Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την εικόνα την προηγούμενη Παρασκευή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της Παρασκευής (06/05/2022) σε σχέση με την προηγούμενη (29/04/2022)

    Η συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60. Όλες οι περιοχές είναι πάνω από το όριο ανησυχίας, με εξαίρεση τη Ροδόπη που πλέον βρίσκεται πλέον κάτω από το όριο.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

    Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία.

    Σαρηγιάννης: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Προσοχή σε Πάρο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο

    Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

    Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), σε όλες σχεδόν τις περιοχές η προσωρινή αναστροφή έχει αρχίσει να κάμπτεται, εκτός από την Πάρο και σε μικρότερο βαθμό τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο. Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, τόσο η Αττική (που εμφάνιζε λίγο πιο έντονη ανοδική διακύμανση), όσο και η Θεσσαλονίκη, επανήλθαν σε πτωτική πορεία.

    Με βάση τα αποτελέσματα της προηγουμένης εβδομάδας, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη διατυπωθεί από την ομάδα μας και αφορά την πορεία της πανδημίας τους τελευταίους 3 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση. Η διαμόρφωση ενός υψηλού κύματος αποφεύχθηκε από την επιπλέον φυσική ανοσία που διαμορφώθηκε (και που προστίθενται στη συνολική επίκτητη και ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία), ακριβώς λόγω της κύμανσης αυτής. Όπως όμως αναφέρθηκε, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις, ενώ αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4 μηνών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας συνεργεί στη μείωση των κρουσμάτων, είναι λάθος να αποδίδεται η υπάρχουσα αποδρομή στη λεγόμενη «εποχικότητα». Αυτό εξάλλου διαπιστώθηκε και το καλοκαίρι του 2021, όπου η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ συντέλεσε σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Ιουνίου, αλλά και το ότι η αποδρομή αυτής είχε ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη, πριν εμφανιστεί και κυριαρχήσει η μετάλλαξη Ο. Αυτό είναι σημαντικό να το έχουμε κατά νου, με δεδομένη την περαιτέρω απώλεια ανοσίας από τον Σεπτέμβριο, που θα έχουν παρέλθει ακόμα περισσότεροι μήνες, οπότε και μια επιπλέον αναμνηστική δόση ίσως καταστεί αναγκαία, όπως αντίστοιχα θα πρέπει να αυξηθεί έγκαιρα ξανά και ο αριθμός των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που θα πραγματοποιούνται καθημερινά

    Για να περιοριστεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο-2 και να επανέλθει στον προβλεπόμενο χρόνο η αποκλιμάκωση, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

    (α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας

    (β) λόγω της αναστροφής που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, θα ήταν καλό να γίνει τουλάχιστον ένα τεστ στα σχολεία με την επιστροφή των μαθητών, αλλά και στους εργαζομένους

    (γ) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν μέχρι να παρατηρηθεί αποκλιμάκωση της διασποράς κάτω από 5000 ημερησίως.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην Πάτρα την Παρασκευή οι αγρότες του Αιγίου

    Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 24-1-2025...

    ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει Τάσο Γιαννίτση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τον Τάσο Γιαννίτση προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πριν από...

    Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο.

    Με έναν εξαιρετικά γενναίο αλλά και βαθιά ανθρώπινο τρόπο...
    Best Shop