Την αυστηροποίηση -σε σημαντικό βαθμό- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δρομολογεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των θανάτων στην άσφαλτο εντός των ορίων του αστικού ιστού.

Οπως παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η Realnews, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται τη θέσπιση αυστηρότερων διοικητικών, αλλά και ποινικών κυρώσεων για μια σειρά από παραβάσεις, που εκτείνονται από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου έως την παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Προκαλεί τρόμο η «μαύρη» στατιστική των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα: 665 θάνατοι με αυξητική τάση το 2024, 646 το 2023, εκ των οποίων οι 106 τις πρωινές ώρες της Κυριακής, δηλωτικό των σύνθετων παρεμβάσεων και των καίριων ενεργειών που απαιτούνται, σε συνδυασμό βεβαίως με την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, προκειμένου να σταματήσει ο βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο, κυρίως των νέων ανθρώπων μετά τη σαββατιάτικη διασκέδαση.
Συγκεκριμένα, για τη χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης ο σημερινός ΚΟΚ προέβλεπε αφαίρεση της άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του, η χρήση κινητού τηλεφώνου θα επισύρει επιβολή προστίμου ύψους 350 ευρώ, αλλά και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται στα 1.000 ευρώ και το χρονικό διάστημα αφαίρεσης της άδειας στις 180 ημέρες, ενώ εφόσον υπάρξει δεύτερη υποτροπή εντός πενταετίας, στον οδηγό θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας θα ισχύει για ένα έτος.

Σε ό,τι αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ από 0,50 – 0,80 g/l ο σημερινός ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο ύψους από 200 έως 1.200 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για έως 180 ημέρες και ποινική δίωξη σε σοβαρές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες προβλέψεις, καθιερώνονται σύγχρονοι τρόποι ανίχνευσης του αλκοόλ, που καλύπτουν και τρόπους ανίχνευσης ουσιών. Ακολούθως για επήρεια αλκοόλ 0,50 – 0,80 g/l επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Αντιστοίχως για το όριο 0,80 g/l – 1,10 g/l, το πρόστιμο φθάνει στα 700 ευρώ και η αφαίρεση άδειας επεκτείνεται για 90 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αγγίζει τα 1.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας επεκτείνεται στις 180 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το πρόστιμο αγγίζει τα 2.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας θα διαρκεί ένα έτος. Για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ πάνω 1,10 g/l το πρόστιμο φθάνει στα 1.200 ευρώ και η αφαίρεση άδειας στις 180 ημέρες, ενώ η ποινή φυλάκισης θα εκτείνεται από δύο μήνες έως πέντε έτη.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αγγίζει τα 2.000 ευρώ, η αφαίρεση διπλώματος επεκτείνεται στα επτά έτη, ενώ επιβάλλονται και οι σχετικές ποινές του Ποινικού Κώδικα. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, το πρόστιμο φθάνει τα 4.000 ευρώ, η αφαίρεση διπλώματος αγγίζει τα 10 έτη, ενώ επιβάλλονται και οι σχετικές ποινές του Ποινικού Κώδικα.
Αντιστοίχως, αυστηροποιείται το ποινολόγιο και για την παραβίαση του κόκκινου στον σηματοδότη. Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο ήταν 700 ευρώ, η αφαίρεση της άδειας οδήγησης διαρκούσε 60 ημέρες και η στέρηση πινακίδων εκτεινόταν σε 20 ημέρες.
Με τις νέες προβλέψεις, η ίδια παράβαση επισείει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ και το διάστημα αφαίρεσης της άδειας οδήγησης αυξάνεται στις 180 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός της πενταετίας, το πρόστιμο φθάνει τα 2.000 ευρώ και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης θα είναι δωδεκάμηνη.