Σε «εμφύλιο» για την ελιά Καλαμών – Πρόταση σχεδίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Ημερομηνία:

    Πρόταση σχεδίου υπουργικής απόφασης, για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που προκάλεσε για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτει τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από έγκριση της σχετικής εισήγησης του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.
    Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, τον περασμένο Μάιο έκανε δεκτή την αίτηση μεσσηνιακού συλλόγου ελαιοκομικών προϊόντων, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του 2018 (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»). Πρακτικά, το ΣτΕ ξεκαθάρισε, ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λ.π., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata olives»).
    Η απόφαση απειλεί να μπλοκάρει το 80% της ποικιλίας «Ελιά Καλαμών», που όσο κι αν ακούγεται παράξενο, παράγεται εκτός Μεσσηνίας, η οποία διαθέτει μόνο 2.500 τόνους από τους 80.000 που παράγονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα και εξάγονται σε ποσοστό 80-90% σε ΕΕ και τρίτες χώρες.
    Οπως επισημάνθηκε, το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί στη διεθνή αγορά από την έλλειψη του προϊόντος, θα σπεύσουν να καλύψουν τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο, κ.ά. που δεν έχουν περιορισμούς στη χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Kalamata Olives».

    Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «έριδες, τοπικισμοί και ανταγωνισμοί κυριαρχούν πολλές φορές στην Ελλάδα και μας οδηγούν σε τεράστια λάθη. Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και με την υπόθεση της Ελιάς Καλαμών.

    Δεν επιδιώκουμε αντιδικίες και ανταγωνισμούς. Πρέπει να παραμεριστούν οι τοπικισμοί, να πάψουν οι ελιτισμοί και να προβάλουμε λύσεις που θα θέσουν το κοινό καλό υπεράνω όλων. Στόχος μας, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι με σχέδιο, και πίστη να γίνουμε μέρος της λύσης.

    Προσεγγίζουμε το ζήτημα εθνικά και όχι τοπικά. Και ελπίζουμε πως όλες οι πλευρές θα αξιολογήσουν τις προτάσεις μας και θα αντιληφθούν τις παρεμβάσεις μας προς τη κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος…» τόνισε ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, που επισήμανε ότι αυτή προσφυγή θα έχει κόστος στην εθνική οικονομία και σε ένα εθνικό προιόν.

    Συγκεκριμένα, θα πληγούν 27.000 ελαιοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις με παραγωγή και εμπορία δεκάδων χιλιάδων τόνων «Ελιάς Καλαμών», εμπορικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και 120.000 τόνοι προϊόντος, που αναμένεται να παραχθεί μετά τις φυτεύσεις, που έγιναν σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα τα τελευταία χρόνια.

    Κανιβαλίζουμε ένα εθνικό προϊόν

    «Επιδιώκουμε να κανιβαλίσουμε το εθνικό μας προιόν και να το χαρίσουμε σε άλλες χώρες, με τη λογική να το αφαιρέσουμε από άλλες περιοχές;» διερωτήθηκε ο κ. Φαρμάκης.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αιτωλοακαρνανία, που καλλιεργεί 150.000 στρέμματα και παράγει 40.000 ελιές Καλαμών, δηλ. τη μισή ποσότητα. «Διεκδικούμε μια καθαρή και δίκαιη λύση, που θα διασφαλίζει τους συμπολίτες μας, το τοπικό και εθνικό προιόν και κυρίως το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Φαρμάκης και πρότεινε την τροποποίηση της αρχικής αίτησης ως προς τη γεωγραφική περιοχή ή την επικαιροποίηση των προδιαγραφών και επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους νομούς της Μεσσηνίας της Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας.

    Επίσης, πρότεινε τη διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων καταχώρησης ομώνυμων γεωγραφικών ενδείξεων με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ» (π.χ. kalamata olives συνοδευόμενη από την ονομασία της γεωγραφικής περιοχής προέλευσης του προϊόντος), κ.ά.

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ανεξέλεγκτη εξάπλωση πολυανθεκτικών μικροβίων

    Ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρα μας,...

    Γιατί στολίζουμε όλο και πιο νωρίς για τα Χριστούγεννα

    Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου μια μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση...

    UNESCO: Η Σφακιανή πίτα υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

    Οι σφακιανές πίτες ετοιμάζονται τώρα για διεθνή αναγνώριση, αποτελώντας ένα...

    Φορολογία: Ποιες ελαφρύνσεις έρχονται για τη μεσαία τάξη τη διετία 2026-2027

    Η μεσαία τάξη και ειδικά οι μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα έχουν δει...
    Best Shop