Σε κλοιό πλειστηριασμών για προσωπικά ακίνητα γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας

    Ημερομηνία:

    Είναι κάποιες επιχειρηματικές ιστορίες που αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όταν όμως έχουν ένα δυσάρεστο τέλος, είναι και οι συνέπειες που εξακολουθούν να κυνηγούν τους πρωταγωνιστές έστω κι αν ο επίλογος έχει γραφτεί πολλά έτη νωρίτερα.

    Φλίγκος

    Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Πατρινός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, εμβληματική φυσιογνωμία της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, που έγραψε «χρυσές» σελίδες με τον Όμιλο MAVA επί δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια βίωσε την άγαρμπη πτώση. Τα «απόνερα» της κατάρρευσης οδήγησαν σε απώλεια πολλών εταιρικών και προσωπικών ακινήτων μέσω πλειστηριασμών.

    Μάλιστα μέχρι και τώρα βγαίνουν στο σφυρί διάφορα ακίνητα της MAVA στην περιφέρεια. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους πλειστηριασμούς και για ιδιοκτησίες του, στη Γλυφάδα και το Σοφικό Κορινθίας.

    Τα νέα σφυριά

    Το ένα εξ αυτών των ακινήτων μάλιστα δηλώνεται και ως τόπος διαμονής του επιχειρηματία. Ο εν λόγω πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη doValue έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου 2025, εκτός εάν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του. Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου οφειλής, ύψους 2.196.389,07 ευρώ.

    Πρόκειται για ιδιοκτησίες σε ακίνητο επί της οδού Ελευθερίας στη Γλυφάδα στη θέση «Πυρναρή» ή «Ευρυάλη». Συγκεκριμένα για την πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου για το Δ-1 διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου, που καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο, και αποτελείται από λίβινγκ ρουμ, κουζίνα, δύο λουτρά, w.c., τρία υπνοδωμάτια, ένα ντρέσσινγκ ρουμ, ένα βοηθητικό δωμάτιο, διαδρόμους, πλάγιο ημιϋπαίθριο χώρο προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και ημιϋπαίθριο χώρο προς την οδό Ελευθερίας, δύο εξώστες προς τον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ.

    Σε κλοιό πλειστηριασμών για προσωπικά ακίνητα γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας

    Επίσης, για την Y-2 αποθήκη του υπογείου επιφάνειας 18 τ.μ., την Σ-2 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου υπογείου επιφάνειας 11,50 τ.μ., την Σ-13 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου υπογείου επιφάνειας 13 τ.μ. και την Σ-14 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου υπογείου επιφάνειας 13 τ.μ.

    Οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί για το 50% της κυριότητας του διαμερίσματος του Δ΄ ορόφου, στο οποίο ανήκει κατ΄ αποκλειστική χρήση χώρος του δώματος, 406.000 ευρώ, για την αποθήκη Υ-2, 5.000 ευρώ και για τις θέσεις στάθμευσης 7.200 ευρώ (Σ-2), 8.300 ευρώ (Σ-13) και 8.300 ευρώ (Σ-14).

    Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 434.800 ευρώ.

    Σε κλοιό πλειστηριασμών για προσωπικά ακίνητα γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας

    Θα προηγηθεί, εφόσον δεν προκύψει αναστολή, άλλος πλειστηριασμός στις 8 Οκτωβρίου 2025, με επισπεύδουσα επίσης την doValue, για ιδιοκτησίες του Αλ. Μανιατόπουλου στο Σοφικό Κορινθίας, στη θέση «Φραγκολίμανο» και στην ειδική τοποθεσία «Γκότση».

    Πρόκειται για πέντε ακίνητα και ειδικότερα για την πλήρη κυριότητα του ½ εξ’ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου, μη άρτιου και μη οικοδομήσιμου, με παλαιά αγροικία. Το αγροτεμάχιο έχει έκταση κατά τον τίτλο κτήσης 665 τ.μ. αλλά κατά νεότερη καταμέτρηση 339,97 τ.μ.

    Η παλαιά αγροικία έχει επιφάνεια 45 τ.μ. περίπου. Σύμφωνα με την εκτίμηση και την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και φέρει κλίση προς την ακτή. Η εντός του ακίνητου αγροικία είναι κεραμοσκεπής και έχει ανεγερθεί περί το 1991.

    Στον ίδιο πλειστηριασμό περιλαμβάνονται άλλες τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες κτισμένες επί ενός αγρού εμβαδού 6.048,42 τ.μ. που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο μονώροφες οικοδομές μετά υπογείου, κατασκευής του 1991. Οι 4 οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι συμβατικής κατασκευής και κεραμοσκεπείς, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και συντήρηση και έχουν χρήση κατοικίας.

    Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, έχουν οριστεί: για το 1ο ακίνητο κατά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 50% το ποσό των 39.300 ευρώ, για το 2ο ακίνητο κατά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% το ποσό των 155.000 ευρώ, για το 3ο ακίνητο κατά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% το ποσό των 158.000 ευρώ, για το 4ο ακίνητο κατά το δικαίωμα της επικαρπίας σε ποσοστό 100% το ποσό των 12.000 ευρώ και για το 5ο ακίνητο κατά το δικαίωμα της επικαρπίας σε ποσοστό 100% το ποσό των 12.100 ευρώ.

    ICECAP

    Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης φτάνει στις 376.400 ευρώ.

    Σε κλοιό πλειστηριασμών για προσωπικά ακίνητα γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας

     

    Οι «ειδικές διαδρομές» και η άνοδος

    Ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, που διέπρεψε ως οδηγός αγώνων στο Ράλι Ακρόπολις, με 40 συμμετοχές, άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά αυτοκινήτου από το 1963 με τη MAVA Εμποροβιομηχανική, έχοντας τότε την αντιπροσωπεία της NSU στη χώρα μας. Μετά από λίγο, εκτός από την NSU ανέλαβε την αντιπροσώπευση για ένα διάστημα και της Audi, ενώ από το 1971 έτρεχε και την Porsche στην Ελλάδα.

    Με τη μεταπολίτευση, το 1974, πήρε στα χέρια του την BMW, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1975, θα γίνει ο «αγαπημένος των Γάλλων», αναλαμβάνοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Renault, που αποτέλεσε και το βαρύ πυροβολικό του για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Εκείνη την περίοδο, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ξεκίνησε τη διαδρομή του και το ακίνητο της MAVA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Από ένα σημείο και μετά, τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύου ανά την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και αρκετές λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις –όπως η εμπλοκή με την Budget και τη Europcar-, μαζί με τα υπέρογκα δάνεια, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

    Το μεγάλο χτύπημα

    Το μεγάλο χτύπημα ήρθε το 2008, όταν η Ελλάδα έμπαινε στην οικονομική κρίση, σε μια συγκυρία που οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες άλλαζαν τη στρατηγική τους. Η MAVA, που μέχρι το 2004 πωλούσε κατά μέσο όρο ετησίως περισσότερα από 14.000 αυτοκίνητα, το 2007 είχε πέσει στα 4.600.

    Τον Ιανουάριο του 2008 η γαλλική μητρική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο το τέλος της συνεργασίας τους, μετά από 33 ολόκληρα χρόνια, εγκαθιστώντας τη δική της εταιρεία (PGA Motors) και ανοίγοντας έναν κύκλο σφοδρής σύγκρουσης, με τον επιχειρηματία να διεκδικεί δικαστικά αποζημιώσεις μισού δισ. ευρώ.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στα τέλη του 2010, ήρθε το δεύτερο χτύπημα, όταν η αντιπροσωπεία της Land Rover, την οποία μέχρι τότε είχε αναλάβει ο γιος του, Λεωνίδας Μανιατόπουλος, πέρασε στην εταιρεία Π. Πετρόπουλος.

    Το τρίτο χτύπημα αφορούσε την αντιπροσωπεία της Porsche. Η μάρκα-σύμβολο είχε ταυτιστεί στην Ελλάδα με την οικογένεια Μανιατόπουλου από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από το 1991, ωστόσο, το τιμόνι της αντιπροσωπείας είχε αναλάβει η Νταίζη Μανιατοπούλου, με τη Sportscar Α.Ε., που για χρόνια πετύχαινε αστρονομικά νούμερα πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έπεσαν σοβαρά κεφάλαια για το ιδιόκτητο κεντρικό κτήριο των 8.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωση, για τις εκθέσεις στη Γλυφάδα και στη Θεσσαλονίκη, τις μονάδες εξυπηρέτησης κ.ά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα πρώτα χρόνια της κρίσης, την περίοδο 2007- 2009, η Sportscar κατάφερε να πουλάει κατά ετήσιο μέσο όρο 480 Porsche, σε μια Ελλάδα που βάδιζε ολοταχώς προς τη χρεοκοπία. Την αμέσως επόμενη χρονιά, ωστόσο, το 2010, ήρθε η ανατροπή, καθώς οι πωλήσεις δεν έφτασαν ούτε τις 100. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας με την εταιρεία της κυρίας Μανιατοπούλου και η ανάθεση της αντιπροσωπείας της Porsche στη Μοτοδυναμική της οικογένειας Κυριακόπουλου.

    Τα διαδοχικά διαζύγια και κυρίως αυτό με τη Renault έπληξαν ανεπανόρθωτα την οικογένεια Μανιατόπουλου, παρασέρνοντας και τα σύμβολα της οικονομικής ισχύος της. Άρχισε να μπαίνει πωλητήριο σε ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά και στο yacht «Maiora» των 38 μέτρων, το οποίο ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος είχε αποκτήσει το 2006 έναντι 10 εκατ. ευρώ. Αυτό ωστόσο που ίσως του στοίχισε περισσότερο ήταν ότι αναγκάστηκε να αποχωριστεί τη μοναδική συλλογή σπάνιων και πανάκριβων αυτοκινήτων που είχε δημιουργήσει κατά τις δεκαετίες της ενασχόλησής του με την αυτοκίνηση.

    Επρόκειτο για μια συλλογή ιστορικών αυτοκινήτων από το 1935 μέχρι το 1975, τα οποία είχε στεγάσει σε ακίνητο επί της οδού Πειραιώς, όπου φιλοδοξούσε να λειτουργήσει το δικό του μουσείο. Αντ αυτού, τα μοναδικά -και πλήρως λειτουργικά- αυτοκίνητα, μετά από κατασχέσεις των τραπεζών, πήραν τον… δρόμο για το Λονδίνο, όπου βγήκαν σε διαδοχικές δημοπρασίες.

    Σε κλοιό πλειστηριασμών για προσωπικά ακίνητα γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας

    Οι τίτλοι τέλους

    Το «επώδυνο τέλος» της MAVA Εμποροβιομηχανική γράφτηκε έχοντας ως επίκεντρο το ακίνητο της Ν. Φιλαδέλφειας. Επίσημα η επιστολή με την οποία ο μητρικός όμιλος της Renault ανακοίνωνε στον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο τη λήξη της συνεργασίας τους και εγκαθιστούσε ως αντιπρόσωπο για την Ελλάδα την PGA Motors, στάλθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2008. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2008 η μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με εξαίρεση λίγα άτομα προκειμένου να διαχειριστούν όλα τα αποθέματα υλικού (ανταλλακτικά κ.λπ.) τα οποία διατηρούσε η εταιρεία.

    Σύμφωνα με παράγοντες που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, λίγο πριν προκύψει το διαζύγιο με τη Renault, υπήρξαν συζητήσεις -που έφτασαν μάλιστα στα πρόθυρα συμφωνίας- της πλευράς Μανιατόπουλου με αλλοδαπή εταιρεία η οποία ενδιαφερόταν να αγοράσει το ακίνητο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ δεσμευόταν ότι θα διατηρήσει και το προσωπικό. Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές, ωστόσο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια για τα χρέη και τα βάρη που αυτό κουβαλούσε (18 προσημειώσεις για δάνεια συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ) οπότε η ξένη εταιρεία έκανε πίσω.

    Παράλληλα, οι αγωγές και οι καταγγελίες του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου κατά της Renault δεν είχαν καμία τύχη…
    Συγκεκριμένα η MAVA αφενός προχώρησε σε καταγγελία των Renault και PGA Motors στην Επιτροπή Ανταγωνισμού περί «παράνομης και καταχρηστικής δραστηριότητας του νέου εισαγωγέα στην Ελλάδα», η οποία απορρίφθηκε με ομόφωνη απόφαση της ΕΠΑΝ τον Δεκέμβριο του 2010.

    Αφετέρου, κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά των παραπάνω για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που και αυτή απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

    Από τα μέσα του 2008 έπαψε η λειτουργία της MAVA Εμποροβιομηχανική, και τα επόμενα χρόνια βγήκαν στο σφυρί και πουλήθηκαν λόγω χρεών διάφορα ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας που ήταν υποθηκευμένα.

    Έτσι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 χάραξε για το εμβληματικό ακίνητο της Ν. Φιλαδέλφειας, που έδωσε το όνομά του στον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ως «κόμβο Ρενώ», η «επόμενη μέρα», μετά από 15 σχεδόν χρόνια εγκατάλειψης και λεηλασιών.

    Το συγκρότημα βγήκε στο σφυρί από την Cepal με τιμή εκκίνησης 4.050.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 11.200.585 ευρώ, στον Όμιλο Σκλαβενίτη που ήδη το μετέτρεψε σε hyper market της αλυσίδας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εγκαινιάζεται στις 26 Μαΐου το νέο δημαρχείο του Δήμου Ερυμάνθου στην Χαλανδρίτσα

    Πρόκειται για ένα κτήριο που κατασκευαστεί εντός έκτασης συνολικής...

    ΡΙΟ: Διαμαρτυρίες για κοπή δένδρων

    Ξεσηκώθηκαν τα αιρετά μέλη της κοινότητας Ρίου για κοπή...

    Ποια «υπερ-τρόφιμα» πρέπει να κόψουμε, αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%8c%cf%88%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5/

    Συντάξεις 2026: Αυξήσεις και αλλαγές στα όρια ηλικίας (πίνακες)

    Το 2026 θεωρείται κομβικό έτος για την έξοδο στη...