flamis.gr

Σε κρίσιμη κατάσταση η Πορτογαλία – Δεν ελπίζει σε μεγάλη εξωτερική βοήθεια

Τραγικές στιγμές βιώνει η Πορτογαλία με την πανδημία του νέου κορονοϊού να έχει «γονατίσει» το υγειονομικό προσωπικό και τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να προειδοποιεί ότι η χώρα δεν έχει να ελπίζει σε μεγάλη εξωτερική βοήθεια.

Με συνολικά 668.951 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 και 11.305 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων των 293 νεκρών την Τετάρτη, η Πορτογαλία έχει παγκοσμίως τον υψηλότερο μέσο όρο επτά ημερών σε νέα ημερήσια κρούσματα και θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

«Δεν έχει νόημα να τροφοδοτήσουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη στιγμή», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό οργανισμό TVI ο Κόστα. Η κατάσταση δεν ήταν απλά κακή αλλά τρομακτική, είπε και πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε αυτήν τη χειρότερη στιγμή για μερικές ακόμη εβδομάδες, αυτό είναι σίγουρο»

Μερικά νοσοκομεία έχουν υπερκορεστεί, ενώ σε άλλα μειώνεται η παροχή οξυγόνου, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να έχουν εξαντληθεί. Μέλη του προσωπικού στο Νοσοκομείο Cascais, κοντά στη Λισαβόνα, είπαν στο Reuters ότι είναι τόσο εξαντλημένοι που μερικές φορές αγωνίζονται να παραμείνουν ξύπνιοι και σε κίνηση. «Δε βλέπω φως στο τούνελ», δήλωσε μια νοσοκόμα.

Η Γερμανία δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν πρόθυμη να βοηθήσει και έχει στείλει ήδη στρατιωτικούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες στην Πορτογαλία για να αξιολογήσουν τι είδους υποστήριξη θα μπορούσε να προσφέρει.

Ωστόσο, ο Κόστα προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι για να τους βοηθήσουν: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» σχετικά με την ιδέα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από την Πορτογαλία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της ηπείρου και έχει μόνο χερσαία σύνορα με την επίσης βαρύτατα πληγωμένη Ισπανία.

Όσον αφορά την πιθανή γερμανική βοήθεια, δήλωσε: «Σε ό,τι έχει ζητήσει η Πορτογαλία, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, δυστυχώς δεν έχουν διαθεσιμότητα».

Ο Κόστα είπε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε εν μέρει επειδή η κυβέρνησή του χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

«Υπήρχαν σίγουρα λάθη: για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδω το μήνυμα στους Πορτογάλους… Όταν ο παραλήπτης του μηνύματος δεν καταλαβαίνει το μήνυμα, τότε είναι λάθος του αγγελιοφόρου, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό», είπε.

Σε μια μικρή νότα ελπίδας, πρόσθεσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στους αριθμούς μετάδοσης την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα από 20 ασθενοφόρα με ασθενείς COVID-19 περίμεναν αργά την Τετάρτη στην ουρά έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Πορτογαλίας, τη Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα, μέχρι να βρεθούν διαθέσιμες κλίνες, εικόνα που καταδεικνύει το μέγεθος του υπερκορεσμού στο σύστημα υγείας της χώρας.

Τρία μεγάλα σωματεία γιατρών κατήγγειλαν ότι χιλιάδες μέλη τους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως και φοβούνται λόγω της υπερέκθεσής τους στον νέο κορονοϊό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει για το σχέδιο εμβολιασμού το απόγευμα.

Comments are closed.