Η απόπειρα για την περιστολή φαινομένων αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αν και αφορά το σύνολο των προϊόντων εντούτοις το κέντρο βάρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών είναι τα υγρά και αέρια καύσιμα και τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα δημητριακά.
Καύσιμα και δημητριακά σε πρώτη φάση
Η στόχευση σε αυτά τα προϊόντα (καύσιμα και δημητριακά) έχει να κάνει με τις αναταράξεις στην αγορά και την ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή απογορεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1η Σεπτεμβρίου του 2021.
Τα πρόστιμα
Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα είναι καταρχήν η σύσταση για την παύση παράνομων πρακτικών και συμμόρφωσης με τη ρύθμιση ή σε διαφορετική περίπτωση πρόστιμο που θα ξεκινάει από 5.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 1.000.000 ευρώ
Επίσης, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.
Ενώ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή της τροπολογίας.
Η συνέχιση των ανατιμήσεων, η διατίμηση και η μαύρη αγορά
«Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη, δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται, υποχρεωτικά, κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα. Αν μπει διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά. Πολύ απλά» υποστήριξε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση τα ισχύοντα έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και όχι το μέτρο της διατίμησης.
Αντίθετοι οι πρατηριούχοι, ζητούν μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ
Πάντως την έντονη αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή της προς τον κ. Γεωργιάδη και ζητάει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.
«Με περισσή σπουδή, εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των διεθνών τιμών που απλώνονται σε όλη την αγορά, απορρίπτεται η φωνή της κοινωνίας για μείωση του ΕΦΚ, και προωθείται εσπευσμένα η επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα. Δηλαδή, η ερμηνεία είναι ότι την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις των προϊόντων θα αναχαιτίσει το πλαφόν στα καύσιμα» σημειώνει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.
Όπως επισημαίνει, «δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία – προφανώς εν γνώση των υπουργών- ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί».
Δεν έχει οριστεί το ποσοστό κέρδους που θεωρείται κερδοσκοπία ή αισχροκέρδεια
«Η αγορά των καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένους κανόνες και για αυτό τον λόγο, ποτέ κανείς δεν όρισε ποιο ποσοστό κέρδους θεωρείται κερδοσκοπία και πολύ περισσότερο αισχροκέρδεια» προσθέτει.
Η ΠΟΠΕΚ συμπληρώνει επίσης ότι «όσες φορές οι εκάστοτε κρατικοί φορείς πιέζονται από τις οικονομικές συγκυρίες, καταφεύγουν σε «λύσεις» για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και όχι για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών».
Κανένα όφελος για τους καταναλωτές
Ωστόσο, συνεχίζει, «οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή πλαφόν δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τσέπη τους και ζητούν γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις».
Επαναλαμβάνει τέλος ότι «η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς».
ΠΗΓΗ: in.gr