Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την τιμή του άνθρακα, στον οποίο ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται, με στόχο την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας, ο οποίος φορτώνεται στα λιμάνια της Αυστραλίας, έχει εκτιναχθεί στα 203,2 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2008.
Τα περισσότερα φορτία άνθρακα καταλήγουν στην Ασία, και συγκεκριμένα στην Κίνα, η οποία αυτή την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σε όλο τον κόσμο. Με μεγάλη διαφορά, μάλιστα, από τον δεύτερο.
Το ράλι στην τιμή επέρχεται εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η οποία πλήττει τόσο την Κίνα όσο και την Ευρώπη. Άλλωστε, με την τιμή του φυσικού αερίου να βρίσκεται στα ύψη, καταγράφεται, όπως προαναφέρθηκε, μια αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.
Κάτι, το οποίο βέβαια αποτελεί σημαντικό πισωγύρισμα στην προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας -και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Ακόμη και έτσι, όμως, ο άνθρακας δεν φθάνει για όλους. Είναι ενδεικτικό ότι προσφάτως μία γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έβαλε «λουκέτο» σε ένα από τα εργοστάσιά της, ελλείψει καυσίμων.
Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες να διασφαλίσουν επαρκής ποσότητες καυσίμων για τον προσεχή χειμώνα με… κάθε κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για μια πολύ δύσκολη χειμερινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα, αυτή την στιγμή, καταναλώνει περίπου το 50% του παγκόσμια άνθρακα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και εισαγωγέα διεθνώς.