Σε Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Τζακ Λου και Κλάους Ρέγκλινγκ το διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων»

    Ημερομηνία:

    Στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, και στον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, απονεμήθηκε το βράδυ της Τρίτης το διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού LORD BYRON της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) για το έτος 2022, κατά την έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το βραβείο απονέμεται σε τρεις προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων και συνοδεύεται από αργυρό μετάλλιο και 10.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονται σε ίδρυμα ή οργανισμό της επιλογής του βραβευόμενου.

    Το ετήσιο αυτό βραβείο έχει δημιουργηθεί με στόχο να προβάλλει διεθνώς τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου, όπως υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Ρεγκάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΕΦ, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο, τη δράση, τις δραστηριότητες και την παγκόσμια επιρροή του φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα, παρουσιάζοντας το Βραβείο και ανακοινώνοντας τους βραβευθέντες.

    Τα μετάλλια και τα διπλώματα στους τιμώμενους επέδωσε, εκ μέρους της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος διάβασε και την ομιλία της Προέδρου.

    Στην ομιλία έγινε εκτενής αναφορά στη «σημαντική συμβολή» και των τριών προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν, ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, από τη διάγνωση του οικονομικού προβλήματος μέχρι, τη διαχείριση αλλά και στο να γείρουν την πλάστιγγα της παραμονής στο ευρώ υπέρ της χώρα μας. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η δράση του καθενός στο τομέα του, με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία. Καταλήγοντας, ο πρέσβης κ. Παπαδόπουλος, διαβάζοντας την ομιλία της κ. Σακελλαρόπουλου, θύμισε την ελληνική ρήση που θέλει «τον φίλο να φαίνεται στα δύσκολα», συμπληρώνοντας αμέσως ότι οι τρεις βραβευθέντες στηρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα.

    Ο υφυπουργός Παιδείας ‘Αγγελος Συρίγος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, εξήρε το έργο των βραβευθέντων, μίλησε για αναγκαία αναγνώριση της πολύτιμης βοήθειας για να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και ανέτρεξε στο παρελθόν, στα πρώτα σπέρματα της ελληνικής επιρροής στο πλανήτη, τις κινήσεις και τις φιλελληνικές δράσεις, φτάνοντας στο σήμερα. Θυμήθηκε μάλιστα τη φράση που αναφώνησε ο κ. Γιουνκέρ, βλέποντας τον Παρθενώνα, μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα μας: «Αυτό είναι Ευρώπη».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη χαρά και την τιμή να μιλήσει για ένα άνθρωπο που διαμόρφωσε την Ευρώπη και βοήθησε της Ελλάδα, όπως εξ αρχής και αμέσως περιέγραψε την πολιτική πορεία του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος έχει λάβει και κλασική παιδεία. Για να καταλήξει, λέγοντας ότι ο «κ. Ευρώπη» έχει συνδέσει το όνομά του με την Ελλάδα. «Ως Έλληνες και ευρωπαίοι του λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε μεταξύ άλλων.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην αντιφώνησή του, την οποία διάβασε η πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, Ελισάμπετ Καρντόζο Τζορντάο, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για τη βράβευσή του, και δήλωσε ότι νιώθει ευτυχής. Μίλησε για την κρίση που έπληξε την Ελλάδα, τις ενέργειες για την υποστήριξη και υπεράσπιση της Δημοκρατίας, αλλά και για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσφωνώντας τον κ. Λου, μίλησε για τον βραβευθέντα πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έδειξε έμπρακτα την υποστήριξη στη χώρα μας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επαγγελματική και πολιτική του καριέρα, σημειώνοντας ότι βοήθησε στο να αντιληφθούν ότι τα αδιέξοδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης δεν ήταν οριστικά. «Ένας φίλος της Ελλάδας και το βραβείο του ανήκει δικαιωματικά», είπε.

    Ο κ. Λου στην αντιφώνησή του, η οποία έγινε διαδικτυακά, θυμήθηκε τις στιγμές όταν ως υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε ή συνομιλούσε με τους Έλληνες πολιτικούς (αναφέρθηκε στον Α.Σαμαρά και Αλ.Τσίπρα), την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, σημείωσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και μίλησε για τη δημοκρατία που έχει μείνει ακλόνητη και ζωντανή, σε έναν στρατηγικό εταίρο με αξίες.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσφώνησε τον τιμώμενο εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας για την ιστορία και τη σημαντικότητα του ΕΜΣ, για τη διατήρηση ενός ισχυρού ευρώ και θυμίζοντας δηλώσεις του κ, Ρέγκλινγκ με τις οποίες υπεραμυνόταν της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για έναν συνομιλητή που προσέγγιζε «καλόπιστα και δημιουργικά» κάθε θέμα, όπως είπε.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση, θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, το 1968, και είπε ότι νιώθει και σήμερα την έκπληξη και το ίδιο πάθος που αφιέρωσε στην Ευρώπη, στην συνεισφορά στην προετοιμασία της νομισματικής Ένωσης και την εφαρμογή της, στο να παραμείνει ακέραιη η Ευρωζώνη, στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ αναφέρθηκε στο σήμερα και μοιράστηκε, όπως είπε, το όραμά του για την Ευρώπη και κυρίως για τη νομισματική ένωση. Θυμήθηκε ότι τον Ιούλιο είχε ρωτηθεί «εάν θα βγούμε από την τρέχουσα κρίση με μία ευρωζώνη πιο ανθεκτική και πιο συνεκτική». Πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό εάν όλα τα κράτη μέλη προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά με την πρόοδο που θα σημειωθεί στην ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της οικονομικής και νομισματικής μας ένωσης.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε σε διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι από ευρωπαίους ηγέτες (του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν), είπε ότι τα μέτρα κατά την οικονομική κρίση και τα μέτρα αλληλεγγύης μετά την πανδημία είναι σημαντικά-εξαιρετικά ακόμη και τώρα που βιώνουμε τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, μίλησε για αναγκαία εμβάθυνση της Ένωσης (π.χ. της τραπεζικής ένωσης κ.λπ.), ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης και να δημιουργηθεί μία εναρμονισμένη αγορά.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε, τέλος, για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα, για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν για να βγει από την κρίση, να αποφευχθεί το grexit, και, είπε ότι, σήμερα, η Ελλάδα είναι «πιο ισχυρή», το ίδιο και η Ευρώπη, και, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα «κατευθύνεται προς την ενίσχυση της ευημερίας της», όπως είπε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του.

    Μετά το πέρας της τελετής, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση «Ελευθερίας αφηγήσεις – η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση

    Χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)...

    Αναδιώτης και Τσιρώνης με τον Μεντβέντεφ σε σύνοδο των BRICS στο Σότσι

    Ελληνική παρουσία είχε το συμπόσιο των BRICS με βουλευτές και ευρωβουλευτές...

    Eιρήνη Μουρτζούκου: Πώς πέρασε το βράδυ στα κρατητήρια – «Έβλεπα εφιάλτες ότι έχω χειροπέδες συνέχεια στα χέρια μου»

    Δύσκολη νύχτα πέρασε στα γυναικεία κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος...

    Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 324 θέσεις γιατρών 12 ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας της χώρας

    Υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε η απόφαση...
    Best Shop