Η Σελήνη, λέει η κρατούσα θεωρία, σχηματίστηκε από τα συντρίμμια μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη Γη και τη Θεία, έναν χαμένο πια πλανήτη στο μέγεθος του Άρη. Όμως το πώς ακριβώς εξελίχθηκε αυτό το κοσμικό ατύχημα παραμένει αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες.
Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια μέχρι να συγκεντρωθούν τα συντρίμμια σε μια σφαίρα που εξελίχθηκε στη Γη όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή της NASA, οι πιο λεπτομερείς που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, οδηγούν τώρα σε ένα διαφορετικό σενάριο: το φεγγάρι μπορεί να σχηματίστηκε μέσα σε λίγες ώρες.
«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς σχηματίστηκε η Σελήνη, τόσο περισσότερα ανακαλύπτουμε για την εξέλιξη της ίδιας της Γης» σχολιάζει σε ανακοίνωση της NASA ο Βίνσεντ Έκε του Πανεπιστημίου του Ντέραμ στη Βρετανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα αποτελέσματα στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.
«Οι ιστορίες τους είναι συνυφασμένες –και μπορεί να αντηχούν στις ιστορίες άλλων πλανητών που άλλαξαν από παρόμοιες ή διαφορετικές συγκρούσεις».
Για να διερευνήσουν την πιθανή προέλευση του φυσικού δορυφόρου μας, οι επιστήμονες επινοούν σενάρια που θα μπορούσαν να καταλήξουν στο σχηματισμό ενός αντικειμένου με τα χαρακτηριστικά της σημερινής Σελήνης, από τη μάζα και την τροχιά μέχρι τη σύστασή της.
Προηγούμενες προσπάθειες ήταν σε θέση να εξηγήσουν παραμέτρους όπως η μάζα και η ακτίνα της τροχιάς, όχι όμως και το γεγονός ότι η Σελήνη έχει τόσο παρόμοια σύσταση με τη Γη.
Σε προηγούμενα σενάρια, η Θεία διαλύεται ολοσχερώς αλλά τα συντρίμμια της αναμειγνύονται με μια σχετικά μικρή ποσότητα υλικού από τη Γη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η σύσταση της Σελήνης που προκύπτει δεν είναι όμοια με της Γης, εκτός αν η Θεία είχε κατά σύμπτωση την ίδια σύσταση με τη Γη, κάτι που θεωρείται απίθανο.
Άλλες θεωρίες που έχουν προταθεί εξηγούν την γεωλογική ομοιότητα ανάμεσα στα δύο σώματα, όχι όμως και τη σημερινή τροχιά του φεγγαριού.
Το νέο σενάριο που προκύπτει από την προσομοίωση προσφέρει μια απλούστερη εξήγηση για αυτά τα εκκρεμή ζητήματα. Το μοντέλο αυτό δημιουργεί ένα νέο αντικείμενο του που βρίσκεται σε αρκετά πλατιά τροχιά και δεν έχει λιώσει μέχρι τον πυρήνα του, κάτι που ίσως εξηγεί την κεκλιμένη τροχιά της Σελήνης και το μικρό πάχος του φλοιού της.
Η νέα θεωρία είναι μια από τις πιο πειστικές που έχουν παρουσιαστεί, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με αναλύσεις σε δείγματα από τη Σελήνη που θα μεταφερθούν στη Γη με τις αποστολές του προγράμματος Artemis.