flamis.gr

Σία Αναγνωστοπούλου: Ο Πρωθυπουργός γύρισε από τις Βρυξέλλες χωρίς τίποτε στα χέρια

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα στο Κόκκινο Πάτρας 107,7, σήμερα Δευτέρα 14.12.2020.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Πέρυσι η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι κυρώσεις, μετά έλεγε ότι είναι κυρώσεις, που θα δαγκώνουν, μετά ότι δεν θα φύγει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, -έφυγε βέβαια χωρίς τίποτε στα χέρια- χθες μας είπε ο κ. Πέτσας ότι δεν είναι μέσα στην στρατηγική τους. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι κρυώσεις, αν κάποιος δεν έχει στρατηγική να τις παρακολουθεί συνέχεια, να κάνει διπλωματικό μαραθώνιο, να συνεχίσει αυτό, που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιο 2019) είχαμε ανοίξει τον δρόμο, είχαμε στήσει διπλωματικές σχέσεις μέσα στην Ευρώπη, στήριξης της Ελλάδας , πέρασαν τότε οι κυρώσεις για την Κύπρο , είχε μπει και το Αιγαίο μέσα να μην γίνονται παράνομες ενέργειες» και αντί να πάρει αυτή την γραμμή ο κ. Μητσοτάκης και να την ενισχύσει, «μπαίνουμε στην μεγαλύτερη και τη πιο ισχυρή κρίση μετά από μια 20ετία με την Τουρκία. Αντί να συνεχίσει την ίδια γραμμή πήγαινε «βλέποντας και κάνοντας». Ποια ήταν η βασική στρατηγική της ΝΔ, που πέτυχε; Μια παρωχημένη, αναχρονιστική πολιτική, της αδράνειας, και το αν συμβεί κάτι θα μας βοηθήσουν οι ισχυροί φίλοι» σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου για το αποτέλεσμα της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου και για τις κυρώσεις, που για ακόμη μια φορά δεν επιβλήθηκαν στην Τουρκία.

Για τη συζήτηση, που συνεχίζεται στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για ένα φιλελεύθερο προϋπολογισμό, «με ύφεση 11,8%, αναιμική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και το ΔΝΤ, η χώρα στη χειρότερη θέση από πολλές άλλες και στην χειρότερη από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά τα πράγματα».

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να είχε να διαχειριστεί την πανδημία και τις συνέπειές της στην οικονομία της χώρας, αλλά όπως επισημαίνει, η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης είναι ότι «αντί να στρίψει το καράβι θέλει να εφαρμόσει το σχέδιο, που είχε ευθύς εξ αρχής, ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερο, που βλέπει μόνο ένα κομμάτι της κοινωνίας, με αυτό συνδιαλέγομαι, με κάποιους ιδιώτες, φίλους, κολλητούς και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας δεν το βλέπω καθόλου». Αντί λοιπόν να αλλάξει το σχέδιό της, να το προσαρμόσει στις μεγάλες ανάγκες, που έρχονταν και να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία, «την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί είχε 37 δις ευρώ, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε άρση όλων των ευρωπαϊκών καταναγκασμών και είχε κυρίως Ταμείο Ανάκαμψης , που επέτρεπε να κάνει κάποιος εμπροσθοβαρή πολιτική, δεν θα βρισκόταν στο κενό. Ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ. Υγεία; Περικοπές σχεδόν 600εκ.. Παιδεία; Περικοπές. Υγεία; Περικοπές. Παντού περικοπές. Και τι βγαίνει από τον προϋπολογισμό; Επιπλέον φορολόγηση σε αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία; Ελαχιστοποίηση εργασιακών σχέσεων. Αυτό σημαίνει πολιτική και κοινωνική αναισθησία. ».

Για την λογοκρισία του άρθρου της Έλενας Ακρίτα από την εφημερίδα «Τα Νέα» που την οδήγησε σε παραίτηση, η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτό δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, την Έλενα Ακρίτα. Αφορά του πάντες. Τη Δημοκρατία. Αυτό είναι το αποκορύφωμα. Είναι της ίδιας κατηγορίας με την υπόθεση Πολάκη-Κουρτάκη. Έρχεται ξανά η άρση ασυλίας του κ. Πολάκη επειδή πριν δεν είχαν ψηφίσει οι βουλευτές της ΝΔ. Τι βλέπουμε; Στην μονοφωνία που έχει επιβληθεί δεν επιτρέπεται να ακούγεται καμία φωνή. Κάποια μεγαλοεκδότες μαζί με κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους έχουν αποφασίσει τι θα ακούγεται και τι όχι σε αυτή την χώρα και φτάνουμε στο κατάπτυστο μέτρο της λογοκρισίας. Είναι φίμωση της κοινωνίας, δεν είναι φίμωση της Ακρίτα. Σε αυτό δεν μπορούμε να μείνουν αδρανείς. Έχει ως στόχο να μην ακουστεί πουθενά η φωνή της κοινωνίας, να ακουστεί ως πλήρης παραφωνία, ως κάτι έξω από τη νομιμότητα. Είναι πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη».

Για την θεσμοθέτηση εξαγωγής συλλογών αρχαιοτήτων για 50 χρόνια η βουλευτής αχαΐας και τομεράρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

Η κυρία Μενδώνη δείχνει αυτό που κάνει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία. Το πώς φέρεται κανείς στην πολιτιστική κληρονομία είναι αποτύπωση του πώς φέρεται συνολικά στην κοινωνία. Στην αρχή ήταν για 10 συν 10 χρόνια, μετά για έναν αιώνα και μετά από τις φωνές μας το κατέβασε στα 50 χρόνια, λες και οι αρχαιότητες είναι δική της ιδιοκτησία. Βάλε μου λίγο φέτα μπακάλη, όχι βγάλε μου ένα κομμάτι. Περί αυτού πρόκειται. Το κυριότερο όμως είναι ότι η κυρία Υπουργός και ο Πρωθυπουργός αποφάσισαν ότι δεν μας κάνουν εδώ οι αρχαιότητες, ας τις στείλουμε στο εξωτερικό. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο, μην ακούγοντας τους ειδικούς ούτε φορείς της κοινωνίας.

Μιλώντας για την σχεδιαζόμενη δημιουργία Αστυνομία Πανεπιστημίων επισήμανε:
«Ότι είπα για την λογοκρισία, ισχύει κατά μείζονα λόγο για την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια. Με χειροπέδες, με όλον τον εξοπλισμό. Τι επιδιώκει ο Μητσοτακισμός; Φίμωση και διάλυση-κατάργηση εντελώς οποιασδήποτε από τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο παύση κάθε ελευθερίας αλλά και παύση κάθε φωνής που θα μπορούσε να ακουστεί. Για τα Πανεπιστήμια είναι επίσης ταπείνωση διδασκόντων και διδασκομένων γιατί όταν περιφέρεσαι, σε έναν χώρο που έχει τους δικούς της κανόνες και διαφωνούν οι Πρυτάνεις και η πανεπιστημιακή-φοιτητική κοινότητα, κι εσύ το επιβάλεις, θέλεις να διαλύσεις οποιαδήποτε έννοια κοινότητας-φυτώριο Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει.

Comments are closed.