flamis.gr

Σκάνδαλο Folli Follie: Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία μετά τη φερόμενη εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -Στην ανακρίτρια η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί το προσεχές διάστημα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η δικογραφία για το σκάνδαλο της Folli Follie, μετά τις αποκαλύψεις που «καίνε» πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και οι Μάκης Μπαλαούρας και Σταύρος Αραχωβίτης φέρονται -σύμφωνα με έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία- αναμεμειγμένοι σε παρασκηνιακές διεργασίες για πάγωμα των ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie την άνοιξη του 2018, λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση για την υπόθεση της Folli Follie βρίσκονται ήδη στα χέρια εισαγγελέα για τη διενέργεια έρευνας και εφόσον υπάρχουν οι ευθείες αναφορές σε πρώην υπουργούς, ο φάκελος της υπόθεσης αμελλητί θα πρέπει να αποσταλεί στο Κοινοβούλιο.

Τα αποκαλυπτικά email

Ο ενδιάμεσος διαχειριστικός έλεγχος της PricewaterhouseCoopers (PwC), που διενεργήθηκε κατ’ εντολήν της 35ης ανακρίτριας Αθηνών, έφερε στο φως την ηλεκτρονική αλληλογραφία υψηλόβαθμου στελέχους της Folli Follie με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Στα email γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρον που έδειχναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσουν οι έλεγχοι στα οικονομικά της εταιρείας.

Στις 11 Μαΐου 2018, ο υπάλληλος της εταιρείας αποστέλλει email στον Τζ. Κουτσολιούτσο, στο οποίο αναφέρει:
«Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο Μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Στηρίζουν όπως ήδη σας έχω πει εμπράκτως τον Όμιλο. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας (σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν Άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 13 Μαΐου 2018, ο ίδιος υπάλληλος ενημερώνει με email τον Τζ. Κουτσολιούτσο ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά και πως θα χρειαστεί ένα κονδύλι και για κάποιες ανάγκες, έχοντας σε παρένθεση τον αριθμό 80.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή, γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητας. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».
Ακολουθεί η μονολεκτική απάντηση από πλευράς Τζ. Κουτσολιούτσου: «Ναι».

Η «απευθείας ενημέρωση» από τον Μ. Μπαλαούρα για την τροπολογία

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένα email με ημερομηνία 29 Μαΐου 2018 και ώρα 10:08 το πρωί, όπου ως αποστολέας φαίνεται ο Μάκης Μπαλαούρας και παραλήπτης το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Γράφει τη φράση «Θα μπει σήμερα» και συνοδεύεται από το κείμενο της τροπολογίας για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), όπου προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη λειτουργία τους, τα οποία κατά το παρελθόν ελέγχονταν από τη Folli Follie.

Λίγα λεπτά μετά, το στέλεχος προωθεί το κείμενο της τροπολογίας και ενημερώνει τον Τζ. Κουτσολιούτσο «μόλις μου έστειλε ο κος Μπαλαούρας την τροπολογία σχετικά με τα ΚΑΕ. Κατατίθεται σήμερα με ισχύ μέχρι 30/6/2019».

Πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε από 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018 και ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια διευκόλυνσης της εταιρείας Folli Follie. Με την τροπολογία αυτή ζητούσαν να παραταθεί η απαλλαγή καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για προϊόντα που διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ). Η τροπολογία την επομένη έγινε δεκτή από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Comments are closed.