Η ασυνήθιστα υψηλή επιστροφή φόρου, που ξεπερνούσε τα 4.000.000 (!) για τη χρήση ενός και μόνο οικονομικού έτους σε ένα πλέγμα εταιρειών… σήμανε συναγερμό στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με τον επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη να ξεκινά έρευνα και με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού να οδηγούνται στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος.
Φτάνοντας στην άκρη του νήματος η Αρχή εντόπισε σε μία σειρά προσώπων, τα οποία φέρονται ότι δρούσαν οργανωμένα και συμμετείχαν σε κύκλωμα με στόχο να περάσουν κάτω από το ραντάρ της ΑΑΔΕ εισπράττοντας τα 4 και πλέον εκατομμύρια ως επιστροφή φόρου, που φέρεται ότι προέκυψε ως πιστωτικό υπόλοιπό από εικονικές συναλλαγές που είχαν μεταξύ τους μέσα σε ένα μόνο έτος!
Το εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έδειξε ότι η ζημία του ελληνικού δημοσίου ήταν πολλαπλάσια. Γιατί δίπλα στο ποσό της υπέρογκης επιστροφής φόρου συνυπολογίζονται τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πρόλαβαν να δημιουργήσουν οι ελεγχόμενες εταιρείες καθώς και οφειλές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Το δε εκτιμώμενο «εγκληματικό» – κατά τις αρχές ποσό που αποκόμισαν υπολογίζεται σε τουλάχιστον 13,4 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα πρόσωπα δρούσαν οργανωμένα, μέσω εταιρειών που συνέστησαν με σκοπό να πάρουν πίσω χρήματα από ΑΑΔΕ ως επιστροφή φόρου από εικονικές συναλλαγές.
Οι εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο φέρονται να ήταν νεοσύστατες με χρονικό όριο τον Δεκέμβριο του 2023 με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο. Γι αυτό επέλεξαν οι εταιρείες να έχουν την ίδια νομική μορφή και συγκεκριμένα να είναι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) συνήθως μονοπρόσωπη. Το δεύτερο στοιχείο που κίνησε την προσοχή στην έρευνα είναι ότι αν και οι εταιρείες ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2023, εν τούτοις είχαν να επιδείξουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τζίρου με περιορισμένο αριθμό πελατών και προμηθευτών . Επιπλέον, όλες τις οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις είχε αναλάβει να υπογράφει πρόσωπο το οποίο είναι γνωστό στην Αρχή και από άλλες υποθέσεις. .
Παρόλα όλα αυτά οι δηλώσεις των ελεγχόμενων εταιρειών εκκαθαρίστηκαν από την ΑΑΔΕ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος για τις περισσότερες από αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις η επιστροφή του φόρου πιστωνόταν στους λογαριασμούς τους αυθημερόν πολλές φορές τα ελεγχόμενα πρόσωπα προχωρούσαν σε ανάληψη μετρητών ή σε μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων.
Με βάση τους υπολογισμούς οι εταιρείες ζημίωσαν με ποσό 13,4 εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο καθώς πρόλαβαν και δημιούργησαν οφειλές που παραμένουν ληξιπρόθεσμες , όπως και άφησαν απλήρωτο ΦΠΑ.
Μόνο τυχαίο δεν είναι μάλιστα κατά τις διαπιστώσεις της Αρχής ότι πολλά φυσικά πρόσωπα είχαν το ρόλο του «αχυρανθρώπου» ενώ ο έλεγχος που έγινε από τους αρμόδιους πριν από την επιστροφή άλλοτε χαρακτηρίζεται ελλιπής και άλλοτε προβληματικός.
Η Αρχή έχει πλέον προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και τον λόγο έχει από δω και πέρα ο εισαγγελέας ο οποίος θα διενεργήσει την ποινική έρευνα.