Δεν θα τεθεί φέτος σε εφαρμογή το «καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ της χώρας, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες χρονιές καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν καταγράψει σημαντική πτώση. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνονταν στο καλάθι του νοικοκυριού και πως αφορούσε κυρίως στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Όπως αναφέρει ο Γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο enikonomia.gr «δεν θα υπάρξει φέτος καλάθι της Σαρακοστής καθώς έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται σημαντικά οι τιμές των προϊόντων. Έχουμε μηδενικό πληθωρισμό. Και σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο» διευκρινίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο επικαλούμενο τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat ανέφερε πρόσφατα πως οι τιμές:
- στα κατεψυγμένα ψάρια (π.χ. βακαλάος) μειώθηκαν κατά 3,1% φέτος σε σχέση με πέρυσι.
- στα κατεψυγμένα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μύδια, καλαμάρια) κατέγραψαν μια πτώση της τάξεως του 9,5% φέτος σε σχέση με το περασμένο έτος.
- στο ψωμί (π.χ. λαγάνες) καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 0,2% φέτος σε σχέση με το περασμένο έτος.
- σε άλλα προϊόντα τροφίμων (π.χ. χαλβάς, αλοιφές, κ.ο.κ.) δεν υπήρξε ούτε αύξηση αλλά ούτε και μείωση (0,0%).
Καλάθι Πάσχα 2025: Τι εξετάζεται
Στην ερώτηση για το εάν θα εφαρμοστεί φέτος το καλάθι του Πάσχα ο κ. Αναγνωστόπουλος απαντά πως « προφανώς δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει».
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το «Καλάθι του Πάσχα» εφαρμόζονταν από τις 24 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μαΐου 2024 και περιλάμβανε: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

