Σπάνια αφρικανική μάσκα πουλήθηκε έναντι 4,6 εκατ. δολαρίων – Την αγόρασε με 150 ευρώ σε παζάρι

    Ημερομηνία:

    Ένας έμπορος αρχαιοτήτων δεν περίμενε ότι θα βρει τον θησαυρό της ζωής του ενώ βρισκόταν σε ένα παζάρι που έκανε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο γκαράζ του σπιτιού του.

    Ο έμπορος εντόπισε μία σπάνια αφρικανική μάσκα και την αγόρασε από το ζευγάρι για 150 ευρώ (165 δολάρια). Ωστόσο οι δύο ηλικιωμένοι δεν ήξεραν την πραγματική αξία του αντικειμένου. Η μάσκα αργότερα πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι του αστρονομικού ποσού των 4,6 εκατ. δολαρίων.

    Πριν πουλήσουν το σπίτι αποφάσισαν να κάνουν ένα παζάρι στο γκαράζ τους, προκειμένου να πουλήσουν όποια αντικείμενα δεν ήθελαν να κρατήσουν. Μεταξύ των αντικειμένων που «βγήκαν στο σφυρί» ήταν και η μάσκα “Ngil”, η οποία κάποτε ανήκε στον René-Victor Edward Maurice Fournier, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αποικιακός κυβερνήτης στην Αφρική στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν σημαντικά τμήματα της ηπείρου βρίσκονταν υπό γαλλική αποικιοκρατία.

    Ένας έμπορος μεταχειρισμένων αρχαιοτήτων που ήταν στο παζάρι αγόρασε την μάσκα και μερικά άλλα αντικείμενα, όπως λόγχες, ένα μαχαίρι περιτομής, ένα φυσερό και μουσικά όργανα, για μόλις 165 δολάρια. Το ζευγάρι πίστευε τότε ότι το ποσό ήταν ικανοποιητικό.

    Μάσκα Ngil
    πηγή: Pascal Guyot/AFP

    Το σοκ και η δικαστική διαμάχη

    Ωστόσο, μόλις έξι μήνες αργότερα, το ζευγάρι υπέστη σοκ όταν έμαθε την αληθινή αξία της μάσκας από ένα άρθρο σε μία εφημερίδα.

    Όταν παρουσιάστηκε σε δημοπρασία στο Μονπελιέ της Γαλλίας, οι δημοπράτες περιέγραψαν τη μάσκα ως «μια εξαιρετικά σπάνια μάσκα του 19ου αιώνα, ιδιοκτησία μιας μυστικής κοινωνίας του λαού των Κυνόδοντων στη Γκαμπόν», στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Η Γκαμπόν ήταν γαλλική αποικία την εποχή που ο Φουρνιέ απέκτησε τη μάσκα. Ένας αγοραστής αγνώστου ταυτότητας προσέφερε το ιλιγγιώδες ποσό των 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων και απέκτησε την σπάνια μάσκα.

    Το ζευγάρι των Γάλλων κατέθεσε γρήγορα ασφαλιστικά μέτρα για να ακυρώσει την αρχική πώληση της μάσκας, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν 1 από τα μόλις 10 αντικείμενα αυτού του είδους που υπάρχουν ακόμα και που κάποτε χρησιμοποιούνταν από μια εθνοτική ομάδα Bantu.

    Το ζευγάρι υποστήριξε ότι υπήρξε “λάθος στην αυθεντικοποίηση” κατά τη στιγμή της πώλησης και επέμεινε ότι ο έμπορος τους εξαπάτησε επειδή «γνώριζαν την πραγματική αξία της μάσκας» κατά τη στιγμή της αγοράς.

    Ωστόσο ο δικαστής απέρριψε το αίτημα του ζευγαριού, λέγοντας ότι έδειξαν «ασυγχώρητη αμέλεια και επιπολαιότητα», καθώς απέτυχαν να εκτιμήσουν τη μάσκα πριν την πουλήσουν και έτσι δεν τους οφείλονται χρήματα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγγελική Νικολούλη: Οι φορές που ήρθε αντιμέτωπη με δολοφόνους στο «Φως στο Τούνελ» πριν από την υπόθεση Μουρτζούκου

    Το βράδυ της Παρασκευής (11.07.2025) η Αγγελική Νικολούλη επέστρεψε εκτάκτως στο...

    Η Ειρήνη Μουρτζούκου δηλώνει έτοιμη να μιλήσει για τον θάνατο του Παναγιωτάκη – Τι θα υποστηρίξει στην απολογία της

    Η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει ομολογήσει τις δολοφονίες 4 βρεφών σοκάροντας το...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: «Ογκολογική εγκατάλειψη»

    Ζήτημα «ογκολογικής εγκατάλειψης της Δυτικής Ελλάδας», θέτει ο πρόεδρος...

    ΠΑΤΡΑ: Το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου στον Γιάννη Καρβέλη

    Εγραψε ο Μάκης Κατσιγιάννης: Επίσκεψη του Προέδρου και του...