Συναντήσαμε πρόσφατα γονείς που τα παιδιά τους είναι ΑμέΑ, που φοιτούν σε σχολεία της Πάτρας. Πολλοί οι γονείς (άλλοι μεμονωμένοι, άλλοι εκπρόσωποι άλλων, ως μέλη Συλλόγων), πολλές οι περιπτώσεις αναπηρίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, πολλά τα ζητήματα που τους απασχολούν. Όλοι τους απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από αιτήματα που μένουν αναπάντητα και από εκκλήσεις τους που δεν εισακούγονται.
Κοινός τόπος όλων των συζητήσεων: ο εμπαιγμός από την πλευρά της δημοτικής αρχής, τα ψέματα του αρμόδιου αντιδημάρχου και οι επαναλαμβανόμενες προσβολές και ύβρεις εις βάρος τους. Τα κτιριακά θέματα των σχολείων και κυρίως οι εργασίες συντήρησης και επισκευής είναι –θυμίζουμε- αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Πατρέων. Αντί για εργασίες, όμως, η Αντιδημαρχία Παιδείας κάνει «πόλεμο» και… bulling στους πονεμένους γονείς. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, τις εξής αυταπόδεικτες αλήθειες:
Επί 8 χρόνια δημαρχίας της Λαϊκής Συσπείρωσης τα ειδικά σχολεία της Πάτρας (E.Ε.Ε.ΕΚ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) λειτουργούν σε ακατάλληλες κτιριακές υποδομές.
Αναζήτηση δημοτικών εκτάσεων για παραχώρηση, προκειμένου να χτιστούν εκεί νέα σχολικά συγκροτήματα (ή έστω εύρεση κατάλληλων ιδιόκτητων προς μίσθωση κτιρίων) δεν έχει καν επιχειρηθεί.
Η δημοτική αρχή δεν αναγνωρίζει για συνομιλητές της τους Συλλόγους Γονέων των δύο σχολείων, παρά μόνο την –κομματικά ελεγχόμενη- Ένωση Γονέων!
Ράμπες αναπηρικού αμαξιδίου για πρόσβαση μαθητών ΑμεΑ δεν υπάρχουν στις εισόδους χώρων εκπαίδευσης.
Στο 2ο Γυμνάσιο δεν τοποθετήθηκε ποτέ ανελκυστήρας για μαθητή ΑμέΑ! Για την αβλεψία και ολιγωρία του δήμου ο αντιδήμαρχος έριξε ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία αποκαλώντας «διατηρητέο»… κτίσμα του 1959! Δια σειρά επισήμων εγγράφων οι χειρισμοί αποδείχτηκαν ανύπαρκτοι και οι ισχυρισμοί ψευδείς.
Οι συσκέψεις για το θέμα των σχολικών κτιρίων και οι εργασίες συντήρησης άρχισαν όλες το μήνα Σεπτέμβριο (και μάλιστα σε ώρες λειτουργίας των σχολείων!) παρότι όλο το καλοκαίρι υπήρχαν: α) καταγεγραμμένες ανάγκες ανά σχολείο και β) πλήθος διαθέσιμων εργαζομένων (και συμβασιούχων) στο δήμο.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας απορεί που οι γονείς ζητούν ικανοποίηση αιτημάτων από τη στιγμή που… δεν συμμετείχαν «στις πορείες και τους αγώνες διεκδίκησης της δημοτικής αρχής»! Τους το είπε κατάμουτρα. Κάτι σαν τιμωρία, δηλαδή.
Κλείνουμε με ένα ερώτημα προς τον Δήμαρχο Πατρέων: Εγκρίνει αλήθεια τους δημόσιους χαρακτηρισμούς συνεργατών του προς τους γονείς; Ιδού κάποιοι αντιπροσωπευτικοί: «αφελείς», «ανίδεοι» και… «σκύβαλα»!
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως κατά τη διοίκηση του Δήμου Πατρέων με σπιράλ λογική, η πόρτα του δημαρχείου θα είναι πάντα ανοικτή και γι’ αυτούς τους γονείς, τα λογικά και δίκαια αιτήματά τους θα ικανοποιούνται ταχύτατα και, αν κάποιες ανάγκες δεν μπορούν να εκπληρωθούν, θα τους απαντάμε με επιχειρήματα και σεβασμό, ποτέ με αγένεια, προσβολές, απειλές και ψέματα.