Δύο εισηγήσεις προς το Τοπικό Συμβούλιο του Ρίου κατέθεσε η Ελένη Γκέκα, εκλεγμένη με τη δημοτική παράταξη σπιράλ, προκειμένου να συζητηθούν κατά την προσεχή συνεδρίαση.
Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ΚΑΠΗ στη δημοτική ενότητα Ρίου, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στο κτίριο του παλαιού σταθμού και προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίησή του από την πλευρά του Δήμου Πατρέων.
Πιο συγκεκριμένα οι εισηγήσεις της Ελένης Γκέκα είναι οι ακόλουθες:
“α) Δημιουργία ΚΑΠΗ στο Ρίο
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Ο πληθυσμός τρίτης ηλικίας συνεχώς αυξάνεται ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, ακολουθώντας την Πανελλήνια και Πανευρωπαική δημογραφική τάση
Η κοινωνικοποίηση και ενασχόληση με ήπιες πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες συμβάλλει στη διατήρηση ευεξίας και μείωση προβλημάτων υγείας
Η περιοχή Ρίου δεν διαθέτει σήμερα καμμία δομή για την δημιουργική κοινωνικοποίηση πολιτών τρίτης ηλικίας
Το θέμα αποτελεί επαναλαμβανόμενο αίτημα πολλών Δημοτών.
Ειχε γίνει σχετική εισήγηση απο τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ρίου (ΔΕΑΡ) το 2008 και είχε εγκριθεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρίου, αλλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει στην υλοποίηση διότι καταργήθηκε ο Δήμος Ρίου.
Εισηγούμαι:
Την προώθηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο αιτήματος για τη δημιουργία ΚΑΠΗ με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για παρόμοιες δομές σε άλλες περιοχές του Δήμου και σε άλλες πόλεις.
Θεωρώ ευνόητο ότι ως τοπικό συμβούλιο Ρίου προτιθέμεθα να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις διαδικασίες υλοποίησης του αιτήματος (εξεύρεση κατάλληλου χώρου, στελέχωση, χρηματοδότηση, οργάνωση δραστηριοτήτων κλπ).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Ο σταθμός τρένου/προαστιακού έχει μεταφερθεί οριστικά σε άλλο σημείο του Ρίου
Το ιστορικό κτίσμα, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ έχει εγκαταλειφθεί, μετά το κλείσιμο της καφετέριας ΡΑΓΕΣ, που είχε δώσει ζωή και χρώμα στο σημείο αυτό επί πολλά χρόνια
Εισηγούμαι:
Την ανάληψη εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου μας πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του μικρού αυτού κτίσματος με τις παρακάτω ενέργειες:
Διερεύνηση των θεσμικών διαδικασιών και σύνταξη αιτήματος για την παραχώρηση του κτίσματος εκ μέρους του ΟΣΕ στο Δήμο ή το Κοινοτικό
Συμβούλιο
Καταγραφή προτάσεων για την πιθανή αξιοποίηση αυτού (πχ μουσείο, χώρο μικρών πολιτιστικών δράσεων κλπ)
Τέλος σημειώνω ότι όσο παραμένει χωρίς χρήστη υποβαθμίζεται όχι μόνον το κτίριο αλλά και ο περιβάλλων χώρος, δημιουργώντας αρνητική εντύπωση σε κάθε περαστικό από το κέντρο αυτό του Ρίου”.