Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών, των φορέων και των υποδομών. Στην Ελλάδα ζήσαμε πρόσφατα το φαινόμενο των πλημμυρών της Θεσσαλονίκης με -ευτυχώς- μόνο υλικές καταστροφές. Λίγες μέρες πριν, στην Κορσική, μια φονική καταιγίδαπροξένησε -εκτός από τον θλιβερό απολογισμό των έξι νεκρών- ανυπολόγιστες ζημιές στις εγκαταστάσεις της τοπικής μαρίνας και στα εκεί ελλιμενιζόμενα σκάφη.
Τέτοιες καταιγίδες και υδροστρόβιλοι όλο και περισσότερο παρατηρούνται στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο. Οι δυσοίωνες καιρικές προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις της μαρίνας, δημιουργούν μια μεγάλη ανησυχία στους εμπλεκόμενους με την υπάρχουσα υποδομή.
Θυμίζω ότι πρόσφατα η Δημοτική Αρχή πανηγύρισε για τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού για την πληρωμή της πρώτης δόσης, αξίας €800.000, για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών της μαρίνας (ή καλύτερα «αλιευτικού καταφυγίου»), ζημιές που προκλήθηκαν από τις περσινές καταστροφές. Παρόλα αυτά εργασίες δεν γίνονται στη μαρίνα μας η οποία, σήμερα, παραμένει ευάλωτη σε πιθανή κακοκαιρία.
Πλοιοκτήτες, εργαζόμενοι, βοηθητικές υπηρεσίες και ο υπογράφων κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τον Δήμο Πατρέων να λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της μαρίνας.Κατά προτεραιότητα προτείνω:
Την απομάκρυνση των κατεστραμμένων πλωτών εξεδρών, οι οποίες με την πρώτη κακοκαιρία είναι πολύ πιθανό να ξεκολλήσουν και να χτυπήσουν τα ελλιμενιζόμενα σκάφη.
Να πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος του βυθού -από τον συνεργαζόμενο με τον δήμο δύτη- και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσει συντήρηση των ρεμέντζων για την καλύτερη πρόσδεση των σκαφών.
Το διαχωρισμό των θαλαμηγών από τα ιστιοφόρα σκάφη σε διακριτές περιοχές, διότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος τα κατάρτια των ιστιοφόρων να προκαλέσουν ζημιές σε διπλανέςελλιμενιζόμενες θαλαμηγούς.
Κλείνω σημειώνοντας πως τα ελλιμενιζόμενα σκάφη πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού στον Δήμο Πατρέωνκαι έχουν απαιτήσεις! Ο καιρός δεν περιμένει ούτε αδειοδότηση της μαρίνας, ούτε το εισερχόμενο έμβασμα από την κυβέρνηση. Ο Δήμος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα.
ΚωνσταντίνοςΔούβρης
Κυβερνήτης θαλαμηγού
Μέλος σπιράλ – Σύμβουλος στα θέματα μαρίνας