Σπιράλ-Φράγμα: Ολοκληρωμένη πρόταση για τον Φορέα Διαχείρισης

    Ημερομηνία:

    Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης σπιραλ του Πέτρου Ψωμά: Το σπιράλ εκφράζει την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο διάλογο που αφορά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Αστερίου (ή Πείρου–Παραπείρου), για το οποίο τη βασική ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, με την αδιάλλακτη στάση της και τους ισχυρισμούς της για δήθεν δωρεάν νερό και κίνδυνο ιδιωτικοποίησης.

    Κάνουμε έκκληση στον Δήμαρχο Πατρέων να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, συμμορφούμενος με την δημοκρατικά ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος. Εκτός κι αν ο δήμαρχος δεν εμπιστεύεται τους δημότες του και το τοπικό επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και ως ένας νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του για την τύχη του φράγματος και του νερού που θα πίνουν οι Πατρινοί τα επόμενα χρόνια.

    Το σπιράλ πιστεύει ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου πρέπει να έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

    Σύσταση και δομή: Να είναι Διαδημοτικός Σύνδεσμος με την συμμετοχή και των τριών όμορων δήμων (Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας).

    Αρμοδιότητες: Να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την άρτια  λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση των έργων επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής νερού, δηλαδή των έργων από το διυλιστήριο του Φράγματος έως την πόρτα των πολιτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει να παίξει η ΔΕΥΑΠ, η οποία διαθέτει εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

    Ρόλος κράτους: Το κράτος, ενδεχομένως και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την συντήρηση, διαχείριση και το κόστος λειτουργίας των βασικών υποδομών.

    Επισυνάπτεται αναλυτική μελέτη που επεξεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας #Υποδομές του σπιράλ και αναφέρεται στις επιμέρους προτάσεις της δημοτικής παράταξης καθώς και στην αποδόμηση των θεωριών της δημοτικής αρχής. Ιδού οι τρεις βασικοί μύθοι:

    Το «δωρεάν νερό» – Πρόκειται για μια συνηθισμένη εξέλιξη σε ανάλογες περιπτώσεις όπου το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση που να το στοιχειοθετεί. Γιατί ο κ. Πελετίδης δεν δωρίζει –σήμερα, μέσω της ΔΕΥΑΠ- το νερό στους Πατρινούς αλλά υπόσχεται να το κάνει κάποιος άλλος στο μέλλον αντί γι αυτόν;

    Η ιδιωτικοποίηση – Το ότι ο Διαδημοτικός Φορέας θα λειτουργήσει ως Ιδιωτική Α.Ε. με κερδοσκοπικό χαρακτήρα είναι ανυπόστατος ισχυρισμός, αντιθέτως η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύνθεση του Φ.Δ. εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του και αποτελεί εγγύηση για μια πιο ορθολογική και λιγότερο δαπανηρή διαχείριση.

    Η άκαμπτη στάση για κρατικό φορέα – Είναι αυτή που στην ουσία εγκυμονεί τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης του έργου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο επικείμενος διαγωνισμός για παραχώρηση από το κράτος όλου του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ που προμηθεύει νερό στην Αθήνα (φράγμα Ευήνου, Φράγμα Μόρνου κλπ) σε ιδιώτη με ΣΔΙΤ, για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του, ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο υποψήφιος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης νικητής των εκλογών στην Ουρουγουάη

    Ο υποψήφιος κεντροαριστερής συμμαχίας για την προεδρία Ζαμαντού Ορσί...

    ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ: Στον ανακριτή Πατρών ο ιδιοκτήτης της «κούριερ» και άλλοι τρεις!

    To κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν σήμερα τέσσερις πατρινοί...
    Best Shop