«Με τρία σχολεία το χρόνο να ασχολούνταν, θα είχε λυθεί το κτιριακό»
Κάτι έχει καταλάβει λάθος η δημοτική αρχή σε σχέση με τις αρμοδιότητες της. Ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέματα, πολιτικοποιώντας τα, όπως αυτή ξέρει, όπως αυτή θέλει. Διαστρεβλώνει, μάλιστα, τελείως το ρόλο που της έχει ανατεθεί, παραγνωρίζοντας τις ευθύνες της και «μπαίνοντας σε ξένα χωράφια», για να κάνει συνδικαλισμό, κατήχηση και φτηνή πολιτική.
Εξηγούμαστε: Η μόνη αρμοδιότητα του δήμου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι τα σχολικά κτίρια. Ο Δήμος Πατρέων, εν προκειμένω, οφείλει να συντηρεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πάτρας, να παρέχει ασφαλές και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον σε μαθητές και δασκάλους, να ανταποκρίνεται στα σχετικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να φροντίζει να βρίσκονται ή/και να δημιουργούνται κατάλληλοι χώροι για να στεγάζουν τα σχολεία.
Αντί αυτών ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι (όποιοι πέρασαν από το πόστο) ασχολούνται με άλλα, που δεν θα έπρεπε να τους αφορούν: Υποστηρίζουν τους ημέτερους, συνδικαλίζονται, εισηγούνται πολιτικά ψηφίσματα στο αναρμόδιο δημοτικό συμβούλιο, επιχειρούν κομματική προπαγάνδα εντός των σχολικών χώρων (το έκαναν ανερυθρίαστα και κατά τους πρόσφατους αγιασμούς, απευθύνοντας σε ανήλικους τις πολιτικές κορώνες τους!) κλπ.
Την ίδια ώρα, αρνούνται να επιτελέσουν το έργο που τους ανέθεσαν οι δημότες με την ψήφο τους, αδιαφορώντας για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και για την έλλειψη στέγης για ολόκληρα συγκροτήματα, ενίοτε μαθητών με ειδικές ανάγκες. Το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων έφερε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες αντιμέτωπους με τραγελαφικές καταστάσεις: ταβάνια στάζουν, επισκευές έχουν μείνει στη μέση, ζημιές δεν αποκαθίστανται, νήπια στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους και προαυλίζονται σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, σχολεία παραμένουν με άλυτο το κτιριακό τους πρόβλημα κ.α.
Αλήθεια, με τι ασχολήθηκε η Αντιδημαρχία Παιδείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; Αλήθεια, τι έργο –επί των αρμοδιοτήτων της- έχει να επιδείξει αυτή η δημοτική αρχή που κυβερνά την πόλη επί μια πλήρη δεκαετία; Αν αληθεύει η πρόσφατη αποκάλυψη πως «27(!) Νηπιαγωγεία της Πάτρας στεγάζονται ακόμα, σήμερα, σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών και χώρους που προορίζονταν για γκαράζ», τότε έχει δίκιο ο συμπολίτης μας που ισχυρίζεται πως «με τρία σχολεία το χρόνο να ασχολούνταν, θα το έλυναν το κτιριακό πρόβλημα». Δεν ασχολούνται όμως! Πολιτική κάνουν μόνο, όπως το κόμμα τους παραγγέλνει.